Що нового буде у центральній районній лікарні

Що нового буде у центральній районній лікарні
Головний лікар ЦРЛ Олександр Кравчук на будівельному об’єкті. Каже, що в недалекому майбутньому матимемо сучасне відділення, яке буде відповідати всім європейським стандартам
  • Перспектива. У ЦРЛ майже місяць тому розпочали велике будівництво. Там модернізують відділення екстреної невідкладної медичної допомоги. Чим воно буде відрізнятися від старого, та яким оснащенням його обладнають?

Про подробиці будівництва, проблеми, які виникають та як буде працювати майбутнє нове відділення, нам розповів головний лікар ЦРЛ Олександр Кравчук.

– На сьогоднішній день в ЦРЛ міста Козятина впроваджується в життя проект великого будівництва. Це Всеукраїнський проект, гроші на нього виділяє держава. Наша лікарня одна з 210 опорних лікарень по Україні, в яких почалося таке будівництво, – сказав на початок нашої зустрічі головний лікар ЦРЛ.

— Що собою буде представляти нове приймальне відділення. Адже воно займатиме більш як крило нині колишнього стаціонарного корпусу?

Відео дня

— Хочу підкреслити, що це не «приймальне відділення», а відділення має назву «Відділення екстреної невідкладної медичної допомоги». Вимоги до даного відділення були сформовані таким посібником як брендбук, в якому прописано, що це має бути автономно функціонуюче відділення. Від заїзду швидкої медичної допомоги до палати, в якій буде лікуватися пацієнт. 

Відділення есктреної невідкладної медичної допомоги буде розмежовуватися на так звані зелену, червону, і жовту зони. Зелена — це не важкі хворі, червона — важкі хворі, і жовта — це хворі з діагностичним пошуком визначення напрямку лікування пацієнта. В цьому відділенні має бути сформовано рентген діагностичний підрозділ з  комп’ютерною томографією. Має бути цифровий рентген-апарат, комп'ютерний томограф, сучасне відео-ендоскопічне обладнання для діагностики захворювань шлунково-кишкового тракту, лабораторне устаткування. В цьому ж відділенні має бути операційний блок, гіпсовочна, палата інтенсивної терапії на 6 ліжок, 2 інфекційні бокси.

Кожному керівнику було доведено шляхи вирішення питання повного циклу проектувальних робіт. Адже складність полягає в тому, що в будівництві використовуються вже існуючі приміщення. Ми провели консультації з держспоживслужбою області, було узгоджено розташування рентген-діагностичних апаратів, робота яких вимагає дотримання певних санітарно-гігієнічних умов.

20 листопада цього року отримали дозвіл на будівництво. А перед цим була проведена тендерна процедура на виконавців даного проекту. Загальна вартість проекту 31 мільйон гривень.

В області таке будівництво проводиться в 11 лікарнях. На цей рік всім виділено по 8 мільйонів 300 тисяч гривень. На початок першого кварталу наступного року ми плануємо підготувати приміщення для встановлення комп'ютерного томографа. В зв'язку з проведенням будівельних робіт, тимчасово в нашій лікарні будуть функціонувати два приймальних відділення. Одне буде обслуговувати пацієнтів акушер-гінекологічного, неврологічного, хірургічного, педіатричного профілю і відділення інтенсивної терапії та реанімації, інше розраховано на пацієнтів інфекційного профілю, тобто хворих з підозрою, або підтвердженою коронавірусною хворобою.

Щодо проведення ремонтних робіт, є складність в тому, що державних коштів буде недостатньо для повного завершення  будівництва, тому потрібне співфінансування органів місцевого самоврядування та благодійна допомога підприємств. Я вже перед керівництвом новоствореного Хмільницького району піднімав дане питання. Я планую вести перемовини з головами ОТГ щодо можливості участі в співфінансуванні даної реконструкції, так як дане відділення буде працювати на користь всіх громад, а не тільки колишнього Козятинського району. Я думаю, що в недалекому майбутньому ми матимемо сучасне відділення, яке буде відповідати всім європейським стандартам. 

