«Що робилося в суботу! Це було якесь пекло» У Козятині вечорами бушує молодь

«Що робилося в суботу! Це було якесь пекло» У Козятині вечорами бушує молодь
Таке коїться в дворі будинку біля парку. Молодь сюди навідується регулярно
  • Щойно почалася повномасштабна війна, в місті ввели комендантську годину.
  • За правилами перебувати на вулиці та в громадських місцях з 23.00 до 5.00 без спеціальних перепусток та посвідчень не можна.
  • Втім дотримуються цього не всі — вночі у парку і не тільки частенько засідає молодь, про що нам розповіли місцеві мешканці

Місто засинає — прокидається… Ні, не мафія. А молодь, яка виходить погуляти. Одне з улюблених місць, де підлітки полюбляють тусити ввечері — парк. Можливо, їх притягує туди особлива атмосфера: коли за обрій заходить сонце, сквер перетворюється на суцільний чорний квадрат, тому що там не працює жоден ліхтар, як і вздовж всієї вулиці Пилипа Орлика. Та ми зараз не про несправність вуличного освітлення. Ми про іншу проблему — порушення комендантської години. Тому що після 23.00 молодь не завжди поспішає розходитися додому і частенько продовжує відпочивати у сквері.

►Вдень парк має такий вигляд. Після заходу сонця тут темрява, але відвідувачі все одно є

— У парку позавчора були, — розповідає Світлана. Жінка мешкає в будинку біля скверу. — Але приїхала, я так розумію, тероборона. Це було 20 хвилин 12-тої. Приїхали з ліхтариками, посвітили. Із одним хлопцем вони дуже довго розмовляли. Я не знаю, що там було, бо чоловіка викликали на виклик, швидка за ним приїхала, він лікар. То це я бачила.

Відео дня

Жінка каже, така картина спостерігається частенько. Підлітки відпочивають не лише у сквері. З парку вони йдуть прямісінько у двір їхнього будинку.

— Ось, йдіть, подивіться, кросівки висять, — показує Світлана. На дроті, натягнутому між двома будинками гойдається пара спортивного взуття, зв’язана між собою шнурками. — Ми загуглили, подивилися, чому вішають кросівки.

— Зараз я вам покажу, — включається в розмову онучка Світлани. Дівчинка вводить пошуковий запит «чому вішають кросівки» і показує нам екран мобільного, де написано, що кросівки, повішені на дріт — це позначка, яка показує місце продажу наркотиків. Одразу зауважимо, Світлана не стверджує, що там дійсно збувають наркотики, тому що на власні очі такого не бачила і за руку нікого не зловила. Це лише припущення. Крім того, в інтернеті ми знайшли інші версії цієї традиції.

— Підлітки тут не тільки вночі, — продовжує мешканка будинку. — Це зараз всі відпочивають у парку. До нас у двір ходять тільки, вибачте на слові, в туалет, і покурити. А далі тільки вечір — вони всі тут. Поліція хоч би приїхала, подивилася. Що вже робилося в суботу! Це було якесь пекло! Підлітки 12, 13, 15 років, вони в суботу вже всі сходили з розуму. Вони всі  плав йшли: дівчата, хлопці. Всі туди мопедами, велосипедами, всі тут риють. Вже і сварилися, але це не допомагає.

За словами Світлани, до 22 години підлітки здебільшого сидять у парку. Часом навіть до 22.30. Інколи вмикають музику і співають, а потім переходять до них у двір.

— Треба поліцію сюди, щоб вони регулярно дивилися, — каже жінка. — Невже це так важко?! Просто якщо вони там стоять біля кави, наприклад, біля АТБ, можна ж прийти і подивитися сюди. Я поліцію маю на увазі. Прийдіть, подивіться, що тут робиться.

Йдемо за Світланою до того місця, де в їхньому дворі молодь влаштовує посиденьки. Там купа битої цегли, скрізь пляшки від газованки і значно міцніших напоїв, навіть сорокаградусних. Асфальт рясно встелений недопалками і пустими пачками з-під цигарок. Тхне сечею.

— Зараз вони сплять, відпочивають, вдома сидять, а на вечір тут жах, — каже Світлана. — Ми вже з чоловіком якогось року, мабуть це позаторік було, одну дитину, яка тут лежала, вмирала, врятували, відкачали. Бачите, що тут робиться? Тут гидко навіть стати. Їх сюди тягне магнітом.

