Районний будинок культури піде з молотка + ОПИТУВАННЯ

Районний будинок культури піде з молотка + ОПИТУВАННЯ
  • Майновий комплекс районного будинку культури планують виставити на аукціон.
  • Експерти оцінили його вартість трохи більше ніж у пів мільйона гривень.
  • Чому будівлю РБК вирішили продати?

На вулиці Героїв Майдану навпроти міської ради вже понад століття стоїть невелика одноповерхова будівля. Праворуч на фасаді графіті “Україна” і рядки з пісні Океану Ельзи “Вставай, мила моя, вставай”.

На одній зі стін - герб та карта України, на іншій - два серця, пронизані стрілою.

Відео дня

Штукатурка де не де обліплена. Деякі вікна розбиті. Одне з них використовують як смітник - за склом валяється пластикова пляшка та використана медична маска. Тож можна припустити, що сміття туди почали скидати відносно нещодавно.

Колись на фасаді цієї будівлі висіла табличка з написом “Районний будинок культури”. Колись тут проводилися концерти, на сцену виходили місцеві таланти й співали та танцювали. Тепер немає ані таблички, ані концертів. Приміщення не використовується вже кілька років. Підлітки називають такі місця “заброшками”, тобто, закинутими будівлями.

Натомість Міський будинок культури, який розмістився у колишньому кінотеатрі “Мир”, спіткала краща доля. Минулого року там завершили ремонт у залі, цьогоріч відремонтували фойє, перетворивши його на сучасну виставкову залу. У той час як двері районного будинку культури поки зачинені на замок.

Козятинчан вже давно цікавило, що буде з РБК. “Питання на мільйон - що стане з колишнім будинком культури? Будуть руїни чи зроблять ремонт?” - написала нещодавно на своїй сторінці у Фейсбук Марина Лісова. У коментарях хтось жартував про те, що зроблять синагогу. Хтось писав, що дешевше знести і побудувати нове. Хтось висловив думку, що на тому місці збудують новий торгівельний центр. Проте, як виявилося, ніхто не вгадав.

Тиждень тому Відділ культури, молоді та спорту Козятинської РДА замовив через систему електронних закупівель “Prozorro” виготовлення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки для будівництва та обслуговування будівель закладів культурно-просвітницького обслуговування, розташованої за адресою вул. Героїв Майдану, 19/12. Саме за цією адресою розташований районний будинок культури. “Невже щось таки почнуть робити?” - подумали ми і продовжили пошуки інформації.

Із документів, розміщених на сайті районної ради, ми дізналися, що у червні цього року фірма “Світязь” провела на замовлення Козятинської райради оцінку РБК з прибудовами та будівлі гаража. Вартість майна оцінили у 553 тисячі 489 гривень. Експерти визначили, що стан будівлі РБК ветхий, тобто такий, що руйнується. Опорні конструкційні елементи в аварійному стані, неопорні - у дуже ветхому стані. Експерти дійшли висновку, що можливе лише обмежене використання частин будівлі, та й то за умов виконання охоронних заходів чи повної заміни елементів, що руйнуються. Стан гаража охарактеризували як незадовільний і дійшли висновку, що використовувати його можна, але після проведення ремонту.

Щоб дізнатися, що планують зробити з районним будинком культури, ми надіслали на Козятинську РДА інформаційний запит, оскільки саме вона замовляла на “Prozorro” тендер, про який ми згадували вище. Наш запит перенаправили на районну раду. У понеділок, 27 липня нам прийшла відповідь - районний будинок культури планують продати на аукціоні шляхом приватизації.

Як йдеться у відповіді на інформаційний запит, на 33-ій сесії, яка відбулася у лютому цього року, Районна рада затвердила “Програму ефективного використання майна спільної комунальної власності територіальних громад Козятинського району на 2020-2024 роки”. Цією програмою затверджено перелік об’єктів, які підлягають приватизації та продажу на аукціоні. Один із таких об’єктів - районний будинок культури.

