Репортаж із нічного патрулювання з поліцією

Репортаж із нічного патрулювання з поліцією
  • Козятинські поліцейські проводять відпрацювання на території колишнього Козятинського району.
  • Екіпажі правоохоронців спільно із представниками громадського формування вирушають у нічне патрулювання.
  • Долучилися і ми, аби розповісти вам, як це відбувається.
  • Що побачили наші журналісти і які порушення виявили стражі порядку?

П’ятниця, на годиннику 20:10. У поліцейському відділку вишикувалися в шеренгу правоохоронці. За кілька хвилин вони сядуть у автівки та поїдуть на відпрацювання по місту і території колишнього Козятинського району. Та спершу інструктаж. Його проводить В’ячеслав Сушко, керівник сектору реагування патрульної поліції.

— Працюємо по виявленню кримінальних та адміністративних правопорушень, акцент ставимо на виявлення фактів керування транспортними засобами в стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння водіями, — каже В’ячеслав Сушко. — Це буде пріоритет. Крім того, операція «Ліс» на території району у нас продовжується. Вживаємо всіх заходів по перевірці транспортних засобів, які здійснюють перевезення лісосировини. Будуть перевірятися документи, накладні і все, що з цим пов’язано. У разі виявлення порушення одразу викликаємо СОГ (слідчо-оперативну групу — авт.), документуємо. У разі ускладнення ситуації одразу телефонуєте мені або Євгенію Трайдакалу. Що стосується дисципліни і законності, одразу говорю — в конфліктні ситуації не вступаємо, максимум толерантності і ввічливого ставлення до громадян. Всі події фіксуються на боді-камери задля уникнення конфліктних ситуацій. І без будь-яких провокацій. Працюємо орієнтовно до двох годин ночі. По ситуації вже будемо дивитися. Якщо будуть якісь задачі, значить відпрацювання може бути продовжено.

Відео дня

Спільно із поліцією на відпрацювання поїдуть також члени громадського формування, яке створене при локомотивному депо Козятин. Вони допомагатимуть підтримувати громадський порядок.

— Працюємо в районі, — продовжує Сушко. — Конкретних завдань по населених пунктах не ставлю, самі собі визначаєте маршрути. Можливо, у когось є інформація з приводу перевірки лісової продукції. Також не забуваємо, що у нас продовжується операція «Підакциз». Відповідно, габаритні автомобілі, які можуть здійснювати такі перевезення (буси, мінівени) також зупиняємо, перевіряємо на предмет перевезення контрафактної підакцизної групи товарів. У разі виявлення правопорушень так само повідомляєте чергову частину, нас, документуєте, при необхідності викликаєте слідчо-оперативну групу.

Рушаємо в дорогу

Шість екіпажів правоохоронців вирушають на відпрацювання. До однієї з груп приєднуємося і ми. У машині двоє поліцейських — Андрій Чорненький та Євгеній Буравський. А також двоє представників від громадського формування — Володимир Лавренюк і Володимир Шморгун. Поки ми прямуємо нічними вулицями Козятина до виїзду з міста, розпитуємо подробиці.

— Як часто у вас подібні відпрацювання? — запитуємо.

— Раз на тиждень, — відповідає Євгеній Буравський. — У п’ятницю, або це може бути субота.

— Представники громадських формувань вперше на таких відпрацюваннях?

— Ні, не вперше, — каже Буравський. — У них складений графік, відповідно до якого вони так само заступають на службу. У них це все чітко в статуті прописано.

Нашу розмову перериває дзвінок. Поки поліцейський спілкується телефоном, помічаємо, що до його жилетки окрім жетону прикріплена ще боді-камера.

— У кожного поліцейського є така? — запитуємо згодом.

— Ні, не у кожного, — відповідає Євгеній Буравський. — На один екіпаж одна боді камера.

— Вона вже зараз увімкнена чи ви її вмикаєте по ходу роботи?

— Немає технічної можливості її постійно увімкненою тримати, — каже поліцейський. — Тим паче, зараз в реаліях морозу, бо вона дуже швидко сідає (за вікном було -2 — авт.) Якщо зупиняється транспортний засіб чи ми йдемо на виклик, то ми її вмикаємо відразу виходячи з автомобіля. Тоді вже ведеться безперервна відеофіксація, про що треба обов’язково повідомити громадян, що згідно Закону України «Про національну поліцію», а саме статті 40, ведеться безперервна відеофіксація.

