Рекордна кількість хижаків: Найбільше лисиць за рік добули на Козятинщині (110 голів). Як з вовками?

Рекордна кількість хижаків: Найбільше лисиць за рік добули на Козятинщині (110 голів). Як з вовками?
  • У Вінницькому обласному управлінні лісового та мисливського господарства вважають, що дуже важливо зупинити нашестя вовків та лисиць, і пояснюють це тим, що популяція хижаків зменшує кількість диких тварин у лісах та загрожує поширенням сказу.
  • А також зазначають, що впродовж 2021 року мисливці Вінниччини виловили у лісах області рекордну кількість хижаків.

За інформацією пресслужби Вінницького ОУЛМГ, рекордно велику кількість вовків добули мисливці у лісах Вінниччини протягом 2021 року.

— Забагато у нас також лисиць, які нерідко забігають не лише у села, а й в міста. Збільшення кількості лисиць та вовків відповідно зменшує кількість диких тварин у лісах та загрожує поширенням сказу. Саме тому потрібно штучно регулювати популяції хижаків.  За даними сектору мисливського господарства Вінницького обласного управління лісового та мисливського господарства, протягом нинішнього року в області добуто 26 вовків (11 – під час полювання мисливцями в угіддях Вінницького ОУЛМГ, 15 – в  мисливських угіддях УТМР), – йдеться в повідомленні.

На вовків влаштовують спеціальні полювання, коли випадає сніг. Відслідкувати вовків можна за слідами на снігу. Якщо слід не вийшов за межі ділянки, її обвішують стрічкою з яскраво-помаранчевими прапорцями. Вовк боїться цього кольору, тому не перестрибне перепони і виявиться у пастці. Вовки часто мігрують на великі відстані.

Відео дня

Повідомляють, що найбільше добули сіроманців у колишньому Бершадському районі, 6 голів. Також вовки були впольовані в лісах колишніх Крижопільського, Піщанського, Іллінецького, Тростянецького, Погребищенського та Могилів-Подільського районів.

Лисиць в області добуто 2784, з них – 696 добуто в угіддях Вінницького ОУЛМГ. Найбільше лисиць  на Козятинщині (110 голів), в Тульчинському (83) та Гайсинському районах (54). Також на Немирівщині мисливці вполювали одного шакала.

Регулювання чисельності хижаків та шкідливих тварин відіграє вагому роль у профілактиці сказу. У більшості серед диких тварин на сказ хворіють м’ясоїдні та всеїдні тварини (лисиці, вовки), фіксують поодинокі випадки захворювання у тхорів, борсуків, куниць. Велика роль у розповсюдженні вірусу сказу належить безпритульним тваринам, особливо собакам та котам. Лисиця, хвора на сказ, може зайти в населений пункт і напасти на домашню тварину чи людину.  У разі відсутності лікування під час захворювання сказу в найкоротші терміни призводить до 100- відсоткової смерті. А ще надмірна кількість шкідливих хижаків негативно впливає на стан фауни. Бродячі собаки, коти, вовки знищують новонароджених малюків козулі, зайця та інших тварин.

— Часто вовки роздирають тварин не від голоду, а просто заради хижацької розваги. На сьогодні для мисливця не є популярним полювання на лисицю. Але їх стало настільки багато, що люди зустрічають руду хижачку навіть у Вінниці. Часто можна побачити лисячі трупи обабіч доріг, і не факт, що не заражені сказом. У цьому році у Крижопільському лісгоспі та Тульчинському ЛМГ преміювали мисливців патронами за добутих хижачок. А в Крижополі за добутого вовка встановили винагороду – одну тисячу гривень — повідомляє пресслужба Вінницького ОУЛМГ,

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Майя Залізнюк

    Нікого із лікарів  не мала і немаю  на меті образити. Пишу те з чим зтикнулася.
    Це мій крик душі і мій відчай.

keyboard_arrow_up