Рейд: куди в селах дівають сміття?

Рейд: куди в селах дівають сміття?
Євген Родін (33) з Кордишівки. Чоловік вийшоd на вулиці села, щоб самостійно прибрати узбіччя від сміття
  • Ми перевірили.
  • Дізналися, куди в Кордишівці, Широкій Греблі, Михайлині і в Глухівцях люди дівають сміття, адже сніг розтанув, а його варту продовжили купи сміття та бруду, які заполонили не лише вулиці, а й лісосмуги

У селі Кордишівка наші журналісти помітили обабіч доріг пляшки, обгортки, і здається, нікому не цікаво, звідки вони там взялися.
На одноосібний так званий суботник вийшов мешканець цього села Євген Родін.
- У будні дні я працюю, а на вихідних вирішив прибрати свою вулицю. Придбав сміттєві пакети і став збирати. Сміття виявилося так багато, що використав усі 30 пакетів у рулоні. Люди викидають, навіть, презервативи в ставки і біля водойм, пляшки та обгортки. Я переїхав зі столиці і звик, що кругом є сміттєві баки, а тут люди сміття викидають, куди завгодно і таке враження, що всім байдуже. За весь час, коли я прибирав, лише одна жінка сказала мені «дякую». Решта їхали на автомобілях і ніхто не зупинився, не запропонував допомогу. Щоправда, за два дні хтось зібране мною сміття вивіз.
Мешканка цього села і водночас депутат Людмила Гайдучок теж стурбована неохайністю наших селян. Двічі вона робила зауваження школярам. Також висувала на засідання селищної ради пропозицію поставити сміттєві баки, або ж почати штрафувати посмітюх і збирати кошти на проведення благоустрою. Ми запитали у сільського голови Кордишівки Івана Байди, куди жителі можуть вивозити сміття і як організувати чистоту на вулицях?
- Штрафувати сільська рада самостійно не може, лише поліція може скласти адміністративний протокол і нам передати. Сільська рада на засіданні розглядає, який виписати штраф. У нас за кожною організацією закріплена територія для прибирання. Кладовище щороку прибирають працівники сільської ради. Вулиці повинні самі мешканці самоорганізуватися і прибирати. Щороку на сході села ми кажемо людям, що в нас є два сміттєзвалища, проте наші люди не розуміють і далі вивозять у посадку. Зараз в районній адміністрації розроблений екологічний проект. Відповідно, якщо наш район виграє грант, – на ті кошти будуть закуплені баки для сміття. Однак, там теж не все так просто. Згідно з законом розмістити баки в селі потрібно за генпланом. Сьогодні всі села району не мають генеральних планів. Ми третій рік робимо генеральний план. Це дорого. До кінця року плануємо отримати генеральний план. Після цього ми можемо встановлювати баки для сміття і укладати договір із підрядною організацією на його вивіз.

Рейд – 2: Михайлин – Широка Гребля


У селі Широка Гребля миловидні місця та галявини для відпочинку стають антисанітарною зоною, де розмножуються інфекції. Викидають сміття вздовж берегів ставка, а також у лісосмуги. Свідомі люди вже навчились розділяти сміття вдома та пускати його в будівництво.
- Паперове сміття я спалюю, пластикові пляшки зминаю, а кришки використовую для мозаїки на викладення в подвір’ї. А так пластикові пляшки складаю в яму, біля обійстя, або ж палю. Скло використовую на підмурок чи будівництво. Але вивозу в нас у селі немає, сміттєзвалища далеко. Я знаю, що з Києва приїздить в село один чоловік і сортує сміття сам вдома, а потім  везе його в столицю та викидає. Однак більшість викидають непотріб, куди бачать. Це сміття – це наша трагедія. Забруднили берег річки. Усе іде в ґрунтові води, - мовить жителька села Широка Гребля Ольга Балецька.
У сусідньому селі Михайлин раз в місяць їздить трактор і вивозить сміття. Про це запевнила секретар сільської ради Валентина Кушніренко:
- У квітні в нашому селі запланована толока, будемо прибирати кладовище та центр села. Сподіваємося, що районна адміністрація отримає грант на закупівлю сміттєвих баків, тоді мешканці будуть більш свідомими, - додала секретар сільської ради.

Рейд 3. Глухівці:


Свого часу смт Глухівці також потерпало від сміття. Про це не раз писалося на сторінках нашої газети. Нині ситуація у громаді трішки краща. Проте, за словами очільника громади, є ще над чим працювати.
- Коли були вихідні, ми проводили толоки, поприбирали центральні вулиці. Проте ми лише встигли прибрати, як люди знову наносили сміття. У минулому році ми закупили 26 контейнерів, замовили будівництво майданчиків під контейнери, десь  в травні ми поставимо контейнери для загального сміття і для роздільного сортування: скло, папір і пластик. Будемо привчати людей до сортування, але це дуже важко. Ми проводили ось акцію в школі «Зробимо нашу планету чистішу від пластика», діти наші зносили пластикові пляшки і ми їх будемо зараз здавати. Зробимо призи, щоб заохотити дітей далі зносити пластик. У нас в селі є людина, яка приймає пластик та папір і за це платить кошти. Проте туди, окрім людей, які не працюють, а лише збирають на пляшку, більше ніхто сміття не здає. У нас в громаді лише одиниці сортують та здають сміття – інші смітять, де хочуть. У нас є паспортоване сміттєзвалище. Ми запустили трактор, який по селу раз на тиждень їздить, збирає сміття, попросили людей, щоб уклали договори. Це лише 15 грн на місяць, щоб вивозити сміття – то повірте, люди не хочуть.  Ховаються, закриваються у будинку і не хочуть нічого слухати. Тому ми вже вирішили дітей привчати не смітити та сортувати сміття. І будемо далі проводити в громаді екологічні акції до кінця навчального року, будемо починати з дітей, а діти будуть вчити дорослих, - розповідає голова Глухівецької громади Олександр Амонс.
Міський голова Козятина Олександр Пузир повідомив нам, що в Козятинському районі в червні має запрацювати сміттєпереробний завод. Ми надалі будемо відслідковувати цю тему і сподіваємося, що наші села стануть набагато чистішими.
Леся Кесарчук

Відео дня

Нагадаємо:

Під прицілом фотокамер — стихійне сміттєзвалище у Кордишівці
 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • RIA-Козятин

    Підписуйтесь на канал у інстаграмі ria_kazatin_ria https://www.instagram.com/ria_kazatin_ria/

  • Sergey Loga

    В кожному селі ситуация не краща.В с.Сигнал також ніхто сміття не вивозить.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up