— Вдень підлітки сюди також приходять? — запитуємо жінку.

— Звісно. Вдень і в туалет сюди, і покурити. Дівчата, всі. Декілька днів тому тут бігала ціла банда, хотіли на лавочці сісти, випити, — відповідає Світлана і наостанок додає. — Не можу сказати, що їх стільки, скільки було раніше, до повномасштабної війни. Менше, але є. Приходять. Позавчора тут співали на парапеті, десь об 11 чи 10 хвилин по дванадцятій. А поліцію ті роки ми викликали постійно. Тому що це було вже неможливо. Це так було роками. Зараз трохи менше, але все одно є.

Порушили комендантську годину. Що може бути?

Минулого місяця наші колеги з Вінниці розбиралися із тим, що таке комендантська година і яка відповідальність передбачена за її порушення.

— Під час комендантської години громадянам заборонено пересуватися і перебувати на вулиці, окрім виняткових випадків, таких як, наприклад, переміщення до укриття в разі повітряної тривоги, — розповіла журналістам «20 хвилин» Заріна Маєвська, начальниця відділу комунікації Головного управління національної поліції у Вінницькій області. — Працівники поліції на території області несуть службу в посиленому режимі і забезпечують охорону громадського порядку та дотримання цієї комендантської години.

Якщо ви змушені перебувати на вулиці під час комендантської години, речниця поліції радить мати при собі документи, які посвідчують особу, пояснити поліцейському вашу причину перебування на вулиці і бути готовими до перевірки.

— Поліцейські з розумінням ставляться до кожного індивідуального випадку, — сказала Маєвська. — Якщо у людини дійсно склалися такі обставини, що вона не з власних причин, не з власних бажань була змушена порушити комендантську годину, людину перевірять і вона попрямує за своїм місцем проживання. Якщо ж особа не зможе пояснити, чому вона порушує комендантську годину, або не буде мати при собі документів, або під час перевірки встановиться, що особа може бути причетна до вчинення якихось правопорушень, особу буде доставлено до підрозділу для подальшого з’ясування обставин.

Поспілкувалися наші колеги і з юристом Олександром Мазуром.

— Особа може бути притягнута до відповідальності під час комендантської години за вчинення правопорушень, — сказав Мазур. — Якщо особа буде виявлена в громадському місці під час дії комендантської години, то вона може бути притягнута до відповідальності тільки якщо, насамперед, буде з її боку прояв злісної непокори законному розпоряднику або вимозі поліцейського. Наприклад, якщо поліцейський скаже: «Я вам наказую піти додому, тому що ви порушуєте комендантську годину». Якщо особа виконує цю вимогу, вона не вчиняє злісну непокору, але якщо вона відмовиться виконувати таке законне розпорядження чи вимогу поліцейського, тоді може бути притягнена до адміністративної відповідальності. Затримання особи в цьому випадку не може тривати більше трьох годин. Це чітко передбачено Кодексом України «Про адміністративні правопорушення». Але якщо особа чинить активний опір, може бути кримінальна відповідальність, бо це вже може мати ознаки злочину, а саме статті 342 Кримінального Кодексу України, яка передбачає відповідальність до 2 років позбавлення волі. Якщо особа ще внаслідок свого активного опору нанесе працівнику поліції тілесні ушкодження, це вже 354 стаття частина 2 Кримінального Кодексу України, де передбачено відповідальність до 5 років позбавлення волі.

 

Читайте також:

Побив, забрав телефон та гроші: поліція затримала махнівчанина, який скоїв ряд злочинів

Поліцейські розшукали зловмисника, причетного до ряду крадіжок у нашому районі

В шафі ховав револьвер та набої, а у дивані - обріз карабіна: у мешканця району поліція знайшла зброю

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (12)
  • Яна Авраменко

    Розпивають алкоголь прямо на лавочках, палять, починаючи від електронних сигарет і т.д., нецензурна лексика- то взагалі норма, потім починають мірятись силами. Дивно, але ж купа  містян знаходиться поруч на майданчиках з маленькими дітками і ніхто, від слова зовсім, навіть не робить зауваження, не говорячи про виклик 102. Доречі, поліція має повне право виписати штраф батькам за неналежне виконання батьківських обов'язків.
  • Galina Galina

    А де батьки цих артистів???
  • Людмила

    А де патруль?
  • Ирина Юхновская

    Чому не контролюють батьки?

keyboard_arrow_up