Провал першого дня пробного ЗНО. Чи повернуть кошти абітурієнтам?

Провал першого дня пробного ЗНО. Чи повернуть кошти абітурієнтам?
Єгор, незважаючи ні на що, прагне успішно скласти ЗНО і вступити до обраного навчального закладу
  • Не пішло. Пробне онлайн тестування, призначене на 15 червня, зірвалося через малу потужність сайту Українського центру оцінювання якості освіти. Абітурієнти-2020 майже багатьох областей України не змогли пробитися на сайт і перевірити свої знання з української мови та літератури

Через загрозу коронавірусу, 13 червня уряд скасував проведення пробного тестування, натомість запровадили дистанційне тестування. У понеділок, 15 червня, мало стартувати пробне ЗНО у форматі онлайн. У цей день абітурієнти мали перевірити свої знання з української мови та літератури. Проте на вступників чекало розчарування. Бо сайт просто перестав працювати об 11.00. Лише через годину на Фейсбук-сторінці Міністерства освіти та науки України з’явилося пояснення, що сайти Українського та регіонального центру оцінювання якості освіти працюють повільніше через перевантаження. 

— Я так сподівався, що нам дозволять випробувати власні сили не онлайн, а в реальності, — ділиться своїми міркуваннями одинадцятикласник Єгор Ольшевський. Хлопець каже, що тільки так він міг би зрозуміти, як насправді все відбувається та підготувати себе морально до основної сесії. Єгор пояснює, що онлайн тестів протягом навчання вони пройшли багато і такий вид роботи не такий важливий, як робота безпосередньо в тих умовах, де проходитиме сесія ЗНО. 

Єгору не вдалося одразу завантажити завдання під час пробного онлайн ЗНО. Проте, поспілкувавшись з однолітками з інших міст, хлопець дізнався, що вони зуміли це зробити і поділились з ним у вайбері PDF файлом.    

Відео дня

 Батьки абітурієнтів нервували та висловлювали своє обурення в соцмережах.

— Сьогодні сайт заглючив, — обурюється пан Тарас, батько одинадцятикласника і наголошує на тому, що портал спроектований невдало, бо не можна зрозуміти, де входити, коли вже залогувався.

Непокоїло батьків і питання коштів. Адже для участі у пробному ЗНО вони заплатили від 135 до 150 грн за один предмет.

— Мій син сам заплатив за пробне ЗНО — це були його власне зароблені гроші. Під час карантину я заохочувала до навчання, та це виявилося марною тратою часу. Цим кроком влада посіяла зневіру у потрібності навчання. Думаю, що батькам треба об’єднатись та вимагати повернення коштів у судовому порядку, — ділиться пані Людмила, одна із мам випускника.

— Найбільше, що мене засмучує в цій усій ситуації, що вступ та навчання у виші моєї дитини під загрозою, — каже Марина Томчук, мама випускника. – Після такої раптової відміни пробного тестування та повного провалу онлайн-тестування можна очікувати перенесення ЗНО на осінь. А, таким чином, буде втрачений дорогоцінний час і відтягується вступ на подальше навчання.

Понад 263 тисячі охочих зареєструвались на пробне ЗНО-2020. Понад 100 тисяч учасників змогли завантажити тестові зошити і бланки відповідей і понад 50 тисяч вже виконали тестові завдання. До 19 червня можна буде завантажити тестові зошити або забрати  і виконати весь обсяг робіт, заповнити сервіс.

Чи повернуть кошти абітурієнтам?

Міністерство фінансів розробило механізм повернення коштів за пробне ЗНО, що не відбулось у пунктах тестування у звʼязку з карантином. Про це йдеться у повідомленні Міністерства фінансів.
«За участь у пробному ЗНО кожен учасник сплатив в середньому 145 гривень за кожен навчальний предмет. Незважаючи на те, що 85% цих коштів було спрямовано на друк зошитів для тестування, уряд прийняв рішення повернути гроші учасникам пробного тестування в повному обсязі», - зазначають у Міністерстві фінансів.
Планується, що близько 52 млн грн будуть найближчим часом перераховані на рахунки регіональних центрів оцінювання якості освіти.

Щоб повернути кошти, потрібно буде звернутись до регіонального відділення УЦОЯО із заявою, вказавши при цьому реквізити рахунку, на який  абітурієнт чи його батьки хочуть отримати гроші.

Тетяна Гринюк

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up