Риба отруїлась чи її отруїли?

Риба отруїлась чи її отруїли?
На Новий став злетілися чайки ловити рибу, яка плаває на поверхні, ловлячи ротом повітря
  • Знову мор. У кінці квітня в Іванківцях у ставку «Канал» почала гинути риба.
  • Через місяць прийшло повідомлення про загибель риби у цьому ж селі, але вже в іншому ставку, який в народі називають «Новий».
  • Що не так у ставках Іванковець? 

Про те, що у ставку Новий почала гинути риба, вода змінила колір і з'явився неприємний запах, мешканці Іванковець повідомили до Державної екологічної інспекції. Спеціалісти відділу інструментально-лабораторного контролю Державної екологічної інспекції у Вінницькій області 2 червня відібрали проби для визначення вмісту забруднюючих речовин. За результатами дослідження, фахівці виявили перевищення гранично допустимих концентрацій забруднюючих речовин, що нормуються для водойм рибогосподарського призначення, за такими показниками: азот амонійний – в 5,8 разу; фосфати – в 0,6 разу; нітрит-іони – в 0,44 разу. Крім того, при обстеженні водойми було зафіксовано критично низький рівень розчиненого кисню, що становив 2,12 мг/дм3 при нормі не менше 4 мг/дм3.

Місцеві кажуть, що отрута потрапила в ставок з комунального підприємства Водоканал. Козятинчани це підприємство називають по-різному. В одних, це очисні споруди стічних вод, в інших —  відстійник.

Став Новий знаходиться за ставом «Канал», у якому навесні також здихала риба. 

Відео дня

Ставки по течії розташовані в такій послідовності: Канал, Новий став, Сільський  вернигородоцький, а далі ставок Грабовий. Вода з відстійника обводним каналом тече до Грабового ставу. Ставок Канал, Новий став, Сільський став Вернигородка закриті дамбою. Щоб вода з очисних споруд потрапила в Новий іванковецький став, треба відкрити дамбу і пустити воду комунального підприємства спочатку в ставок Канал, а звіти вода з відстійника тектиме в Новий. 

Ми поїхали в Іванківці, щоб подивитися, що ж там сталося? Те, що у воді Нового не все в порядку, видно з наявності зграї чайок. Вони інтуїтивно відчувають, де їм можна  поживитись. На поверхні води плаває напівхвора риба, хапаючи повітря. Вочевидь, у воді недостатньо кисню. Про це, нагадаємо, йшлося й у результатах досліджень екологічної інспекції.  Звідки у водойму потрапила отрута, сказати важко. Могла вона потрапити  з полів під час рясних дощів, які покинули Козятинщину зовсім недавно.

Місцеві рибалки кажуть, що  якщо отруйна вода до водойми більше не поступатиме, то риба з часом від хвороби відійде. 

А поки ще риба не відійшла, любитель спортивної ловлі Павло щодня обпливає човном ставок і збирає загиблу рибу.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим 21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up