Щедрий вечір: традиції та прикмети свята

Щедрий вечір: традиції та прикмети свята

Сьогодні відзначається Васильєв вечір, Щедрий вечір і День Святої Меланії.
 

Сьогодні Православна Церква вшановує пам'ять Святої Меланії молодшої. Дівчина була праведною християнкою. Батько насильно видав її заміж. Після смерті двох дітей Меланія сильно захворіла. Її чоловік пообіцяв Господу дати обітницю цнотливості, якщо вона одужає. Меланія чудесним чином зцілилася, і чоловік виконав обіцянку. Через кілька років сім'я продала свій будинок в Італії і переїхала в Африку, а виручені гроші пожертвувала біднякам і церкві. У старості Меланія жила в Палестині і брала участь у церковній службі.

День Святої Меланії в народі називається Васильєвою колядою або Щедрим вечором. За старим юліанським календарем сьогодні відзначається 31 грудня - переддень Нового року. Цей день відзначався гуляннями і пишним застіллям. У цей день молодь влаштовувала щедрування - обходи сусідніх будинків з піснями та отриманням частувань. 

Господині готували багатий стіл з безліччю страв. Завітавших знайомих і сусідів обов'язково пригощали пирогами і стравами зі свинини. Вдень люди шанували пам'ять Меланії в церкві, а ввечері зустрічали Новий Рік. У день Меланії не можна лічити дрібні монети - це до пролитих сліз. Якщо сьогодні людина захворіла - буде дуже довго одужувати.

Відео дня

Опівночі з дерев у дворі і саду потрібно струсити сніг, щоб був хороший урожай. Дівиці в цю ніч проводили ворожіння на нареченого. Поширений обряд варення каші на Василів вечір. Господиня діставала з печі чавунець з кашею і оглядала його: якщо він заповнений кашею до країв - рік буде вдалим.

Прикмети погоди на 13 січня

  • Якщо вітер дме з півдня - буде благополучний рік з жарким літом, із заходу - в річках буде багато риби, зі сходу - буде хороший урожай фруктів.
  • Сніг в цей день обіцяє врожайний рік.
  • Якщо день теплий, то літо буде дощовим.
  • Багато інею на деревах - до хорошого врожаю зерна і меду.
  • Дерева зледеніли - до врожаю овочів.
  • Якщо вночі на небі багато зірок - буде багато ягід і грибів в лісах.

Дівчата ворожать

В різних районах України існують свої форми ворожіння. Ось деякі з них:

  • виходять на вулицю, і яка тварина зустрінеться першою - таким і буде суджений: якщо пес, то лихим, а життя собачим, вівця - тихим і сумирним тощо;
  • біля воріт насипають три купки зерна, а вранці перевіряють: якщо нечіпане, то сімейне життя буде щасливим, і навпаки;
  • кладуть під подушку гребінця і, лягаючи спати, промовляють: "Суджений-ряджений, розчеши мені голову!". Хто присниться, з тим і випаде одружитись;
  • або перед сном кладуть в тарілку з водою кілька цурпалків з віника, приказуючи: «Суджений-ряджений, перевези через місток». Якщо вранці цурпалка пристала до вінця, то дівчина побереться з тим, хто їй наснився.

Буде сніг: про погоду у Козятині сьогодні, 13 січня
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Людмилка Лефтер

    Щедрий вечір, добрий вечір
    І дорослим, і малечі,
    Щастя, радості, любові,
    Щоб завжди були здорові.
    І багаті, і веселі,
    І надворі, і в оселі,
    Щоб Господь оберігав,
    Вам усе потрібне дав!
    💗💫
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
13:21 Виїжджали на пожежі після прильотів: у Козятині нагороджували «залізних» вогнеборців photo_camera 12:00 У Білопіллі горів житловий будинок 11:06 Посеред березня Козятин припорошило снігом. Фото дня photo_camera 10:20 Ліжка, матраци, подушки: у Козятині переселенці отримали повністю облаштоване спальне місце Від читача 11:45 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 10:12 Під Немиринським лісом трава горить, аж у Сестринівці димно 09:30 На Вінниччині виявили небезпечний «врожай Шахедів» 08:26 «Міс україночка ліцею №1-2024»: опублікували фото учасників та результати голосування photo_camera 19:00 У Пиковецький сільський ставок випустили понад 200 кілограм коропа photo_camera 18:16 Загинув в районі Богданівки: минає рік, як ми втратили Героя Володимира Грубіка 15:55 Поки ремонтують КТ, козятинчани зможуть пройти його безкоштовно у Бердичеві 14:07 Цієї ночі на Вінниччині сили ППО знову збивали «шахеди» 13:26 В Козятині п’яний водій хотів відкупитись від патрульних за двадцять тисяч гривень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up