Розбудова містечок при станціях. Як з’явився Козятин

Розбудова містечок при станціях. Як з’явився Козятин
Перший план міста був затверджений у 1875 році. Попри це його неодноразово переглядали і коригували

Минуле. План нашого міста доручили розробити полковнику Копанському. Адже Козятин був не просто вузловою станцією, а й стратегічним поселенням з військової точки зору. Розповідаємо про появу нашого міста на мапі світу

Щоб краще усвідомити важливість появи міста та історичний хід подій, наводжу документи з цього приводу.

Із документами спростовується думка про те, що на шляхи прокладання залізничних колій впливали побажання підприємливих поміщиків, які за хабарі могли координувати проходження конкретної гілки у вигідному для них напрямі.

Відео дня

Карта Поліської залізниці 1906 року. На ній позначений наш Козятин

Насправді, будівництво залізничних колій було цілеспрямованим за визначеним єдиним планом із урахуванням географічних умов місцевості. Для цього спочатку проводилася розвідка в цих місцевостях.

А от при прокладанні вузьких колій, звичайно, враховувалися економічні можливості регіону і розташування виробничих сил. І аж ніяк не забаганки окремих землевласників-поміщиків, яким за відчудження земель під залізницю компенсовували її вартість.

Коли почали прокладати колії, навколо станцій з’явилися перші поселення. Враховуючи стратегічне значення залізничних вузлів, влада вирішила розробити плани забудови.

Із листа командуючого військами Київського округу від 17.06.1874 року № 4090 до князя Дондукова-Корсакова:

«… с постепенным приливом частных лиц в Жмеринку и Казатин, эти местечки начинают уже застраиваться.

Для военного ведомства было бы весьма важно, ежели в названных двух пунктах были заблаговременно выделены особые участки земли в недалёком расстоянии от ж\д станции и при том достаточно обширные, как для возведения казарменных помещений для частей войск, которые предположено расположить в этих пунктах, так и для устройства складочных магазинов для разного рода военных запасов и чтобы вместе с тем, были выяснены те основания, на которых таковые участки могли бы поступить в распоряжения военного ведомства для вышеуказанных целей.

В бытность мною в текущем июне в Казатине я узнал от находившегося там состоящего в распоряжении Вашего Сиятельства Подполковника Копанского, что ваше сиятельство в виду того значения, которое местечки Казатин и Жмеринка начинают приобретать вследствие расположения их в узлах железнодорожных линий, признали необходимым возложить на Подполковника Копанского составления предложений о распланировке названных местечек и о порядке последовательного отвода земельных участков как для частных построек, так и для общественных надобностей…»

Як бачимо, розробку плану доручили військовому. Адже влада розглядала Козятин як зручний пункт для складу бойових та продовольчих запасів, а також розташування тимчасових військових госпіталів.

Із рапорту Генерал-губернатору за 21 жовтня 1874 року:

«… Места, назначенные на планах «Жмеринка и Казатин» под «выгон» и «выгон и застройки» в действительности предназначена для казарменного размещения двух полков и другие военные надобности…»

Плани Жмеринки, Фастова та Козятина розроблялися фактично одночасно. Але стратегічна військова роль відводилася саме станції Козятин, як засвідчують документи. Крім того, план нашого міста затвердили ще у 1875 році. Що стосується планів Фастова і Жмерики, то їхнє затвердження затягнулося на роки.

Козятин швидко набував ознак містечка. Першочерговим завданням постало питання у короткий термін сформувати органи місцевої влади, у тому числі й правоохоронні.

Міністерство Внутрішніх Справ звертається з пропозицією-клопотанням до Київського Губернатора про дозвіл на формування правоохоронних органів на території нових залізничних поселень, в тому числі і міста Козятина.

Влада розглядала Козятин як пункт для розміщення військових казарм та продовольчих складів. Тож одними із перших у місті звели будівлі продпункту

У наступні роки і десятиліття план Козятина, як і інших станцій, неодноразово уточнювався та переглядався.

Із листа Міністра внутрішніх справ до канцелярії Подільського, Київського, Волинського і тимчасового Чернігівського і Полтавського Генерал-Губернатора від 1 квітня 1884 року:

«Землевладелец м. Казатина Дворянин Марьян Васютинский (…) заявляет, что вопреки утвержденным планам Губернатором 7 июня 1875 г. и 18 октября 1884 г. в м. Казатин застроена вся назначенная по этим планам Базарная площадь, что, кроме того грозит опасностью и в пожарном отношении, ходатайствует о командировании в м. Казатин техника для составления протоколов об уничтожении означенных построек…»

Зоя Вільчинська, історик

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:25 Смертельна ДТП у Нападівці: під колесами ГАЗу загинув 58-річний чоловік 17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим 21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up