Рак шийки матки можна попередити!!!

Рак шийки матки можна попередити!!!

Якщо вибудовувати ієрархію онкологічних захворювань у  світі, до яких схильна прекрасна половина людства, то рак шийки матки займе четверте місце.

За кількістю хворих його випереджають тільки рак шкіри, шлунка і молочних залоз. Хвороба, якою раніше страждали в основному зрілі жінки, останнім часом сильно помолодшала - вже й молоденькі дівчата знають не з чуток, що таке рак шийки матки: лікування потрібно все більшому числу пацієнток.

             Проблема профілактики і своєчасної діагностики раку шийки матки завжди була та залишається актуальною, оскільки в Україні від цього захворювання щороку помирає близько 2500 жінок.

За останнє десятиріччя є тенденція до зростання смертності серед молодих пацієнток. Рак шийки матки на теперішній час – друга за частотою онкологічна причина смерті молодих жінок у всьому світі.

Відео дня

Факторами ризику даної патології є:

- ранній початок статевого життя (13 – 16 років),

- багато партнерів,

- позашлюбні контакти,

- інфекції, що передаються статевим шляхом (особливо вірус папіломи людини),

- перші пологи до 20 років і пізніше 30 років,

- велика кількість пологів і абортів,

- хронічні запальні захворювання піхви і шийки матки.

          Тому, профілактиці даної патології ми приділяємо велику увагу. В цьому напрямку суттєве значення має проведення масових профілактичних оглядів жінок.

Обов*язковий профілактичний гінекологічний огляд жінок з цитологічни скрінінгом від 18 років (або з початком статевого життя) має бути не рідше одного разу на рік.

             Кожній жінці треба усвідомити, що рак шийки матки це одне з не багатьох злоякісних новоутворень, виникнення якого може бути попереджено.

             Рак шийки ніколи не розвивається на незмінному епітелії. Для того, щоб клітини почали перероджуватися в ракові, вони повинні піддаватися тривалій мутації під впливом несприятливих факторів.

           Передракові зміни можуть виникнути у будь-якої жінки, але деякі схильні до цієї патології більше.

Факторами ризику вважають:

  • постійну травматизацію шийки, яка веде до ерозії (така проблема може виникнути у статевих партнерів).
  •  часті аборти;
  • мізерне харчування, нестача в їжі вітамінів А і С ,що веде до уповільнення відновлення клітин;
  •  численні пологи,якщо вони призводить до травмування шийки матки, що так само збільшує ризик ракового переродження;
  • вірус папіломи людини та інші інфекції, що передаються статевим шляхом, можуть викликати дисплазію, а потім і рак.
  • Такі фактори, як куріння, ослаблений імунітет і випадки захворювання в сім'ї так само роблять рак більш імовірним.

Профілактика починається з дитячого та підліткового віку,  це\

  • Пропаганда здорового способу життя;
  • Вакцинація проти ВПЛ вакциною «Церварікс»;
  • Виховання відповідальності у питанні вибору статевих партнерів.

В репродуктивному віці вона передбачає своєчасне виявлення передпухлинних станів та захворювань, їх лікування та ретельний диспансерний нагляд за хворими.
                  Жінці рекомендується відвідувати гінеколога не рідше одного разу на рік, а з віком - раз на півроку. При цьому проводиться детальий огляд у дзеркалах, а при виявленні ділянок ерозії - кольпоскопія.

Колькоскоп - прилад, який діє, як збільшувальне скло на відстані. З його допомогою легше зрозуміти структуру патологічної тканини. При підозрі на переродження клітин проводиться гістологічне дослідження підозрілої ділянки. Це дослідження дозволяє виявити малигнизацию на ранніх етапах.

                 Доведено, що наступні ознаки та симптоми можуть свідчити про рак шийки матки:

  • міжменструальна кровотеча;
  •  кровотеча після статевого акту;
  • постменопаузальна кровотеча;
  • виділення з піхви (плямами крові);
  • біль в області тазу.

При наявності хоча б одного – цих «небезпечних» симптомів , жінка має терміново звернутись до гінеколога

          При виявленні патології шийки матки необхідно негайно провести лікування. Для цього використовується медикаментозне лікування, високочастотна коагуляція , кріодеструкція,радіохвильова та аргоноплазменна коагуляція. Вибір методу лікування залежить від особливостей клінічного випадку та обладнання клініки.

             В жіночій консультації КП Козятинська ЦРЛ кабінет «патології шийки матки» оснащений сучасною апаратурою. Останнє придбання – новітній високочастотний електрохірургічний апарат Zeus 150 (виробник HEACO) для лікування ерозій шийки матки, ектропіонів, дисплазій шийки матки та інших фонових та переракових захворювань.

Наразі ми можемо надавати медичні послуги, які раніше нам були недоступні.

Рак шийки матки можна попередити!

 

Завідуюча жіночою консультацією                                   Шлапак Т.Й

 

Районний акушер-гінеколог, завідуючий

            акушерсько-гінекологічним відділенням                       Проць І.А.

 

 

     

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 09:28 Синоптики попереджають про грозу 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) 15:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств 12:18 «Не вистачає грошей, щоб покупцям решту давати» 11:33 Латки на Куликівського скоро доведеться латати 10:00 У Безіменному відкриють меморіальну дошку на честь Героя Вадима Янчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up