П’ять подій цього року, які нас вразили

П’ять подій цього року, які нас вразили
  • За 2021-ий рік трапилося чимало — і хороше, і не дуже.
  • Навесні нарешті відбулося те, на що ми так чекали: улітку до нас знову завітала знімальна група.
  • А  восени не лише нас, а й усю Україну приголомшив вибух у житловому будинку.
  • Ми зібрали для вас події року, які запам’яталися

На порозі Новий рік, а поки 2021-ий ще не закінчився, підведемо його підсумки і згадаємо події, які трапилися цьогоріч.

Відкрили міст

Четвер, 29 квітня. До Козятина приїхали обласні чиновники. Того дня трапилася знакова подія — після ремонту відкрили автомобільний міст через залізницю на Білоцерківській трасі. Його вперше реконструювали за 65 років існування, адже від моменту здачі в експлуатацію, а це було у далекому 1956-му, Білоцерківський міст жодного разу не бачив капітального ремонту.

Відео дня

Реконструкція шляхопроводу стартувала ще наприкінці вересня 2020-го. Відтоді протягом семи місяців він був закритий для проїзду транспорту. Підрядна компанія збиралася завершити ремонтні роботи до початку 2021 року, втім не встигла, тому відновили роботу мосту вже у цьому році. 

Капремонт нашого шляхопроводу коштував більше 100 мільйонів гривень. Коли реконструювали міст, залізницю не перекривали. Це і стало однієї з причин, чому ремонт так затягнувся. А поки тривала реконструкція Білоцерківського мосту, козятинчани і мешканці сіл мусили потерпіти незручності, адже транспорту довелося курсувати по-новому — через об’їзну трасу в Титусівці. Через це багато автобусів, які ходять на села, на період ремонту навіть змінили свою кінцеву зупинку.

Закрили міську лікарню

П’ятниця, 28 травня. На 11 сесії депутати Козятинської міської ради приймають рішення «Про реорганізацію комунальних підприємств охорони здоров’я», після чого стартувало об’єднання міської лікарні, стоматполіклініки і Центральної районної лікарні.

Це — без перебільшення історична подія, тому що у Козятині завжди було дві лікарні вторинного рівня. Так було і за часів Радянського Союзу і навіть в добу Російської імперії. Рішення про реорганізацію поклало край цій традиції. Лікарні вирішили об’єднати, бо їх утримання було невигідне для міського бюджету.

Тепер маємо лише Центральну районну лікарню. Більшу частину приміщень, де раніше розміщувалася Міська лікарня, вже зайняли зовсім інші структури.

А більше півтори сотні працівників, серед яких і молодший медичний персонал, і будівельна група, залишилися без роботи.

Камера! Мотор! Знято!

Понеділок, 20 вересня. Вокзал станції Козятин перетворився на знімальний майданчик. Того дня фільмували продовження «Кріпосної». Цей серіал популярний не лише в Україні, а й за кордоном. Творці «Кріпосної» шукали будівлю, яка була б схожа на вокзал у Європі. І саме перлина нашого міста підійшла за всіма параметрами.

Зйомки почалися о сьомій ранку на нашій привокзальній площі. Серед акторів масовки було багато козятинчан, які спробували себе у ролі панів і панянок з ХІХ століття. Поки що нашого міста у серіалі ми не побачили. Новий сезон, який вийшов на екрани у листопаді цього року, був без Козятина.

Додамо, що це вже втретє наш вокзал потрапив у кадр. Вперше кіношники приїздили до нас трохи більше 10 років тому. Тоді тут фільмували серіал «Смерть шпигунам. Крим». Наш вокзал на деякий час став Сімферопольським. Зйомки проводили на пероні, на привокзальній площі і в приміщенні ресторану «Імператор».

Через три роки знімальна група приїздила до нас вдруге. Тоді знімали серіал «Дорога в пустоту». Зйомки проводили на пероні — фільмували, як головна героїня сідає на поїзд. Щоправда, наш вокзал лише промайнув у кадрі — хронометраж відрізку, де його видно, всього лиш трохи більше хвилини.

Смерть на коліях

Четвер, 4 листопада. На одне з найголовніших для Козятина свят — День залізничника — трапилася трагедія. Під колесами вантажного вагона опинився 63-річний чоловік, який працював у будівельній групі Центральної районної лікарні. Він повертався ввечері з роботи додому. Йшов через службовий перехід, що веде до водонапірної вежі на тій стороні і Дирекції залізничних перевезень (ДН-2). Із гірки пустили вагони. І 63-річний мешканець Сигналу опинився під рухомим складом. Від отриманих травм він помер на місці.

Пізніше стало відомо, що після того, як чоловік потрапив під вагони, які пускали з гірки, на нього наїхав ще й локомотив. Машиніст застосував екстрене гальмування, але уникнути наїзду не зміг.

Це не єдиний випадок травмування на залізниці за цей рік, але єдиний летальний у Козятині. Не варто забувати, що залізниця — це зона підвищеної небезпеки, а переходки призначені для службового користування.

Вибух у багатоповерхівці

Четвер, 25 листопада. Близько восьмої години ранку у дев’ятиповерхівці на Героїв Майдану, 17 прогримів вибух. Рвонуло в одній із квартир на горішньому поверсі. Вибухова хвиля пронеслася двома сусідніми помешканнями і повалила міжквартирні перегородки та стіни, бетонними блоками привалило дитину. На щастя, серйозних травм чи переломів вона не отримала, але дуже злякалася.

За інформацією газовиків, вибух трапився через витік блакитного палива у квартирі, де мешкає 82-річна козятинчанка. Напередодні її родичі самостійно замінили газову плиту. Від вибуху жінка отримала опіки і потрапила до лікарні.

Мешканцям двох сусідніх помешкань, які зачепила вибухова хвиля, довелося тимчасово шукати собі іншу домівку і повністю відновлювати своє житло, адже масштаби руйнувань були серйозні. За приблизними оцінками експертів, орієнтовна сума збитків становила майже 200 тисяч гривень по трьох квартирах. І це без урахування пошкоджених меблів, техніки та особистих речей.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

keyboard_arrow_up