На питання “чому” відповідь проста - утримувати РБК економічно невигідно, оскільки це потребує додаткових витрат з бюджету. Окрім районного будинку культури на аукціоні планують також продати гараж на вулиці Пушкіна та дві будівлі складу на вулиці Кондрацького.

Тут був перший кінотеатр

Культурне життя козятинчан сто років тому тому дещо відрізнялося від того, яке воно зараз. Містяни полюбляли ходити у кіно, адже у ту пору у нас було два кінотеатри. Один з них розміщувався у районному будинку культури.

РБК звели 130 років тому. Це був не перший подібний заклад у Козятині. Ще раніше звели клуб на вулиці Винниченка поблизу будівлі сучасного міського архіву та пенсійного фонду. До наших днів цей клуб не зберігся - під час війни у нього влучив снаряд. Про це нам розповідала директор Музею історії міста Лілія Макаревич.

Ще один клуб у Козятині розташувався неподалік вокзалу. Це - Будинок науки і техніки, що більшість місцевих знають як ЖДК, від російського “железнодорожный дом культуры”. Його звели у 1909 році. На той час він називався “Аудиторія”. У великому залі тут часто проводилися різноманітні зібрання. А ще показували кіно.

Ще одним кінотеатром був саме Районний будинок культури. Його звели у 1890 році. Тоді він називався ілюзіон “Експрес”. Саме слово “ілюзіон” вже давно вийшло з ужитку. Колись так називали кінематограф. Це пристрій, на якому крутили кіно на рубежі XIX-ХХ століть.

Коли до влади прийшли більшовики, частину приміщення кінотеатру “Експрес” використовували як сільбудинок. А ще тут розміщувалася невеличка бібліотека, де можна було прочитати романи російських та закордонних класиків, чи наукову літературу.

Згодом “Експрес” переобладнали під будинок культури. РБК функціонував до 2018 року. Його визнали аварійним і непридатним для використання, після чого закрили.

Опитування

Що варто було зробити з РБК?

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (6)
  • Stepan Petrenko

    Після того, як почав працювати кінотеатр ''МИР'', у цій будівлі ще продовжував функціонувати кінотеатр, якому дали назву ''Ім. Паризької комуни'', ще люди деякий час дивились там фільми, але дуже разючою була різниця цих двох кінотеатрів по якості і комфорту, тому відвілуваність врешті впала і рентабельність заклату звелась до нуля. Саме тому будівлю переобладнали - зробили вікна в глядацькому залі і зробили в ній РБК. Ну продавати. так продавати, але було б непогано, якби умовою продажу будівлі було створення в ній 3-D кінотеатру (чому у Бердичеві змогли, а у нас досі не спромоглись?). Це ж все-таки самий центр міста і там має бути щось ''ДЛЯ ВСІХ'', бо я не здивуюсь, якщо там хтось зробить ''ІГОРНИЙ ДІМ'' і буде витягувати останні копійки з кишень ігроманів, руйнуючи сім'ї.
  • Іоан Кут

    Центр міста, лакомий шмат. Й оцінку "фахівці" зробили правильну. Братва забере, мотлох знесе, а зем. діл-ка за мільон піде, файне місце.
  • 729

    Риже чмо з жидом вернигородецьким не наїдяться ,дай продавати і все,напевне і самі викупити планують,а мозгів не вистачає використати на користь суспільства...,і депутати з адміністрацією шобло дебілів,ідуть на поводу даунів
  • Риа я твой рот ебал

    Лучше уже и даром  отдать Чтобы  там сделали что-то , чем стоит призрак здания ...

    НЕЛЛА reply Риа я твой рот ебал

    НА МОЮ ДУМКУ КРАЩЕ БУЛО Б ВІДРЕМОНТУВАТИ І ЗБЕРЕГТИ. ЦЕ НАША ІСТОРІЯ.

    Риа я твой рот ебал reply НЕЛЛА

    Вы наверное всю жизнь прожили в этой стране, смешно на такое надеятся 😂 тут же никогда ничего для людей не было
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up