На місці події

Перша наша зупинка — автозаправна станція. Треба заправити автомобіль бензином, адже правоохоронці їздитимуть до глибокої ночі. Далі їдемо на саме відпрацювання. Поліцейська автівка зупиняється. Тут ми зустрічаємося із ще одним екіпажем стражів порядку.

Представники громадського формування у цивільному одязі спостерігають за тим, як відбуваються відпрацювання.

Поліцейські одягнені у форму, поверх якої жилетки зі світловідбиваючими елементами, адже працювати треба на вулиці у темну пору доби.

У руках правоохоронці тримають жезл. Він зовсім не схожий на ту чорно-білу палицю, яку ми звикли бачити у працівників ДАІ. Це — коротка чорна палиця із червоним диском на одному з кінців. Якщо натиснути на спеціальну кнопку, лампочка, вмонтована всередині диску, загоряється. За рахунок цього жезл видно навіть у темряві.

А ми підійшли до найцікавішої частини — як відбувається саме відпрацювання. Поліцейський зупиняє автівку, яка їде трасою. Підходить до машини. Біля водійського сидіння опускається скло.

— Покажіть мені свої документи, — просить Олександр Журавльов, поліцейський офіцер громади.

— Давайте спочатку розберемося, — каже водій білої машини.

— Зараз місячник відпрацювання, — говорить офіцер.

— А що я порушив? Яка причина зупинки? — запитує водій.

— З метою профілактики вас зупинили, щоб поспілкуватися з вами, — відповідає офіцер. — Щоб ви не порушували правила дорожнього руху. Зараз слизько, щоб дотримувалися безпечної швидкості. У вас все в порядку?

— Так, — відповідає водій.

— Тоді гарного вечора, до побачення, — каже поліцейський.

Несправні фари

За кілька хвилин поліцейський офіцер громади спиняє ще одну автівку. Просить водія показати документи. Чоловік за кермом без будь-яких заперечень виходить з машини і спокійно показує документи. Правоохоронець перевіряє, чи співпадає номерний знак автівки із цифрами, вказаними у посвідченні водія.

Все в порядку, тож водія відпускають.

— У нас зараз місячник по безпеці дорожнього руху. Слідкуйте за технічним станом транспортного засобу, — каже Олександр Журавльов наостанок і прощається.

Поліцейський помічає автівку, у якої несправна одна з фар. Зупиняє машину.

У вас фара працює як світломузика, — каже Журавльов до водія. — Перевірте проводку.

Поліцейський офіцер громади просить спершу натиснути поворот, потім гальма.

— Йдіть сюди, подивіться, що там, — каже до водія.

Виходить водій і бачить, що фара дійсно працює неналежним чином.

— Подивитесь вдома. Вам далеко їхати? — запитує правоохоронець.

— У Зозулинці, — відповідає водій.

— Покажіть документи, тоді поїдете, — просить офіцер.

— Ось техпаспорт і права, — показує водій.

Після перевірки документів машину відпускають.

Виявили незаконну вирубку

Під час відпрацювань, які поліція проводили у п’ятницю, 4 лютого, зафіксували незаконну вирубку дерев у селі Глуховецької територіальної громади. У Кашперівці виявили 13 одиниць великих дерев, які були зрубані незаконно. Про це газету «RIA-Козятин» повідомив Андрій Трайдакало, начальник сектору превенції відділення поліції № 2 Хмільницького районного відділення поліції.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (7)
  • Анна Ковтун

    Який смисл зимою патрулювати.. ? От уже ... )))).
    В теплішу пору треба патрулювати , особливо літом.  Правопорушень море... 😁😁😁, особливо коли бухають в парку і гадять на дитячих майданчиках..
    Зараз вони їздять.. Сміх і годі )
  • Эдуард Шахнин

    Проверка документов без основания нарушение закона.
  • Эдуард Шахнин

    Остановка без причины нарушение закона.
  • Oleksandr Hetman

    Сама крута бригада зібралася Л. Ш. І хтось іще

keyboard_arrow_up