Робота за кордоном: що варто знати?

Робота за кордоном: що варто знати?
  • Напевно у кожного з нас є рідні та близькі, знайомі, та знайомих знайомі, хто поїхав за кордон у пошуках кращого життя та достойної оплати своєї праці.
  • Та й не секрет, що ми, українці, завжди шукали кращого життя за кордоном.

Але хвиля міграції трудового населення особливо зросла за останні п’ять років. Причому, якщо раніше наші з вами знайомі, попрацювавши за кордоном і заробивши кошти, поверталися назад, то саме за ці останні п’ять років з України почали виїжджати цілі сім’ї, без роздумів і вагань.

Трішки статистики: за даними ООН, з України приблизно щороку виїздить 1 млн громадян. За тими ж даними, Україна зараз посідає восьме місце у світі серед країн з найбільшою кількістю емігрантів. Більше того, згідно з даними консалтингової компанії ПрайсвотерхаусКуперс (PricewaterhouseCoopers) у 2019 році Україна займе перше місце в світі за втратою трудових ресурсів. Можна сказати лише одне: якщо міграційний потік не буде зупинено, то Україну в найближчі роки чекає демографічна криза. Якщо вас це не турбує і ваше рішення тверде та непохитне, то перед тим, як влаштовуватися на роботу за кордон, що вам варто знати.

 

Відео дня

Про фірму посередника

Якщо ви шукаєте роботу через фірму, вам необхідно впевнитися в її існуванні. Тобо відвідати офіс, перевірити корпоративні документи, попросити показати ліцензію, яку видає Міністерство соціальної політики на право зайняття діяльністю з посередництва у працевлаштуванні за кордоном. У наявності також має бути контракт між даною фірмою та іноземним роботодавцем про посередництво. Також, не забудьте прочитати відгуки в інтернеті про фірму, через яку хочете замовити послугу працевлаштування.

 

Про контракт

Якщо все добре, то далі потрібно буде укласти контракт між вами та фірмою посередником про пошук роботи для вас. І тут хочеться наголосити, що ні в якому разі не здійснюйте заздалегідь оплату посереднику. Ви ж знаєте, що це оплачувана послуга? Оплата повинна бути здійснена лише після того, як ви укладете трудовий договір з роботодавцем. Оплачуйте за фактом ту суму, яка вказана в контракті, і ні на копійку більше. Адже, в разі розірвання контракту з посередником, ви нікому не доведете, що сплатили більше, ніж вказано в контракті.

 

Про закордонного роботодавця

Через посередника роботодавець, з яким ви збираєтесь укласти контракт, повинен надати дозвіл на працевлаштування громадян України, виданий відповідним органом своєї країни. А також проект трудового договору, який ви в подальшому будете підписувати.

Не лінуйтеся читати такий договір двічі: перший раз, коли будете з ним знайомитися, другий, коли будете його підписувати. Адже, хто знає — чи раніше викладені умови, наприклад, про тривалість робочого дня — не змінили? Також ви повинні отримувати офіційну зарплату в безготівковій формі. Це означатиме, що влада країни вашого роботодавця знає про ваше перебування.

 

Про пакет документів

Які документи ви маєте зібрати та які умови отримання робочої візи приймаючої країни роботодавця? Ви зобов’язани це з’ясувати. Забудьте про безвізовий режим і туристичну візу — вони вам не друзі, а навпаки. Якщо за кордоном вас «спіймають», що ви працюєте без робочої візи, то вам і вашому роботодавцю світить значна сума штрафу. Плюс вас чекає депортація з забороною в’їзду на деякий час. Також не тіште себе ілюзіями, коли вам обіцяють, що віза буде зроблена за фактом, коли ви приїдете уже безпосередньо в приймаючу країну на роботу. І не забудьте, що ваша віза діє лише в тій країні, яка її видала.

Майте впевненість

Якщо ви все ж таки вирішили поїхати за кордон на роботу, ваше перебування там має бути безпечним. Ви повинні мати соціальні гарантії та бути впевнені, що вам заплатять за вашу працю.

Звісно ж, всі знають і розуміють, що більшість українців віддає перевагу неофіційній роботі за кордоном: так дешевше, бо не потрібно витрачати кошти на агентів, та скоріше. Але в цьому випадку — ні якихось гарантій, ні впевненості не буде.

Тетяна Шевченко,  юрист

Читайте ще:

Надбавка до пенсій
Неякісні послуги? Як і куди скаржитися
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up