Що можна їсти у Різдвяний піст? Кілька рецептів пісних страв

Що можна їсти у Різдвяний піст? Кілька рецептів пісних страв

Різдвяний піст 2020 у православних віруючих триває протягом сорока днів - з листопада і до самого Різдва. Він починається 28 листопада і закінчується на 6 січня.  Цей піст ще називають «Пилипівка» – тому що починається після дня пам’яті святого апостола Пилипа.

У період суворого посту (з 28 листопада по 6 січня) православні християни дотримуються обмежень в їжі, також діють заборони на розваги.

У часи раннього християнства віруючі постили 7 днів перед Різдвом, а з XII століття тривалість посту збільшилася до сорока днів.

Правила Різдвяного посту

Цей піст не такий суворий, як Великий Успенський. Заборонено вживати молочні продукти, яйця і м'ясо, в окремі дні дозволяється вино і риба. Можна побалувати себе в Різдвяний піст рибою, сухофруктами, хлібом, кашами, фруктами і навіть вином.

Відео дня

Різдвяний піст ділиться на два періоди:

  • 28 листопада - 19 грудня. По понеділках, середах і п'ятницях - сухоїдіння; по вівторках і четвергах - гарячі страви з олією; у вихідні дозволяється риба і вино.
  • 20 грудня - 5 січня. Період передсвята Різдва, коли піст підсилюється. Риба і вино заборонені.

Як харчуватися

У піст дозволяється до пісних страв додавати трохи олії і рибу. У середу і п'ятницю можна вживати продукти рослинного походження без олії, сухоїдіння. По понеділках можна їсти гарячу їжу, але без олії. У вівторок і четвер дозволяється гаряча їжа з олією. У вихідні дні можна рибу і вино.

Дуже строгі обмеження в харчуванні дотримуються 6 січня - до сходу першої зірки не їдять. Після вечерні дозволяється гаряча їжа з олією і традиційна солодка каша - кутя.

 

 

Різдвяний піст 2020: коли починається і що можна їсти
Під час посту намагайтеся їсти рослинну їжу (фото: pixabay.com)

Трохи поблажок в меню під час Різдвяного посту діє в великі свята і в дні вшанування великих святих: Введення в Храм Пресвятої Богородиці (4 грудня), Андрія Первозванного (13 грудня), Миколи Чудотворця (19 грудня).

Картопляно-грибна запіканка

Картопля і гриби – це, напевно, найбільш часто використовувані продукти під час посту. Їх можна відварювати, запікати, смажити, а також готувати різні запіканки та інші страви.

Для приготування картопляно-грибної запіканки знадобиться:

  • картопля – 8 штук;
  • гриби свіжі або заморожені – 750 грамів;
  • цибуля ріпчаста – 2 штуки;
  • спеції та сіль – за смаком.

Спосіб приготування:

Гриби відварюємо, віджимаємо і перекручуємо на м'ясорубці. Картопля також подрібнюється за допомогою м'ясорубки. Обидві маси перемішуються, і до них додається дрібно рубаний лук, сіль і спеції.

Отриману суміш перекладаємо в спеціальну форму і запікаємо близько години в розігрітій духовці.

За бажанням можна заправити страву часником і рубаною зеленню.

Овочевий плов з грибами

Пісні страви / vkysnayaeda.ru

Плов з овочами виходить нітрохи не гірше м'ясного, гриби надають стравам пікантний смак.

Для приготування плову знадобиться:

  • рис – 1 ст.;
  • грибний бульйон – 2 ст.;
  • зелений горошок – 150 г;
  • мариновані або заморожені опеньки – 150 грамів;
  • цибуля ріпчаста – 1 шт.;
  • томатна паста – 2 л.;
  • зелень;
  • цукор – пів ложки;
  • каррі, чорний перець і сіль – за смаком.

Спосіб приготування:

Спочатку готується розсіл зі склянки води, в який додаємо томатну пасту, цукор і сіль. Після закипання розсолу кладемо в нього горошок і проварюємо близько 5 хвилин.

Ріпчасту цибулю необхідно нарізати на невеликі кубики та злегка пасерувати на будь-якому пісному маслі. Тепер до цибулі можна додати опеньки та трохи обсмажити.

Перед закладанням рису в горщики його необхідно ретельно перебрати та кілька разів промити.

Розклавши крупу в горщики, додаємо відвар з горошком, а також цибулю з грибами. Тепер можна страву посолити та додати приправи.

Підготовлену для приготування кашу заливаємо гарячим грибним бульйоном. Після цього всі горщики закриваються кришками і відправляються в духовку, яку попередньо нагрівають до 200 градусів. Готується овочевий плов близько 40 хвилин.

Оладки пісні з яблуками та медом

Для приготування оладок знадобиться:

  • картопляний відвар – 300 мл;
  • цукор – 3 ч. л.
  • олія в тісто – 2 ст. л.;
  • дріжджі свіжі – 15-20 гр.;
  • борошно – 2 склянки;
  • яблука – 2 шт.;
  • мед – за смаком.

Спосіб приготування:

Яблука очищаємо від шкірки, в тому числі, і нарізаємо на дрібні кубики. В теплий картопляний відвар, краще з невеликою кількістю розвареної картоплі, додаємо 1 ч. л. цукру і розчиняємо дріжджі.

Після цього додаємо 2 ст. л. олії, залишок цукру і просіяне борошно. Замішуємо тісто. Воно повинно вийти як густа сметана. Вмішуємо яблука. Накриваємо ємність з тістом і ставимо в тепле місце на 15-20 хвилин для підйому.

Для першої партії оладок сковороду змащуємо олією. Інші випікаємо на сухій сковороді.



 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
17:25 Під час бою отримав поранення несумісне з життям: минає рік, як загинув Герой Владислав Сохинчук 15:35 «Нехай наші «пташки» допоможуть ефективніше нищити ворога на Донецькому напрямку» 14:13 Дощі та сильний вітер: завтра Україну накриє активний циклон із півдня play_circle_filled 12:55 Козятинчанам безкоштовно обмінювали поліетиленові пакети на модні «екоторбинки» play_circle_filled Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 11:19 Дошку пам’яті загиблих Героїв будуть добудовувати 10:14 На Козятинщині зростає захворюваність на кашлюк. Вже захворіло сім дітей 10:05 Робота у Козятині: свіжі вакансії від козятинських компаній 09:44 Створили цех запаювання продуктових пакетів, копіюючи технології з інтернету 09:20 Козятинська ЦРЛ отримала дві тонни допомоги. Це крупи, борошно, олія для харчоблоку 07:56 Вітер повалив дерева. В Козятинській громаді теж photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up