— Пане Олександре, розкажіть про функції кожного з діагностичних апаратів.

— У  відділенні екстреної невідкладної медичної допомоги буде встановлений 16-зрізовий комп’ютерний томограф. Запланований апарат, як мене проінформували, вже є в наявності в Україні.                                                                     

– Що означають ці зрізи?

– Це метод рентгенівського сканування, при якому пучок рентгенівського променя пошарово проходить через тканини тіла в різних проекціях. Це дасть можливість діагностувати різні захворювання, в тому числі верифікувати інсульти, черепно-мозкові травми, діагностувати онкозахворювання на ранніх стадіях. Це означає, що певній категорії наших краян не доведеться робити подібну діагностику в інших містах.

Також буде встановлена відеоендоскопічна фіброгастроендоскопія. Що це дає?

 Це більш якісне і чітке зображення слизової стравоходу, шлунка та 12-палої кишки, що дозволяє в збільшеному та якісному варіанті діагностувати різні патологічні стани, а  при необхідності будуть застосовуватись лікувально-діагностичні втручання: зупинка кровотеч, взяття на діагностику поліпів та інше.

 Новий цифровий рентген-апарат, також за державною закупівлею, заплановано на наступний рік. Для цього ми моделюємо 2 рентгендіагностичні кімнати в даному приміщенні. Плюс нове лабораторне обладнання, також буде централізовано закуповуватися у відділення екстреної та невідкладної медичної  допомоги.

— Апарат МРТ буде закуповуватися в ЦРЛ?

— Не буде. Таким апаратом, як правило, оснащені лікарні інтенсивного лікування 2-го рівня, а ми лікарня інтенсивного лікування першого рівня. На сьогодні для лікарень першого рівня держава передбачила саме комп’ютерні томографи.

— Коли в новому сучасному відділенні невідкладної допомоги може з’явитися перший пацієнт?

— На сьогодні стоїть багато питань. По-перше, це залежить від того, як ми впораємося з будівельними роботами. По-друге, внести корективи в темпи будівництва може проблема з поширенням коронавірусної інфекції. Третє – об’єм робіт передбачає дофінансування до тих коштів, які передбачила держава. Забігати наперед не будемо, треба відштовхуватись від того, на якому етапі будівництва ми зустрінемо Новий рік, а тоді вже можна буде спрогнозувати приблизний початок роботи.

— На апаратах комп’ютерної діагностики будуть працювати спеціалісти Козятинської ЦРЛ чи це будуть приїжджі фахівці?

— Спеціалісти, лікарі, рентген-лаборанти будуть наші. Вони пройдуть курси навчання, які передбачені також державою. У нас досвідчені рентгенологи, які зможуть вдало опанувати нові методики. Поки ми працюємо своїм штатом і думаю, що ми справимося з таким завданням.

— І останнє запитання: у яких випадках діагностика буде безкоштовною, а в яких за ці послуги доведеться платити?

— Як тільки відділення запрацює, Національна служба здоров’я України буде компенсовувати витрати на пацієнта. Держава платить за послугу «надання екстреної та невідкладної медичної допомоги». Планові  огляди можуть проходити за електронними направленнями сімейних лікарів. Платні послуги також матимуть місце, але зараз про це говорити передчасно. Всі витрати пацієнтів повинні йти офіційним шляхом, згідно з доведеними нормативно-правовими документами. Поки таких ні документів, ні розцінок не існує

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) 15:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств 12:18 «Не вистачає грошей, щоб покупцям решту давати» 11:33 Латки на Куликівського скоро доведеться латати 10:00 У Безіменному відкриють меморіальну дошку на честь Героя Вадима Янчука 09:09 Збирають підписи аби присвоїти звання Героя України (посмертно) солдату-навіднику Анатолію Федорцю 08:08 «Дикі кабани» вибороли «бронзу» у районному етапі зі спортивного орієнтування photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up