Що буде з нашою бібліотекою?

Що буде з нашою бібліотекою?
Зараз у бібліотеці можна не лише взяти книжку, а й отримати безкоштовну юридичну консультацію. Світлина зі сторінки Центральної районної бібліотеки у Фейсбук
  • Рік тому у Козятині зачинилася єдина книгарня, яка працювала з кінця 50-их років минулого століття.
  • Чи не повторить її долю єдина у місті бібліотека, яка до реорганізації райради мала статус районної — дізнавались наші журналісти.

Децентралізація та адміністративна реформа запустили складні процеси, які впливають на долю кожної громади. Мова не лише про те, що села, які увійшли до ОТГ, поки переживають важкий перехідний період. Йдеться також про майно, яке після цих всіх ліквідацій та реорганізацій треба передавати з однієї ради на іншу. Через це бібліотека у Козятині уже не зовсім районна, але поки не міська.

Чому так вийшло?

Дві бібліотеки у місті — центральна районна і дитяча, а також усі книгозбірні на теренах Козятинщини раніше входили до структури під назвою Козятинська централізована бібліотечна система. Вона належала нашій районній раді.

Козятинська райрада ще до ліквідації вирішила передати місту майно і права засновника двох бібліотек у Козятині, а також філій у Синалі, Пиківці, Кордишівці, Флоріанівці та Махаринцях.

Відео дня

«Передати Козятинській міській раді усі повноваження, права та обов’язки засновника вищезазначеної юридичної особи», — йдеться у тексті рішення. Але от у чому справа — такої юридичної особи, як Козятинська центральна районна бібліотека не існує. У реєстрах є лише Козятинська централізована бібліотечна система, про яку ми вже згадували вище.

Вже після того, як нашу райраду реорганізували, до питання бібліотек повернулися. Але повністю воно не вирішене досі. Хмільницька районна рада на 4 сесії, яка відбулася ще 16 січня 2021 року, вирішила розділити книгозбірні колишнього Козятинського району між громадами. Відповідно до тексту документа, кожній громаді передають майно і книжкові фонди бібліотек, розташовані у її межах. Так, Козятинській ОТГ мали передати дві книгозбірні у місті, а також п’ять — у селах. Проте міська рада поки що не прийняла бібліотеки у комунальну власність. Остання на сьогодні сесія відбулася 26 січня, але це питання там не розглядали.

Що далі?

Поки передача-прийом остаточно не завершені, страждають працівники бібліотеки, які вже місяць сидять без зарплати.

— Правонаступником Козятинської районної ради є Хмільницька районна рада. Відповідно, ми маємо фінансуватися звідти. Поки ми не фінансуємося, — розповіла газеті Анна Мочарська, директор Козятинської централізованої бібліотечної системи. — По грудень з нами розрахувалася Козятинська районна рада, а за січень поки що ніхто нічого не отримував.

Що стосується інших книгозбірень, які розташовані в межах Глуховецької, Махнівської та Самгородоцької громад, то, за словами Анни Мочарської, вони вже виведені зі структури Централізованої бібліотечної системи.

— У нас залишились лише ті бібліотеки, які входять в Козятинську територіальну громаду, — каже Мочарська. — Це 5 бібліотек в селах і дві бібліотеки міста.

До слова, Глуховецька ОТГ створила публічну бібліотеку як окремий комунальний заклад ще у грудні 2019 року. Нагадаємо, цій громаді вже три роки, адже вона першою в рамках реформи децентралізації з’явилася на карті Козятинщини.

Махнівка місяць тому також створила публічну бібліотеку. Що стосується Самгородка, поки що не відомо, чи створили там бібліотеку як окремий комунальний заклад. У реєстрах інформації про це ми не знайшли.

Читають і не тільки

Поки що питання із книгозбірнями у місті та селах Козятинської громади остаточно не вирішене. Але директор Централізованої бібліотечної системи каже, що є світло в кінці тунелю.

— Звісно, бібліотека буде, — додає Анна Мочарська. — Яка у неї буде структура — це вже буде видно пізніше, коли будуть відповідні документи.

Попри це, книгозбірня продовжує працювати у звичному режимі. Тут, як і раніше, приймають відвідувачів. На своїй сторінці у «Фейсбук» дають поради читачам, яку прочитати книжку. До пам’ятних дат підбирають літературу і формують книжкові виставки.

До того ж, сьогодні бібліотека — це не просто місце, куди приходять взяти книжку. Це — простір для творчості, де проводять цікаві майстер-класи і навіть гуртки. При Козятинській бібліотеці для дітей таких є два — гурток лялькового театру «Кольорове диво» і літературний клуб «Дев’ять муз». А ще наша бібліотека для дітей надає послуги бібліоняні — можна на деякий час залишити дитину і вона не буде нудьгувати. На базі центральної районної бібліотеки проводять безкоштовні юридичні консультації, а до карантину у стінах книгозбірні регулярно проходили культурні заходи та семінари.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Valentina Chornenkaya

    Бібліотека-духовне середовище нашого  міста.Запах книги гріє душу.Там особлива атмосфера, хочеться приходити сюди  і  вибирати книги на свій смак.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим 21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up