Розпорядження є — тепла немає

Розпорядження є — тепла немає
  • Подачу тепла збиралися запустити 10 жовтня, та на календарі вже 13–те, а в лікарні і закладах освіти досі холодно.

  • Чому початок опалювального сезону знову зірвався?

Опалювальний сезон мав початися у неділю, 10 жовтня. Відповідне розпорядження опублікували на сайті міської ради. Всі чекали цього дня, як свята, бо ж у закладах холодно. До прикладу, у школі № 2 ще з минулого тижня запровадили скорочені уроки через те, що температура повітря у класах знизилася. Не тепліше і в Центральній районній лікарні, яку опалює та сама котельня, що й другу школу. Але 10 жовтня настало, а котельні так і не запрацювали.

Через недотримання температурного режиму школи відправляють на канікули на тиждень раніше. В Управлінні освіти та спорту в понеділок, 11 жовтня видали наказ, згідно з яким канікули триватимуть з 18 по 24 жовтня, хоча фактично вони розпочнуться вже з четверга, 14 жовтня, позаяк 14 і 15 будуть вихідними. А до настання канікул школам дозволили перейти на дистанційне навчання на цих кілька днів. У деяких закладах таки запровадили онлайн–уроки. І якщо школярів вдалося врятувати від холоду таким чином, то діти у садочках продовжують мерзнути, так само, як пацієнти в лікарнях і люди похилого віку, що перебувають на стаціонарі в терцентрі.

Заклади освіти та об’єкти соціальної сфери у Козятині опалюють «Вінниця–теплоенерго», «Вінниця–облтеплоенерго», «Вінницькі теплові мережі» і «Козятинбуд». Остання фірма — місцева, перші три — столичні і за даними аналітичної системи Youcontrol, зареєстровані за однією адресою і мають одних і тих самих засновників.

Відео дня

Із цих чотирьох теплопостачальників вчасно запустив подачу тепла лише «Козятинбуд». Втім він опалює небагато закладів. Левову частку шкіл, садочків та соціальних закладів опалюють котельні, які в оренді у «Вінниця–теплоенерго», «Вінниця–облтеплоенерго» і «Вінницькі теплові мережі».

У середу, 13 жовтня міський голова Тетяна Єрмолаєва зібрала журналістів на прес–конференцію, аби пояснити, чому зірвався початок опалювального сезону. За словами очільниці громади, причин дві — одна на державному рівні, інша — місцева. Перша стосується ситуації, яка склалася з газом, адже на деяких об’єктах використовують саме цей вид палива.

— Газ на торгах дійшов до 40 гривень за кубічний метр, жоден бюджет не може цього витримати, — каже Тетяна Єрмолаєва. — Кабінет Міністрів видав постанову, вже прийнятий механізм і всі заклади, які опалюються газом, мають зайти в процес підписання договорів за спрощеною системою і держава надає нам право укладати договір з компанією «Нафтогазтрейдинг» на приблизно 16 гривень за один один куб газу.

Друга причина — самі підрядники. Ще у червні теплопостачальники надсилали листи про те, що вони готові до початку опалювального сезону. Втім, як ми вже писали вище, подачу тепла відновив лише «Козятинбуд». Три інші підрядника навіть не мають у Козятині своїх офіційних представників. Тому перемовини ведуться у телефонному режимі.

За словами очільниці громади, одна з причин, якою підрядник пояснює те, що котельні не запустили — це борги за теплопостачання по деяким підприємствам. До прикладу, борг має Центральна районна лікарня, проте котельня, яка опалює медичний заклад, дає тепло також на терцентр і школу № 2. Та це не єдина причина. Підрядник хоче, щоб місто не впливало на вибір палива.

— У нас була розмова не одна і не дві про те, що місто не дозволяє палити тим паливом, яке вони використовували, — продовжує Тетяна Єрмолаєва. — Минулого року вже був запущений процес і вони топили тим, що у них було. Ми знаємо, який був колапс у лютому, коли суттєво знизилася температура і вони не змогли дати нам необхідну температуру до тих пір, доки не привезли вугілля. Те паливо, яке вони використовують, лежить під відкритим небом, це все мокре і з нього пливе. Крім того, я думаю, всі знають, що є кримінальна справа щодо порушення цими підрядниками екологічних норм, там нараховані досить суттєві збитки близько 15 мільйонів гривень. Кримінальна справа ще не передана до суду, ведуться слідчі дії.

— На сьогодні хто може вплинути на цей приватний бізнес? — запитали журналісти.

— Є закон, немає підстав не затопити, — відповіла міський голова. — Є підписані договори, якщо 15 жовтня не буде увімкнене опалення, будуть вжиті радикальні заходи і ми почнемо опалювати самі.

— Для цього є всі умови?

— Якщо у нас є бажання і віра, то тоді Бог і всесвіт прийшле людей, можливості, ресурси, погоду і все решта. Ми хочемо мати таку систему, при якій якщо видали розпорядження 10 числа почати опалювальний сезон, вона спокійно запускається. Чи можна це організувати? Так, можна. Скільки на це потрібно часу? Звичайно, було би зовсім ідеально, щоб рік–два.

