Рибалки «Джерела» просять допомоги наповнити водою ставок

Рибалки «Джерела» просять допомоги наповнити водою ставок
Такими групами рибалки «Джерела» збираються кожен тиждень. І роботу завжди знаходять
  • Рибальські клопоти. У минулі вихідні, коли їхали до Білоцерківського мосту, помітили на одному зі ставків Талимонівського яру рибалок товариства «Джерело», які вийшли на суботник. Чого вони вийшли в зимову пору і що мали робити, нам розповів керівник рибальського товариства «Джерело» Петро Веремчук

– Це не суботник, – каже голова товариства. – За 11 років, як організували «Джерело», ми декілька разів спробували зібратися повним складом, у нас це не виходило. В кращому випадку на обов’язковий суботник можуть прийти третина від 320 осіб, що є в товаристві. Тому ми стали практикувати збиратися невеличкими групами по 10–15 людей і прибирати територію. Роботи тут вистачає. Цей ставок – зона пляжу, а люди якось дивно себе поводять. Кидають на лід скляні пляшки, деякі з них розбиваються. 

– Я тільки цього тижня з льоду забрав скло від двох розбитих пляшок, – підключається до розмови рибалка Василь. Його слова підтримує колега по товариству, який розповів, що минулої п’ятниці зібрав на льоду зо дві пригорщі скла. 

Відео дня

– Роботи вистачає, – продовжує свою розповідь голова «Джерела». – Приходять мами з дітьми і спостерігають, як чадо на лід кидає каміння. А це ж ставок сезонного пляжу.

— А що ви сьогодні плануєте робити? – запитали ми у голови товариства.

— Треба греблю насипати і дерево там підрізати. На греблі дерево не повинно у висоту рости. Воно повинно своїм корінням грунт тримати, а буде дерево високим, то корінням буде рихлити землю. У нас є Віктор Угодін, він зі своїми синами працює з рослинністю на ставу і гребля – то його відповідальність. Ми йому можемо допомогти, як то кажуть, живою силою.

— Минулого тижня Дмитро Бернатович розповідав нам, що ви на ставку маєте ставити вітряка, щоб  в мороз не замерзала лунка. Можете розповісти про цей пристрій? 

— Цей пристрій придумали рибалки Сибіру. Один вітряк встановлюють на поверхні, другий – у воді. Вітряк має здатність розганяти воду в квадраті 5х5, що не дає воді в лунці покритися льодом. На наш ставок, щоб лунки не замерзали, потрібно поставити 2 таких вітряки.

— Але ж вода, яка переміщується, може трохи і лід підмити? – запитуємо головного рибалку. 

З почуттям гумору у нього все гаразд, каже: «Так то не страшно. Глибина, де ловлять рибу, всього чотири метри».

Підключається до розмови ще один з активістів «Джерела» Юрій Стьопін:

— В «Джерелі», хоч залишилось 124 платоспроможних з 320 членів товариства, з наведенням ладу на ставку якось справляємося. Треба, щоб влада допомогла в питанні водопритоку ставка, – каже Юрій. – Наверху по течії підприємницькі люди зробили водозагати і немає до нас притоку води. Та й чув я, що товариству козятинських рибалок міська рада на зарибок виділила 20 тисяч гривень. Може й нам знайдеться якась фінансова пільга на зариблення. 

– Та й з водою у нас біда, –  каже керівник «Джерела». – Воду перекрили, сантиметрів 70 в ставку води не вистачає. Виділили б кошти на розчистку водоканалу, і вода до нашого ставка пішла б.

— На вашому ставку бобри живуть. Кажуть, що вони рівень води тримають. Це справді так? – запитали ми у рибалок. 

– Бобри будують загати, щоб рівень води не падав, а коли притоку води немає, то й бобри безсилі, –  каже Петро Веремчук. – З бобрами у нас цікаве сусідство. Покладе у воду дерево так, як йому потрібно, навіть самі дивуємося. 

На завершення нашої зустрічі пан Петро розповів про ще одну проблему.

– З моїх джерел стало відомо, що в міській раді хочуть скоротити посаду нашого двірника, – каже він. – Скільки у неї роботи навіть в осінньо-зимовий період, тільки мені відомо. Хто це буде робити?  

Суботники, зариблення та збори: козятинські рибалки підвели річні підсумки
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up