Сам собі прогнозист

Сам собі прогнозист

Яка нас чекає погода завтра, можна дізнатись, якщо уважно придивитись до місяця, до зірок.

Про це нас повідомить і сонце, що заходить. Передбачити погоду можна і по хмарах, і по вітру, по кольору зорі, веселки і інших явищах в атмосфері.

Чистий голубий колір неба взимку — одна  з ознак стійкої ясної погоди.

Якщо взимку вдень ясно, а до вечора при безвітряний погоді все небо поступово покриється туманним шаром низьких прозорих хмарок — це значить, що мороз послаблюється і може випасти невеликий сніг.

Відео дня

Зимою, в прозорі дні інколи можна побачити, як скло на вікнах запотіває, малесенькі крапельки води виступають на рамах. Запам’ятайте: вікна “плачуть” — до послаблення морозу, до потепління.

У наш час більшість із нас дізнається про погоду із ЗМІ, за допомогою барометра. А якщо його немає, можна зробити самому. Наші предки, крім прикмет про погоду, використовували для прогнозів і “барометр”, зроблений із гілки ялини. Встановлено, що ялина дуже чутлива до змін погоди. Випиляний із сухої ялини стовбурець з довгою гілочкою очищають від кори і прикріплюють до стінки так, щоб гілочка “ходила” в горизонтальному напрямку. Навпроти кінця гілочки прибивають пластинку з розграфленими лініями. Річні шари і сучки ялини по-різному всотують в себе вологу: зовнішні шари вбирають її більше, ніж внутрішні. Якщо вологість зменшується, особливо перед сухою жаркою погодою, зовнішні шари швидко просихають, тому сухі гілки ялинки піднімаються. Сук помітно йде вгору до стовбура — обов’язково проясниться, буде хороша погода. При збільшенні вологості зовнішні шари набухають і сучок опускається, помітно йде донизу до стовбура: чекай погіршення погоди з опадами. Залежно від довжини сучка амплітуда коливання може досягати до 25 см.

Наш організм

Ми часто чуємо від людей, що у них погіршилось самопочуття, з’явились головні болі, ниють суглоби, тисне серце. Організм здорової людини легко пристосовується до змін пори року, зміни клімату, погоди. Організм же людини похилого віку або хворого, гостро реагує на коливання погодних умов. Зміна погоди не являється першопричиною тої чи іншої хвороби, але сприяє її прояву.

Різка переміна погоди викликає зміни кисню в організмі. У результаті виникає киснева недостатність, котру здоровий організм людини переносить легко. А у людей похилого віку посилюються ознаки недуг. Особливо гостро організм “відгукується” на зміни атмосферного тиску, збільшення вологості, випадання опадів, посилення вітру.

Дійсно, деякі люди мають загадкову здатність передбачати погоду за день-два. У одних країнах їх називають “пророками погоди”. У інших — “буревісниками”. Цікаво відмітити, що це одне і з найдревніших  медичних спостережень, встановлене ще Гіппократом. Вчений помітив, що в окремі сезони деякі захворювання загострюються і згадував про болі, які передбачали зміну погоди.

Зміна погоди супроводжується підвищенням артеріального тиску, сприяє появі спазмів судин головного мозку, прискоренню пульсу, що супроводжується головними болями, болями в серці, у суглобах. Люди похилого віку і хворі вже за два-три дні відчувають зміну погоди. Цікаво, що найточніші метеоприлади в цей час не відмічають ніяких змін.

Старші люди і хворі ще завчасно відчувають підвищення атмосферного тиску: ниють давні переломи, рубці, старі рани, погіршується самопочуття.

У середні віки про ці симптоми говорилось навіть в юридичних декретах. Наприклад, в ІХ ст. у фрисланському збірнику законів провінції Нідерландів було записано, що за спричинення травми, котра залишає чуттєвий до зміни погоди рубець, на обвинуваченого накладається штраф. У кількох юридичних документах ХІV ст. сказано також, що за нанесення ран кара більш важка, якщо внаслідок і згодом вони спричиняють потерпілому болі при зміні погоди.

Існує і така прикмета: у старшої людини поперек /спина/ болить до погіршення погоди. в зв’язку з цим примітимо, що в багатьох сім’ях, де старіш або ж люди з якимось захворюваннями, їх часто називають “сімейними барометрами”.

 

Додалося на курячий крок

У старої бабки на все свої здогадки: дивиться — примічає — нічого не пропадає, прикмет небагато, а хоч відбавляй — а так возом не вивезеш. Так говорить народна мудрість. А які прикмети на січень?

Січень на порозі — додалося дня на курячий крок;

Мало зірок на небі — до хурделиці;

Який стіл на Новий рік, так і будеш харчуватись цілий рік;

Якщо на Новий рік щось трапиться з людиною, то весь рік буде щось траплятися;

На Новий рік гості — весь рік гості;

Якщо в цей день хтось пчихає — весь рік чекає цю людину благополуччя;

Як Новий рік зустрінеш, так він і пройде;

Не можна брати гроші в борг в цей час, весь рік будеш в боргу;

Чим довше простоїть новорічна ялинка в домі, тим щасливішим буде рік;

Новий рік зустрічають в новому одязі;

Якщо в перший день Нового року ввійде чоловік з чорним волоссям — весь рік буде вдалим;

Січень без снігу — літо без хліба;

Січень наступає — мороз людей обіймає;

Якщо  в січні стукає дятел в лісі — чекай ранньої весни, сніг зійде вже в березні;

Якщо січень холодний — липень буде сухий і спекотний: не чекай грибів восени;

Якщо в січні часті снігопади і завірюхи, то в липні часті дощі.

 

Ще прикмети

Є  і така зимова прикмета: горобці ховаються в укриття, під дах або збираються у кущах або хмизі — на мороз або на заметілі. Нерідко горобці ні з того ні з сього серед зими починають посилено збирати пух і пір’я біля курників і несуть їх в свої укриття, ніби збирають вити гнізда, виводити пташенят. Багаторічними спостереженнями встановлено, що таким чином пташки утеплюють свої місця ночівлі: через декілька днів “вдарять” сильні морози.

Синички починають з ранку пищати — вночі буде морозно, а намагаються заховатися під дахом — до холоду, заметілі.

Ворони взимку розкаркались всією стаєю — до морозу, влаштували в небі хороводи, в’ються в повітрі — до снігопаду. На землі сидять — буде відлига. Розсілись на нижніх гілках дерев — чекати вітру.

Галина Джміль

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Підписуйтесь на канал у інстаграмі ria_kazatin_ria https://www.instagram.com/ria_kazatin_ria/

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up