Що є в Глухівцях та Непедівці, чого немає у Козятині?

Що є в Глухівцях та Непедівці, чого немає у Козятині?
  • Дві громади. Наші журналісти побували у Глуховецькій громаді. Найперше, що вразило — рівні дороги, тротуари та дитячі майданчики.
  • Чому цього немає у Козятині?
  • Після повернення проаналізували бюджети двох громад.
  • Як з'ясувалося, справа зовсім не у грошах

Це була звичайна сімейна подорож у вихідний недільний вечір. У планах — поїхати десь недалечко, у красиве затишне місце, щоб помилуватися природою, відпочити думками від робочих буднів ну і, звісно, щоб дітям була забава, щоб не нудьгували. Ділимося з вами враженнями та емоціями від побаченого. Вони приємні, позитивні та дещо порівняльні

Дорога в Глухівці

Недовго думаючи, ми з родиною вирішили взяти курс на Глухівці. І недалеко, і є на що подивитися, адже ця місцина славиться гарними краєвидами кар’єру. Крім того, це центр Глуховецької територіальної громади.

Відео дня

Поїхали через Залізничне. Дорога більш-менш, ну не може в нас бути без ям. Їх або багато, або мало, але без них — ніяк. На під’їзді до Глухівців були приємно вражені — дороги стали кращими. Та і в самих Глухівцях, принаймні в центрі міста, де ми були, асфальтове покриття значно відрізняється від того, що в центрі Козятина. Взяти хоча б вулицю Героїв Майдану чи Незалежності, чи Пилипа Орлика — там або яма на ямі, або латка на латці. У Глухівцях центральна дорога рівна, є тротуари з відбійниками на бордюрах, колова система руху (от там є одна не маленька вибоїна, на яку слід звернути увагу). Ми проїхалися до місцевої церкви, яка височіє на пагорбі, потім повернули до ставу — дороги заасфальтовані, а ямки якщо і зустрічаються, то їх можна об’їхати і не загубити колесо. Біля водойми встановлена захисна огорожа, яку зараз біля ставків рідко зустрінеш. Пам’ятаєте, ми писали і про Іванківецький став, і той, що в селі Козятин та у Бродецькому, де замість відбійників автомобілістів захищають верби? Гарна інфраструктура біля місцевої школи. Охайна огорожа, зеленіють пишні каштани, які не обпиляли до стовбурів.

Є де відпочити

У центрі Глухівців є парк із дитячими майданчиками. Так, гойдалки та атракціони дещо застрілі, потребують оновлення, але вони є і в нормальному стані. Головними серед дерев, які ростуть у парку, є крислаті каштани. Вони саме цвіли, тож краса та аромати — неймовірні. Правда, запах цвітіння трохи перебивала свіжоскошена трава, але то було теж приємно. 

Що вразило — у парку немає жодної ворони, на відміну від козятинського, де вони кубляться чи не на кожному дереві і ставлять свої мітки і на лавки, і на  тротуарні доріжки. До речі, і одне, і друге в глуховецькому парку теж є. Поруч із парком — величний, зі старовинним колонами будинок культури. Він не схожий ні на один із тих декількох, які ми бачили у нашому районі. Будівля з ліпниною, балкончиками, масивна та красива. Біля нього — заасфальтована територія. Згадався порепаний асфальт на козятинській площі.

В тому ж таки центрі розташований каоліновий завод. Приємно вразив благоустрій території поруч із ним. Там є де розгулятись дітям та дорослим і на велосипедах, і на самокатах. Дорога і доріжки — хоч яйце коти, все чисто, прибрано, продумано. Люди відпочивають — хтось сидячи на лавці і гойдаючи поруч дитячу коляску, хтось робить віражі на самокаті, хтось мочить ноги у ще не працюючому фонтані, а хтось може доторкнутись до природи, адже поруч неймовірна фотозона березового парку, без бур’янів. Молоді на вулиці теж багато, особливо на байках чи то на мотоциклах.

►Порівняльні фото Глухівці-Козятин

Ось такі вони Глухівці, нам вони сподобалися. Погостювали, їдемо далі, у дітей, як і в нас, дорослих, купа вражень. Вчергове донька перепитувала: «Мам, це ж не місто, правда? Це селище, а тут так гарно».

Тут доречно буде додати інформацію з Вікіпедії. Глу́хівці — селище міського типу в Україні, у Хмільницькому районі Вінницької області. Центр Глуховецької селищної громади. Населення становить 3373 осіб (станом на 2017 рік). Головне підприємство — ЗАТ «Глуховецький каоліновий завод». Крім цього є сільськогосподарський виробничий кооператив «Маяк». В смт функціонує школа, дитячий садок, працює клуб, декілька бібліотек.

Далі — Непедівка

Щодо наступної нашої зупинки виникли суперечки. Стояв вибір — Пляхова чи Непедівка. Чули, що в одному з цих сіл є дуже гарний парк відпочинку, та не знали, де саме, хоч і близько живемо. Ніяк не могли визначити. На перехресті запитали дітей — направо чи наліво. Сказали наліво і не пожалкували, адже саме у Непедівці, у невеличкому селі, знайшли шматочок Європи — неймовірний дитячий сквер професій «Світанок», заквітчаний сакурами. Яка там краса! Не повірили своїм очам! Поки ми прогулювались алеями і милувалися різномаїттям насаджень, діти знайшли себе. Менша помчала стрімголов освоювати дитячі атракціони, яких тут, ну дуже багато і на будь-який смак та вік, старша — знімала сторізи та робила селфі. Надзвичайна місцина. Захотілося перенести всю цю красу у Козятин. Ото б діти зраділи, вони у нашому місті, без перебільшень, «голодні» на дитячі атракціони. 

