Радіактивний контроль стихійної торгівлі відсутній!

Радіактивний контроль стихійної торгівлі відсутній!

Окрім отруєння грибами в разі неїстивності, існує ризик їхнього радіологічного забруднення. До речі, в сушених грибах в три  рази може перевищуватись вміст по цезію і стронцію, ніж у свіжих.У місцях стихійної торгівлі (у нас в Козятині на прилеглій території до ринку “Хлібодар”) відсутній будь-який контроль продуктів, в тому числі радіактивний. До речі, стало відомо, що куплені гриби, чи збирані ви можете перевірити безкоштовно на вміст радіактивних речовин в козятинському міжрайонному відділі лабораторних досліджень. Як завірив начальник цього відділу Леонід Ящук, гриби, зібрані на Козятинщині відповідають нормам накопичення радіонуклідів, а ось привізні з територій поблизу Чорнобиля, слід перевіряти додатково і обов’язково.

Радіаційні проблеми грибної кампанії

Велике значення має місце збирання грибів: низини, території, які заросли мохом, кислі грунти, заболочена місцевість, прибережні смуги - найбільш небезпечні по забрудненню радіонуклідами.

Для зменшення негативного впливу радіонуклідів цезія та стронція радять двічі відварювати та зливати відвари, варені гриби маринувати.

Відео дня

Регулярно очищувати кишечник, для чого вживати продукти, які містять багато клітковини (гарбуз, хліб з борошна грубого помолу, овочі, фрукти, крупи).

Вживати більше рідини, настої ромашки, звіробою, безсмертника, м’яти, шипшини, кропу, що збільшить видалення сечі та жовчі.

Збільшити зв’язування радіонуклідів у шлунково-кишковому тракті, для чого збільшити вживання пектину, який міститься у яблуках, соках з м’якоттю, грушах, баклажанах, буряку, моркві, перці.

Здійснювати конкурентне заміщення радіонуклідів стабільними нешкідливими для організму людини елементами. Конкуренти цезію – це: калій і рубідій, стронцію – кальцій. Насичення організму конкурентними елементами в значній мірі зменшить накопичення радіонуклідів. Багато калію містять: картопля, банани, урюк, ізюм, чорнослив, курага, горіхи. Рубідій міститься у червоному винограді. Кальцій міститься у: молоці та молокопродуктах, бобових, морській капусті.

Необхідно насичувати організм мікроелементами (цинк, мідь, селен, кобальт тощо), котрі необхідні організму людини для нормальної роботи ферментів, які руйнують вільні радикали, що створюються в організмі, під впливом іонізуючого випромінювання. Цинк міститься у кукурудзі, горіхах, огірках, вівсяній крупі, насінні соняшника та гарбуза. Мідь у всіх зелених плодах та овочах. Селен у часнику, зернових, особливо рисові. Кобальт у щавлі, хроні, груші, зеленій цибулі, чорній смородині.

Використайте наші поради. Збережіть своє, рідних і близьких здоров’я.

Ще раз пропонуємо – споживати гриби промислового вирощування – печериці, гливи (вешенки). Бережіть себе!

Ці гриби одна жіночка продавала біля ринку на вокзалі. Сказала, що це опеньки. Хто знається на грибах, ніколи не куплять їх, бо ці неїстивні. Не довіряйте горе-грибникам!

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 14:53 Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ» 19:04 Поділилися фото, як на території Козятинського ліцею №7 наводили лад photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up