Рейтинг закладів профтехосвіти. На якому місці наше училище?

Рейтинг закладів профтехосвіти. На якому місці наше училище?
  • Вінницький регіональний центр оцінювання якості освіти склав рейтингову таблицю закладів професійно-технічної освіти області за результатами проведення ЗНО у 2019 році.
  • Врахували результат 30 навчальних закладів.
  • Ми дізналися, на якому місці наше училище.
     

На базі Вінницького художнього професійно-технічного училища № 5 відбулася нарада-семінар. Провели її 18 вересня. Про це нам повідомили у адміністрації Козятинського міжрегіонального вищого професійно-технічного училища залізничного транспорту (МВПУЗТ).

Під час наради оприлюднили рейтингову таблицю закладів профтехосвіти за підсумками проведення зовнішнього незалежного оцінювання у минулому навчальному році. Таблицю підготував Вінницький регіональний центр оцінювання якості освіти.

Згідно із таблицею, у трійці лідерів навчальні заклади Вінниці: Вінницький центр професійно-технічної освіти технологій та дизайну, Вінницьке міжрегіональне вище професійне училище та Вище професійне училище № 7. Наше залізничне училище потрапило на шосту сходинку. Всього у рейтингу враховувався результат 30 навчальних закладів області.

Відео дня

— Це непоганий показник, — каже Олена Коломійчук, заступниця директора. — Непогано наші учні здали ЗНО з історії України. У нас початковий рівень 4 %, сердній — 70 %, достатній — 26 %. Порівняно навіть із результатами ЗНО з української мови у нас достатнього рівня такого немає.

За словами Олени Коломійчук, результати проходження тестування покращилися у порівнянні з минулим роком. Минулого, 2018 року 48 % склали ЗНО на початковий рівень (1–3 бали за 12-бальною шкалою). Цього року показник зменшився на 12 і становить 36 %. Середній рівень (4–6 балів за 12-бальною шкалою), навпаки, зріс. Минулого року він становив 47 %, цього року — 60 %. Достатній рівень (7–9 балів за 12-бальною шкалою) залишився майже без змін — 4 і 3,5 %. Учні складали тестування з історії України, української мови та математики.

«У нас інша система»

Раніше ми публікували статтю про рейтинг шкіл Вінницької області за результатами ЗНО, який оприлюднили на сайті osvita.ua. До переліку навчальних закладів увійшло і наше училище. Воно в обласному рейтингу посіло 365 місце. Андрій Стецюк, директор Козятинського МВПУЗТ, здивований, як училище могло потрапити до цього переліку, бо це — не школа.

— У нас інша система, ми рівняємося із профтехосвітою, — каже Стецюк. — У Вінницькій області ми п’яте місце. А взагалі в Україні 793 училища, ми входимо в 45-тку. Зі школами не рівняють нас. Якщо у школі 10 людей здавало ЗНО, то у нас 197. У нас все одно 60 % здали добре. Я їх всіх довів до ЗНО, ми без репетиторства їх дотягнули. У нас всі здали. Лише один пішов на другу чергу, бо у нього був апендицит.

Як пояснили нам у адміністрації залізничного училища, з 2018 року для тих, хто вступає на базі 9-ти класів, запрацювала нова система. Учні повинні обов’язково складати зовнішнє незалежне оцінювання, інакше не отримають дипломів. ЗНО для них прирівнюється до державних іспитів. Хоча раніше тести складали за бажанням лише ті, хто хотів вступити до університету. Минулого, 2018 року, обов’язково було складати лише ЗНО з української мови.

Цьогоріч складатимуть три тести

— З нашими дітьми проводяться консультації з усіх предметів: з української, історії, математики, — розповідає Олена Коломійчук. — Вони ходять на консультації і з ними викладачі працюють безпосередньо по тих зошитах, які використовувалися попередні роки на ЗНО. І вони відпрацьовують подібні завдання, які будуть у них на ЗНО.

Вже розроблено графік консультацій як для викладачів, так і для учнів. Консультації у нашому училищі почали проводити з 16 вересня. Вони йдуть як додаткові заняття після уроків. Тож учні вже визначилися з тим, які предмети здаватимуть.

— Вийшов цього року влітку наказ, що учні профтехнічних навчальних закладів обов’язково здають три ЗНО для того, щоб отримати атестат про повну загальну середню освіту, — продовжує Коломійчук. — Минулого року обов’язково було два. А 4 ЗНО вони здають за власним бажанням, якщо планують вступати до університету і той навчальний заклад вимагає 4 ЗНО. Українську здають обов’язково всі.

— Ми не ставимо мету, хто вступає, — додає директор МВПУЗТ. — У нас вступило 50 % з тих випускників. Але вони вступили ще до того, як здали ЗНО. Тому що у лютому до нас приїжджають з навчальних закладів, вони здають фахові іспити, потім вони тільки надають ЗНО і вони зараховані. У нас два Київських, Львівський і Дніпровський коледжі. Багато вступають у військові училища. Ми не рахуємо це, ми рахуємо працевлаштування. В основному вони йдуть на роботу.

Читайте також:

Не одними лише залізничниками. На кого вчать у нашому училищі?
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up