Що буде з нашими лікарнями?

Що буде з нашими лікарнями?
  • Сьогодні, 22 жовтня голова Козятинської районної ради Віктор Слободянюк зібрав прес-конференцію.
  • Приводом до цього став звіт комісії Департаменту охорони здоров’я за результатами перевірки Центральної районної та Міської лікарень.
  • Говорили про фінансування закладів, порушення та вирішення проблеми із виплатою заробітної плати у Козятинській ЦРЛ.
     

Як розповів сьогодні журналістам Віктор Слободянюк, голова Козятинської райдержадмінстрації написав лист на попереднього голову Вінницької ОДА Валерія Коровія із проханням перевірити діяльність обидвох лікувальних закладів у Козятині. Було створено комісію із семи осіб, які перевірили роботу і районної, і міської лікарні.

Під час перевірки виявили ряд проблем. Одна з найбільш вагомих — недостатнє фінансування Козятинської ЦРЛ, через що не вистачає коштів для нарахування зарплат працівникам.

— Незабезпечення коштами до кінця поточного року по заробітній платі складає 7,5 мільйонів, — каже Віктор Слободянюк, голова Районної ради. — Це гроші не районного бюджету, це гроші не міського бюджету. Це просто та державна субвенція, яка повинна була надійти для Центральної районної лікарні. Але, на жаль, цього не відбулося.

Відео дня

У міській лікарні таких проблем із фінансуванням немає.

— На сьогоднішній день фінансове забезпечення міської лікарні занадто, — продовжує Слободянюк. — Встановлено, що на протязі першого кварталу 2019 року надійшло поточних трансферів у сумі 11 мільйонів 462 тисячі. Я зазначаю, це кошти місцевого бюджету. Це якраз ті кошти, які могли йти на благоустрій, на розвиток міста.

Також виявили порушення під час тендерних закупівель, які проводила Міська лікарня.

— При аналізі інформації, що міститься на веб-порталі «Prozorro», встановлено, що тендерним комітетом Міської лікарні не виконується розпорядження голови ОДА, тобто все діяло з порушенням вимог щодо допорогових закупівель, — каже голова Районної ради. — З метою уникнення процедури відкритих торгів на капітальний ремонт в лікарні проводяться допорогові закупівлі.

Порівняли і завантаженість роботи двох лікувальних закладів. У звіті за результатами перевірки вказано, що за перше півріччя 2019 року у Центральній районній лікарні на стаціонарному лікуванні перебувало понад 5 тисяч осіб. З них більше двох тисяч — мешканці міста. Робота ліжка ЦРЛ становила 156,3 дні, а ліжка Міської лікарні — 131,8 днів. Це при тому, що загальна кількість ліжок у Районній лікарні — 250, а в міській — 100.

— Показники роботи фізіотерапевтичної служби (Міської лікарні — авт.) в 4 рази більші обласних по числу фізіотерапевтичних послуг на 100 відвідувань, — продовжує Слободянюк. — Це говорить про те, що ця лікарня повинна бути, як і від початку мало бути, відновного лікування.

Тож якого висновку дійшла комісія? Потреби виділяти окремі ліжкомісця для терапії та неврології у Міській лікарні не бачать, оскільки ці два відділення є у Центральній районній лікарні і мають більшу функціональну потужність. А ще пропонують підписати із Районною лікарнею угоду на надання послуг жителям міста, оскільки лікуються у ЦРЛ не лише мешканці району.

— Укласти угоду і відповідно перерахувати кошти за надання медичних послуг по фактично виконаних роботах, — пояснює голова Райради. — Тут не стоїть питання з міського бюджету виділяти кошти. Тут стоїть питання суто державної субвенції. Та, яка розрахована на кожного жителя міста, де вам забезпечена медична послуга.

Що стосується проблеми недостатнього фінансування фонду заробітної плати у Районній лікарні, то районна влада готова виділити 2,7 мільйонів з необхідних семи, проте чекають реакції з області.

