Процес об’єднання лікарень підходить до логічного кінця

Процес об’єднання лікарень підходить до логічного кінця
Деякі корпуси на території міської лікарні віддали установам ще до реорганізації. Наприклад, тут тепер розміщується сервісний центр пенсійного фонду, іншу половину будівлі мають здати в оренду
  • Злиття Стоматполіклініки, Міської і Районної лікарень вийшло на фінішну пряму.
  • Майно, яке належало двом першим медзакладам, передають ЦРЛ, а працівників перевели у районну лікарню і затвердили для неї новий статут.
  • Які зміни це принесе в медичний простір Козятина і що буде з майновими комплексами реорганізованих лікарень?

Минулого тижня депутати зібралися на позачергову сесію. Ключове питання порядку денного, яке розглядали обранці, стосувалося медицини. Мали прийняти новий статут Центральної районної лікарні.

За останній рік для ЦРЛ міняють статут вже двічі. Перший раз це робили тоді, коли лікарню прийняли в комунальну власність міської ради. Після цього до документа двічі вносили корективи, бо не могли перереєструвати після зміни власника. Цього разу приймати статут у новій редакції змусила реорганізація медичних закладів.

Що буде нового

Назву для ЦРЛ змінювати не будуть. Вона так і залишиться «Козятинською центральною районною лікарнею». Хоча у планах було перейменувати її на «Центральну міську лікарню». Принаймні, такий варіант був у проекті рішення на одну з попередніх сесій. Його оприлюднили на сайті міської ради, щоправда, на засіданні не розглядали.

Відео дня

Що зміниться для лікарні, так це те, що при ЦРЛ мають утворити спостережну раду. Якщо коротко, то її основна функція — контролювати, як лікарня витрачає кошти, слідкувати за тим, чи дотримуються законодавства при обслуговуванні пацієнтів, а також вносити пропозиції стосовно покращення матеріально–технічної бази, інфраструктури і якості надання медичних послуг.

Хто саме буде входити до цієї спостережної ради, у статуті не прописано. Щоправда, у відповідному положення Кабінету міністрів вказано, що спостережну раду складають:

один представник від власника медзакладу чи уповноваженого ним органу (у нашому випадку це може бути представник з міської ради, позаяк саме міськрада є власником лікарні);

Хто буде затверджувати список людей, які увійдуть в спостережну раду, в статуті теж не вказали.

— Треба одним пунктом прописати, що спостережна рада затверджується за пропозицією органу управління засновником, — висловив свою думку депутат Віктор Заїчко.

Після цього між обранцями виникла дискусія — кому надати повноваження затверджувати склад спостережної ради — міській раді як засновнику чи управлінню соціальної політики як органу управління. Зрештою зійшлися на тому, що до наступної, вже чергової сесії, яка відбудеться у вересні, розроблять окреме положення про спостережну раду.

«Штатний розпис повинен відповідати законодавству»

Цікавила депутатів не лише спостережна рада, а й інші питання, пов’язані з лікарнею. Зокрема те, що штатний розпис медзаклад формує відповідно до наявних коштів. Виходить, що кількість працівників будуть «підганяти» під кількість грошей, які є у лікарні.

— Надання цілодобової невідкладної ургентної допомоги потребує якої кількості штатних працівників? Яких спеціальностей? Сьогодні, наприклад, є фінансування 100 тисяч. Ми можемо профінансувати 4 терапевти, 3 хірурги. І на цих трьох хірургів покласти обов’язки надання цілодобової невідкладної медичної допомоги: травматологічної, хірургічної і решти. Штатний розпис повинен відповідати законодавству, а не повинен відповідати тільки тим грошам, які є, — зауважив депутат Володимир Шавлюк.

— Ви не можете виходити за рамки того бюджету, який у вас фактично є, — відповіла начальник відділу охорони здоров’я Оксана Забазнова, яка доповідала з цього питання. — Ви заробляєте кошти. У вас є підтримка органу місцевого самоврядування, є певний бюджет. Якщо ви вирішите, що вам треба 25 лікарів, а фінансування у вас лише на 15, за що ви будете зарплату платити?

