«Робоча група має виправити свої помилки, інакше рада ветеранів звернеться до суду»

«Робоча група має виправити свої помилки, інакше рада ветеранів звернеться до суду»
  • У понеділок, 27-го лютого, рада ветеранів зібралася на своє чергове засідання. На порядку денному було проаналізувати відповідь міської ради, на запит радою ветеранів щодо роботи робочої групи з перейменувань вулиць та провулків у Козятинській громаді.

Спочатку заступник голови ради ветеранів Раїса Мельницька доповіла присутнім, скільки відсутніх членів президії. З її доповіді випливало, що всі члени президії відсутні з поважних причин.

— Кворум є, — підсумував голова ради ветеранів і звернувся до Юрія Бондарюка, — вмикай, Юра, гімн.

Після гімну України голова ради ветеранів звернувся до президії і доповів присутнім, що до ради ветеранів надійшов лист відповідь з міської ради щодо роботи робочої групи з перейменувань вулиць провулків, тупиків, скверів, парків на території Козятинської міської територіальної громади.

Відео дня

— І нам цей лист треба розібрати, — каже Федір Кропива, — Якщо чесно, у нас з міською радою стали налагоджуватися партнерські відносини. Коли б йшлося про щось інше, можна було б не звернути на те увагу, а тут факт кричущий. Робоча група приймала рішення, які далекі від закону.

Очільник прочитав лист відповідь від міської ради, у якому йшлося, що члени робочої групи вивчили пропозиції щодо перейменувань вулиць та провулків, які надходили від мешканців Козятинської громади у вигляді усних пропозицій і шляхом відкритого голосування відповідно до статті 1 статті 37.Закону України про місцеве самоврядування України приймали рішення. Робоча група підготувала проект рішення перейменування вулиць та провулків на території Козятинської громади для обговорення з депутатами Козятинської міської ради.

— Принагідно повідомляємо, що в письмових пропозиціях громадян щодо перейменування вулиць та провулків міститься конфіденційна інформація, відповідно до статті 21 Закону України про інформацію, поширення конфіденційної інформації без згоди фізичної особи не допускається, — прочитав голова ради ветеранів —. Ще до протоколу засідання додається список вулиць та зведена таблиця пропозицій.

— Проаналізувавши цей лист відповідь, —  каже голова ради ветеранів, — ми перед нашим засіданням радилися з істориком-краєзнавцем Миколою Купчиком і Петром Зарицьким і дійшли висновку, що робоча група була створена, як створена — це право міської ради і виконкому. Від нашої організації в робочу групу ми свого представника не делегували.

Федір Кропива зачитав витяг з пам’ятки, як створюється робоча група і там йшлося, що пропозиції можуть надавати, як окремі громадяни так організації чи підприємства. Всі пропозиції повинні бути зареєстровані і оформленні документально.

— Робоча група в більшості випадків нічого цього не зробила. Сама внесла пропозицію і за своє рішення голосувала одноголосно. Тобто в більшості випадків приймала рішення в всупереч законів, на які посилалася. Наприклад, в одному з сіл Козятинської громади вулиці перейменовували за пропозицією сільського старости. Староста за всіх вирішила і зробила подання.

Правом по перейменуванню вулиць, —  продовжує Федір Кропива. — повинні виступати громадяни міста, організації подають свої подання. Організація провела збори. Протокольно подала документ на виконком міської ради, а робоча група те подання розглядає. А тут получилось так, що робоча група привласнила собі право ініціативної групи громади і як нам виходити з цієї ситуації? З одного боку, не хочеться конфронтації. Ми з міською радою вирішили позитивно майже всі питання. Тільки як можна дивитися на те, що натворила ця робоча група. Ми йдемо далі, а Тетяна Миколаївна нехай розбирається з тими, хто її підставив.

— По другому питанні нас повідомили, що на сайті міської ради відбувалося онлайн голосування із можливістю вибрати тематичний напрямок майбутніх назв. Яке може бути онлайн голосування? Світла немає, молодь може й вийде з цієї ситуації, а старшим людям за віком, що робити? Не пішли тим шляхом, яким було потрібно — збори, конференція, пропозиції громадськості, їх немає. Те, що виставили скриньку в міській раді, так двері міської ради на ключ закриті і доступу немає. І ось такий ми маємо результат. Станом на 14 вересня проголосувало 36 осіб з 24 тисяч населення, що проживає у нашому місті.