— Ці гроші є заплановані, вони лежать у розподілі у мене на столі, — додає Слободянюк. — Поки що я не проводжу сесію, щоб направити ці кошти на лікарню. Враховуючи те, що зараз я проводжу певні перемовини з областю, я не хотів би ці гроші відправити зараз на заробітну плату. Там тиждень вже не врятує ситуацію. Я хотів би їх направити на розвиток. Але це за умови, що буде вирішено питання дофінансування тих 7 мільйонів. Якщо вони не вирішуються, ми з ходу подаємо на розподіл ці кошти і закриваємо заробітну плату у розмірі 2 мільйона 700 тисяч. А далі будемо вирішувати. Але область має долучитися в першу чергу.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (4)
  • Інна

    Висновок перевірки: «Враховуючи наявність терапевтичного та неврологічного відділень в центральній районній лікарні, а також їх функціональну потужність, необхідності у функціонуванні терапевтичних і неврологічних ліжок в міській лікарні немає.
    Зазначені дані свідчать про спроможність та більшу спрямованість міської лікарні до надання реабілітаційних та фізіотерапевтичних послуг пацієнтам.
    Понаднормова кількість ліжок призводить до нераціонального використання наявних фінансових, матеріальних та кадрових ресурсів, порушень у дотриманні затверджених протоколів лікування даної категорії хворих та погіршення якості надання допомоги терапевтичного профілю пацієнтам Козятинського району в цілому.
    Стосовно господарсько-фінансової діяльності закладу КНП «Козятинська міська лікарня» - мають місце суттєві порушення фінансово-бухгалтерської діяльності та проведення тендерних закупівель.
  • Інна

    Витяг з довідки: "більша частина коштів передбачена для КП «Козятинська міська лікарня», а для КП «Козятинська центральна районна лікарня», де надається більш профільна та дороговартісна медична допомога жителям міста Козятин (хірургічного профілю, травматологічного, реанімаційного, кардіологічного, неврологічного, акушерського тощо) передбачено лише 20,4 % від обсягу медичної субвенції. Таке нерівномірне розподілення коштів медичної субвенції призвело до утворення значного дефіциту коштів в КП «Козятинська центральна районна лікарня"
  • Інна

    Витяг з довідки:
    до 90% пацієнтів поступають до терапевтичного відділення по направленню лікарів первинної ланки, а саме сімейних лікарів міського ЦПМСД. Якість направлень від лікарів первинної ланки вкрай незадовільна. У направленнях, в більшості випадків, відсутні необхідні обстеження (загальний аналіз сечі, крові, ЕКГ), лише поодинокі випадки наявного рентген-обстеження ОГП. Біля 80% даних пацієнтів показів до госпіталізації не мали
  • Інна

    Витяг з довідки: «З січня по липень 2019 року працівникам КП «Міська лікарня» Козятинської міської ради» виплачено премії на загальну суму 1 166 027 грн., в тому числі розпорядженням Козятинської міської ради за підсумками роботи виплачується премія головному лікарю лікарні Євтушку О.П. в розмірі 300% посадового окладу. Крім того, персоналу виплачується заохочення в розмірі посадового окладу та за складність та інтенсивність в роботі всього на суму 984 120 грн. Особові карточки до перевірки не надано».
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
12:00 У Білопіллі горів житловий будинок 11:06 Посеред березня Козятин припорошило снігом. Фото дня photo_camera 10:20 Ліжка, матраци, подушки: у Козятині переселенці отримали повністю облаштоване спальне місце 10:12 Під Немиринським лісом трава горить, аж у Сестринівці димно Від читача 11:45 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 09:30 На Вінниччині виявили небезпечний «врожай Шахедів» 08:26 «Міс україночка ліцею №1-2024»: опублікували фото учасників та результати голосування photo_camera 19:00 У Пиковецький сільський ставок випустили понад 200 кілограм коропа photo_camera 18:16 Загинув в районі Богданівки: минає рік, як ми втратили Героя Володимира Грубіка 15:55 Поки ремонтують КТ, козятинчани зможуть пройти його безкоштовно у Бердичеві 14:07 Цієї ночі на Вінниччині сили ППО знову збивали «шахеди» 13:26 В Козятині п’яний водій хотів відкупитись від патрульних за двадцять тисяч гривень
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up