На Маланки відщедрували

На Маланки відщедрували

Новорічні свята

В неділю 13 січня українці відзначали свято Меланії та Щедрого вечора.

Минули ті часи, коли козятинські щедрівники знали всього дві щедрівки: “Щедрий, щедрий, щедрівонька” та “Щедрий бедрий дай вареник”. Зараз діти вивчили стільки щедрівок, що їх хочеться слухати та слухати. Велику повагу заслуговують батьки маленьких козятинських дітей, які допомагають маленьким щедрівникам відкривати закриті ворота господарів. Було б добре щоб і господарі проявляли самі ініціативу і  запрошували щедрівників до своєї оселі. А то дітки йдуть вулицею і не знають, в яку хатину їм заходити.

Дивишся по телебаченню, як прекрасно щедрують діти й дорослі на Буковині. Можливо, і в нашому краю відродження свят почнеться з наших маленьких щедрівників.

Відео дня

В давнину ці свята мали велике значення зі своїми традиціями. На Маланки збиралися ряжені і співали пісень щедрівок. Це не просто було тому що українці люблять співати. Вважалося, що переодягнені персонажі своєю присутністю відганяли злих духів, приносили здоров’я, забезпечували урожай. В родинному колі випікали дві хлібини і пироги. Господар ховався за мискою з пирогами і запитував дітей, чи вони бачать його. Коли діти говорили, що не бачать то батько відповідав: “То щоб і на той рік у нас було стільки пирогів, щоб ви мене за ними не бачили”.

З року в рік традиції зберігалися з якимись відмінностями. Зараз щедрівниками стали тільки діти. Та й “Маланка” стала символом застілля і щедрості господаря.

Галина Касянівска


 

 

 

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Підписуйтесь на канал у інстаграмі ria_kazatin_ria https://www.instagram.com/ria_kazatin_ria/

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
17:25 Під час бою отримав поранення несумісне з життям: минає рік, як загинув Герой Владислав Сохинчук 15:35 «Нехай наші «пташки» допоможуть ефективніше нищити ворога на Донецькому напрямку» 14:13 Дощі та сильний вітер: завтра Україну накриє активний циклон із півдня play_circle_filled 12:55 Козятинчанам безкоштовно обмінювали поліетиленові пакети на модні «екоторбинки» play_circle_filled Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 11:19 Дошку пам’яті загиблих Героїв будуть добудовувати 10:14 На Козятинщині зростає захворюваність на кашлюк. Вже захворіло сім дітей 10:05 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 09:44 Створили цех запаювання продуктових пакетів, копіюючи технології з інтернету 09:20 Козятинська ЦРЛ отримала дві тонни допомоги. Це крупи, борошно, олія для харчоблоку 07:56 Вітер повалив дерева. В Козятинській громаді теж photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up