А яка тут розкішна природа, скрізь хочеться фоткатись та зупинити на хвильку мить. Ближче до вечора у парк почали сходитися люди, мамочки з дітками, підлітки. А нам треба було вже їхати додому, та цього не дуже хотілося. До речі, центральна дорога у Непедівці теж у гарному стані.

З цієї мініподорожі привезли купу емоцій і якусь трохи образу за наш Козятин. Сказати, що в нашому бюджеті немає коштів, щоб зробити з міста «лялечку», мабуть, не можна. Було б бажання…

У кого більше грошей

Може справа у фінансуванні, — подумали ми і вирішили порівняти бюджети двох  територіальних громад: Козятинської та Глуховецької. За приклад взяли скарбниці за 2021 рік. Тоді вже й об'єднання громад відбулося і ще не було повномасштабної війни, яка поставила на паузу десятки проєктів.

Почнемо з того, що Глуховецька ОТГ об’єднує 17 населених пунктів, Козятинська — 16. Натомість скарбниці кардинально відрізняються. Бюджет Глуховецької громади за 2021 рік був у 3,5 разу менший, ніж Козятинської. Різниця по фінансах вражає.

►Козятин — центр міста

Як і в Козятині, у Глухівцях найбільше коштів тоді заклали на освіту. Що цікаво, підхід до фінансування харчування дітей у дитсадках в Глуховецькій громаді дещо відрізняється від Козятинського. У нас половину вартості страв оплачують батьки, половину компенсує бюджет. У Глуховецькій громаді для селища 60% платять батьки, 40% покриває бюджет, для сіл навпаки: 60% оплачується з бюджету, 40% — за кошти батьків. Також педпрацівникам передбачена надбавка за престижність праці, матеріальна допомога на оздоровлення, а працівникам шкіл раз на рік ще й грошова винагорода за сумлінну працю.

На сімейну медицину Глуховецької громади в 2021 році закладали 1,8 мільйона. Із цих грошей 344 тисячі планували спрямувати на оплату праці медсестер та санітарок, які працюють у фельдшерсько-акушерських пунктах. Натомість у Козятинській громаді на сімейну медицину закладали втричі більше коштів, а скільки з них мали витратили на зарплату і чи закладали на оплату праці кошти взагалі — невідомо, тому що в документах цієї інформації немає. 

На благоустрій населених пунктів до бюджету Глуховецької громади закладали 2,3 мільйона гривень, а в Козятині — майже в 4 рази більше. На поточний ремонт доріг із нашого бюджету в 2021 році мали витратити 4 мільйони гривень, а скільки на це передбачили коштів у бюджеті Глуховецької громади — невідомо, тому що жодної інформації з цього приводу у документах не вказано. Одне з двох: або в Глуховецькій ОТГ дороги зроблені настільки якісно, що жоден ремонт їм не потрібен, або гроші на це шукають із інших, альтернативних джерел.

Тож, як бачимо, грошей у Козятинській громаді точно не бракує. Значить, причина в іншому. Детальніше про порівнянні бюджетів дивіться у нашій інфографіці.

 

 

Здійснено за підтримки Асоціації «Незалежні регіональні видавці України» та WAN-IFRA в рамках реалізації проєкту Хаб підтримки регіональних медіа. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією партнерів

Читайте також:

П’ять цікавих місць області, які варто відвідати

Чим Львів подібний до Козятина

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (32)
  • Кіпоренко Олександр

    Там хазяїн , а в нас буде гребсти доки харя не трісне.
  • Екатерина Шкильнюк

    Дороги то фігня,зате в нас є Таня,а в них немає

    Наталя Савчук reply Екатерина Шкильнюк

    Екатерина Шкильнюк ой.....і це правда.
  • Тетяна Костюк-Канєвська

    Є народна приказка ,, Чого бідний --бо дурний , а чого дурний --бо бідний " .
    А ми не бідні і не дурні , ми довІрливі. Щоразу , обираючи чергового мера , козятинці вірять , що всі обіцянки кандидат виконає.  Бо ,наче, щирий , відвертий, переживає за долю своїх земляків і подбає про розквіт рідного міста. Грамотно переконує, викликає довіру . А в результаті, громада знову  ,,біля розбитого корита".
    Наше багатостраждальне місто сіре і убоге , точно таке ж,  як і його керівництво. І при всій повазі до Геннадія Ткачука , кому потрібен їх звіт?  І що це змінить?

    Геннадий Ткачук reply Тетяна Костюк-Канєвська

    Тетяна Костюк-Канєвська звіт потрібен для того щоб ті хто буде присутній на цих громадських слуханнях міг прийняти рішення про довіру ,або не довіру і це те  чого вони бояться ,бо вразі недовіри  почнеться легітимний процес позбавлення посади
  • Олег Оркуша

    Полистайте архіви ФБ, я ще на початку 2021року  написав про  глобальний занепад Козятина та найбільший розвиток Глухівеччини поміж чотирьох громадоутворень. Про непогані можливості Махнівки та лише один рік для Самгородоччини який стане  вирішальним у напрямку розвитку чи занепаду.

keyboard_arrow_up