— Чи не можна розірвати договори з тими постачальниками? Зараз вони не увійшли в опалювальний процес, хоча розпорядження було. Це ж є порушення договору?

— Для чого розривати? Розірвемо, і що? Скільки в нас котелень у них в обслуговуванні? Дев’ять. Є така людина в цьому світі, яка скаже: «Ви розриваєте договір і я вам даю гарантію, що за один тиждень затоплю дев’ять котелень»? Існує такий бізнес, корпорація? Ні. От ми би в червні розірвали договір, але ніхто не потягне сьогодні дев’ять котелень громади зробити за один рік. Навіть питання не в тому, що ми не маємо коштів на ці котли, бізнес не може нам надати ці модулі. Ми не можемо купити зразу стільки дров, бо є ситуація з газом, але не краща ситуація з дровами. Ми ж не купуємо дрова на об’їзній за готівку, нам треба зайти в тендер і купити ці дрова. Так само як місяць трейдери не виходять на торги з газом, лісопідприємства не виходять на торги з дровами. У мене таке враження, що це повальний саботаж і створення штучної ситуації колапсу в країні.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (6)
  • Тетяна Якимова

    Міський голова шукає «невістку»
      Весь останній тиждень місцевий інтернет – простір перезаповнений виступами міської голови. У своїх дописах пані Єрмолаєва пояснює зрив опалювального сезону діями  «політичних опонентів» і всіляких «корумпованих інвесторів». А сама Тетяна Миколаївна – біла і пухнаста.
      Аби переконатися, що все так і є, звернемося до документів, підписаних головою міськради або її підлеглими.
      У березні 2021 року особисто Т.Єрмолаєва дає вказівку всім підпорядкованим їй споживачам розірвати в квітні існуючі угоди з теплопостачальниками, розрахуватися зними «під  нуль» і не планувати кошти для цієї потреби на осінь і зиму.
      Наказ цей пояснювався тим, що з осені три котельні будуть переобладнані під газ і будуть експлуатуватися КП «Чисте місто». А інші будуть взагалі закриті.
      У травні сесія Козятинської міської ради прийняла рішення розірвати договори оренди приміщень котелень з теплопостачальниками. Тоді ж затверджується міська програма «Тепло 2021 – 2025р.» Згідно цієї програми протягом літа школа №9, школа-інтернат, школа №3 повинні відновити своє газове опалення,а в школі-ліцеї, дитячому садку №1, школі №5 будуть збудовані власні опалювальні пункти.
      У червні споживачі тепла, які не підпорядковані міській раді, отримують офіційні листи з вимогою терміново облаштувати власне опалення, оскільки котельні, вищих які надають їм тепло, будуть закриті. Такі «листи щастя» отримали ВОХР, залізничне училище, прокуратура, ПЧ-7 , військомат і ряд інших.
      Навіть нараду з цього приводу провели! Аргументи споживачів, що вони не мають для цього ні коштів, ні погодження вищих інстанцій, до уваги взяті не були. А заперечення щодо того, що переобладнання котелень і їх робота на газу це занадто дорого і взагалі зробити це все за літо дуже складно , теж були відкинуті з мотивацією : «Гроші для міста – не проблема! Ми все встигнемо, зроби!»
      Гроші для Козятина дійсно – не проблема. Але десятки бюджетних мільйонів весь час продовжували залишатися на банківському депозиті. Щоправда, управління освіти, «стягуючи» усі наявні фінансові резерви, зуміло відновити газові котли лише в одній школі. Іншим – підфортило.
      І ось на початку жовтня (!), зібравшись нарешті на нараду по підготовці до опалювального сезону, міські керманичі виявили наступне :
    - Лімітів на опалення у більшості міських комунальних закладів немає.Процедури «заведення» коштів для цих потреб на початку опалювального сезону не існує в природі.
    - Газ коштує так дорого, що навіть закупити його на даний час неможливо.
    - Теплопостачальники позбавлені права працювати в котельнях.
    - Ремонтом приміщень і тепломереж, зрозуміло, ніхто не займався.
    - Завдяки «бардаку», створеному при об’єднанні лікарень, там залишився чималий борг за минулий опалювальний сезон.
    - Навіть акти готовності для більшості споживачів підписати немає кому, оскільки в цих самих споживачів фактично відсутні договори з постачальниками.
      Отже, сезон на цей момент розпочати неможливо, бо для цього немає ні юридичних, ні фінансових підстав.
      Пані мер, за своєю звичкою, не бажає визнавати, що саме її авантюрні рішення призвели до ситуації , яка склалася. Тому слід «призначити» винних. Такими «винними» Тетяна Миколаївна визначила «політичних опонентів» і «корумпованих інвесторів».
      Що ж, за рік «царювання» містяни вже звикли, що очільниця завжди шукає «невістку». Хоча насправді (вибачте) обісралася саме вона разом зі своїми «порадниками».
  • Александр Черномаз

    То просто менше красти треба
  • Читач78

    якщо з федоора кропиви спустити весь жир, то ним можна опалювати весь козятин 2 місяці
  • Саня Найдюк

    А в нас завжди так. Вже пора звикнути. То палить нема чим, то не вспіли підготуватись, то Путін виноватий, то ще якась херня.

keyboard_arrow_up