Потім голова ради ветеранів став зачитувати, як проходила процедура перейменування вулиць чи провулків. Були вулиці, за які були зібрані підписи її мешканців, але ж багато вулиць було перейменовано за ініціативи робочої групи, каже головуючий. 

Вулицю Бессарабова змінили на Південну. Нам відомо, що дружина загиблого від ракетного обстрілу на підстанції Вячеслава Франчука зібрала підписи, щоб вулицю Бессарабова перейменували на вулицю Франчука тільки, як нам повідомили в робочій групі Юлія Франчук, зібрала підписи з запізненням. Робоча група вирішувала це питання на користь назви вулиці Південна 12 голосами «за» та утримався один. Вулицю Кривоноса перейменували на Польову — 9 підписів за неї проголосовано робочою групою одноголосно. 

З цього приводу виступив Євгеній Буравський. Каже, як так можна, наше місто — місто залізничників. Петро Кривонос стільки зробив для сімей і дітей козятинських залізничників.

Письменник Петро Зарицький каже, що перш ніж перейменовувати вулиці, потрібно було ініціатору прийнятих рішень порадитися з істориками чи краєзнавцями, а не приймати рішення на свій розсуд, не знаючи історії рідного краю чи тих історичних постатей, на які змінювали назви вулиць.

Після того, як голова ради ветеранів пройшовся по всьому списку перейменованих вулиць та провулків члени президії стали радитись, як їм діяти. Порадившись, прийняли рішення. Виписали ряд вулиць, які на думку президії ради ветеранів, не можуть підлягати до перейменування. Вирішили ініціювати перед міською радою, щоб депутати відкликали своє рішення з перейменування вулиць та створити нову робочу групу з перейменувань вулиць та провулків у нашому місті. 

— Якщо міська рада не дослухається до нашої пропозиції, то ми залишаємо за собою право з цього приводу звернутися до суду, — підсумував голова ради ветеранів Федір Кропива.

 

Читайте також:

На річниці виведення військ з Афганістану говорили про проблеми спілки

Кошти на зарплати медикам будуть, а на освіту виділять менше

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (6)
  • Redmi Exe

    Така думка що дійсно ветерани засвічуються раз у п'ять років , ну , звіт за п'ятирічку , А коли знищували район всі вони перебували на посадах хто зам хто директор а хто ще і полковником не був та і медицину знищували а освіта взагалі керувалась проросійською мочалкою Вони всі годовані з державного корита тоді мозги жиром запливл и а зараз прозріли
  • Олександр Байбак

    Це історія людей, які вже все важливе зробили в своєму житті, вони всі досягли відповідних результатів, але на жаль це все для них в минулому.
    Вони вірять що влада зробить все вірно, а якщо ні то послухає їх, як вони в свій час слухали ветеранів.
    З приводу назв вулиць, на мою думку помилки є і суттєві, змін багато і прикро, що пам'ять про героїв і відважних синів України , які боролись з загарбниками, заслужили повагу будуть забуті в назвах вулиць.

    Геннадий Ткачук reply Олександр Байбак

    Олександр Байбак ветерани іноді креативніші молодих ,але дійсно довірчеві до влади
  • Геннадий Ткачук

    В цій статті мені сподобалися два моменти :-1/пенсіонери ,яких нещодавно називались чиновницеї міської ради ,стали зі слів голови партнерами 2/і  хто ті ,хто підставив Тетяну Миколаївну ,без якої миша не прошмигне.Міркую так ,що всеж їм прийдеться йти до суду ,бо керівництво ТГ вважає завжди, що воно саме мудре і все робить вірно .Ну а ветерани то молодці ,одні хто все ж збирається в цьому ТГ і щось вірішує.Я б їм ще порадив  повідомити ,що там по тому поданню ,де вони вимагали звіту від очільниці по виконанню стратегії .О це б було б цікаво і своєчасно для громади
  • Геннадий Ткачук

    В цій статті мені сподобалися два моменти -1/пенсіонери ,яких нещодавно називались чиновницеї міської ради ,стали зі слів голови партнерами 2/і  хто ті ,хто підставив Тетяну Миколаївну ,без якої миша не прошмигне.Міркую що всеж їм прийдеться йти до суду ,по керівництво ТГ вважає завжди що воно саме мудре і все робить вірно .Ну а ветерани то молодці ,одні хто все з збирається в цьому ТГ і щось вірішує.Яб їм ще порадив  повідомити ,що там по тому поданню ,де вони вимагали звіту від очільниці по виконанню стратегії .О це б було б цікаво і своєчасно для громади

keyboard_arrow_up