— Я це розумію, але не відмінені накази, кодекси про працю, термін роботи, скільки повинен працювати лікар, — сказав Шавлюк. Він запропонував внести правки до статуту і зазначити, що штатний розпис формується відповідно до чинного законодавства. Цю поправку прийняли.

Що буде з приміщеннями?

Ще одне питання, яке порушили депутати під час обговорення, стосувалося майнового комплексу міської лікарні. Що з ним буде після реорганізації і які залишаться відділення? Нагадаємо, що у цьому майновому комплексі раніше дислокувалася ЦРЛ, поки не переїхала в будівлю колишньої залізничної лікарні.

Насправді, самі приміщення почали «розбирати» ще до реорганізації. Частина з них взагалі не використовується. Як, наприклад, будівля колишнього підліткового кабінету районної лікарні, що стоїть, поросла бур’янами, із вибитими вікнами. Корпус колишньої дитячої поліклініки займає «Промінь» — центр реабілітації для дітей з інвалідністю. Установі кілька місяців тому віддали приміщення в оренду на 49 років. Корпус, де колись було терапевтичне та неврологічне відділення, тепер займає Пенсійний фонд.

На сесії міський голова Тетяна Єрмолаєва сказала, що частину приміщення, куди переїхав Пенсійний фонд, мають здати в оренду через аукціон. У ще одному приміщенні обладнають притулок для осіб, які постраждали від домашнього насильства. Додамо, що область виділила Козятинській ОТГ 4,5 мільйона гривень, які підуть на облаштування притулку і купівлю автомобіля.

Які відділення залишаться?

Не виключено, що поліклініка переїде в приміщення міської лікарні. Це ще не вирішено остаточно, але таку ідею вже озвучила очільниця громади на сесії.

— Це моє бачення, але це рішення приймати не мені, бо буде і спостережна рада, і медична рада, — сказала Тетяна Єрмолаєва. — У приміщенні міської лікарні зроблений надсучасний ремонт. Ми б хотіли, щоб поліклініка перейшла туди, але не всі цю ідею розділяють. Я так шуткую, кажу, що моїй мамі 70 років, моя мама якщо прийде в сімейну медицину, мені б хотілося, щоб вона пройшла вулицею 20 метрів і потрапила в поліклінічну частину, де вона може звернутися до вузьких спеціалістів. Якщо їй призначать лягати у стаціонар, вона піде додому, візьме свої речі і піде в стаціонар. До речі, такі громади є. Є громада Хмільника, інших районів, де поліклініка розташована в центрі, а лікарня — в лісі. Амбулаторне і стаціонарне лікування — це різні речі. Хоча лікарі говорять про те, що їм буде незручно, тому що є лікарі, які ведуть прийом і в поліклініці, і в стаціонарі.

Чи переїде поліклініка в міську лікарню — поки достеменно невідомо. Але реабілітаційну і паліативну допомогу там продовжать надавати. Реабілітаційне відділення планують перевести на цілодобову роботу, а паліативне розширити з 5 ліжкомісць до 20. Також міський голова сказала, що хотіла б закрити стаціонарне відділення територіального центру і натомість укласти з Національною службою здоров’я договір на фінансування для лікарні пакету хоспісної допомоги, чи відкрити відділення сестринського догляду для літніх людей.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (4)
  • Читач64

    Моїй мамі 69 років і я теж бажаю,
    щоб вона прийшовши в
    сімейну амбулаторію,
    пройшла 20 метрів до вузького спеціаліста
    ( якщо потрібно), а не через весь "центр".
    Вірю, що зроблять добре для козятинчан.
  • Альоша Капніст

    Згадай ще с петлюру

    Читач78 reply Альоша Капніст

    при Петлюрі порядок був
  • Дмитро Анатолійович Поліщук

    так файно чуже, козятин прибрав до рук... а в часи СССР так файно все відбирали в інших районів за ради УКРУПНЕННЯ Козятина.

keyboard_arrow_up