Ямковий ремонт чи халтура по-козятинськи

Ямковий ремонт чи халтура по-козятинськи
Ямковий ремонт на вулиці Червона Калина
  • Любий ремонт на козятинських вулицях мешканцями міста сприймається позитивно.
  • Адже яким би добрим не був асфальт, рано чи пізно він буде потребувати реставрації. Найпоширеніша реставрація доріг на Козятинських дорогах та мабуть по всій Україні — це ямковий ремонт.
  • Ремонт який планують зробити на трьох вулицях міста заслуговує на критику ще на початковій стадії

Правда, мова піде не за ремонт дороги, а тільки підготовку до ямкового ремонту відразу на трьох вулицях міста, а саме Героїв Майдану, Князів Острозьких та Червоної калини. Для порівняння ми наведемо приклад як ремонтували дорогу село Козятин Махаринці, що в народі знають, як «Рубаний шлях».

Тоді кожен день дорожники проходили сто, сто п’ятдесят метрів шляху. Нарізали полотно і майже відразу заливали латки  бітумною сумішшю на відстань яку намітили пройти за день. В нашій історії ми  помітили повну протиположність ремонту дороги село Козятин Махаринці. На перечислених зверху вулицях надерли тих ямок більше двох кілометрів. Від перехрестя Героїв Майдану Січових стрільців майже до зупинки маршрутки Червона калина. Ми наприклад сумніваємося, що є така технологія щоб спочатку надерти ями під три кілометри, а тоді їх латати.

Тільки в тому, що ми побачили є чітке пояснення. Дорожники спецільною фрезою випилюють асфальт, а щоб фреза менше нагрівалося її поливають водою. Вода як відомо поганий союзник асфальту і в зв’язці з ним, і основою дороги не буде. Саме тому після дощу навіть ремонтні роботи припиняються. Звичайно в таку спеку волога з випиляної лунки за деякий час випаровується. Тільки з вологої ями всі залишки пилу, піску чи старого асфальту видалити не просто і це може позначитись  на якості ремонту. Адже якість виконаних робіт залежить від того, наскільки ретельно та правельно будуть виконані тонкощі технології ямкового ремонту.Та й водії будуть не захваті від такого ноу-хау. Проїхати три вулиці де яма на ямі може відобразитися на емоційному стані кермувальників.

Відео дня

Якщо дорожники можуть порушувати технологічний процес в підготовці ямкового ремонту то немає гарантії, що виконають вони все в ідеалі при укладці асфальту. Щоб дорога після ямкового ремонту відслужила повний термін потрібно взяти за основу всього 4 пункти з яких три закладені в технологічний процес ямкового ремонту.

Перше: відокремити пошкоджений фрагмент полотна від суцільного покриття. Друге: очистити дану ділянку від сміття крихт і пилу які утворилися в ході робіт. Третє: обробити всю область ями розігрітим бітумом після чого залити якісним матеріалом асфальтобетонної суміші. Четвертий пункт не менш важливий: треба не довіряти, а перевіряти роботу найманих працівників. Візьміть приклад з голови Вінницької ОДА Сергія Борзова. Повертаючись з Козятина на Вінницю губернатор зупинився на трасі в Махнівці. Він не полінувався в спекотний день в медичній масці пройтися 150 метрів, як він сказав, сам ліпаками. Так він назвав ямковий ремонт невідомого технолога. А полягав він в тому, що асфальт поклали на обочину дороги. Тож коли автодорівці поїдуть і ямковий ремонт за ними піде. Довіряй, тільки перевіряй — так звучить істина.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Александр

    Ми живемо ще Радянським часом,і протязі ще років20 ні чого не зміниться.....
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up