Що штучний інтелект знає про Козятин?

Що штучний інтелект знає про Козятин?
  • Україну додали до переліку країн, які мають доступ до ChatGTP.
  • Це чат-бот зі штучним інтелектом, який відповідає у формі бесіди на будь-які поставлені запитання, навіть складні. Використовують його у всьому світі.
  • Ми поставили чат-боту 15 запитань про Козятин. Що він відповів — читайте у нашій публікації

У лютому очільник Міністерства цифрової трансформації Михайло Федоров повідомив на своєму офіційному телеграм-каналі, що ChatGTP відтепер доступний в Україні. Це всесвітньовідомий чат-бот, який відповідає на запитання в автоматичному режимі, використовуючи для цього штучний інтелект. Він розуміє різні мови світу, в тому числі й українську. Ми вирішили перевірити, чи знає чат-бот про Козятин. Для цього увійшли до системи і поставили йому 15 запитань. Отримали відповіді на кожне, тож штучний інтелект про Козятин таки знає, але не все з того, що він знає, відповідає дійсності. Нижче наводимо питання, відповіді і наші репліки з приводу того, що відповів чат-бот.

Трохи не влучив

— Що таке Козятин?

— Козятин — це місто в Україні, що знаходиться в Черкаській області, на південному заході країни. Населення міста становить близько 23 тисяч осіб (за даними перепису населення 2021 року).

Відео дня

Історія Козятина сягає XV століття, коли на цьому місці була заснована кріпость. У середині XIX століття Козятин став важливим залізничним вузлом і це дало імпульс для розвитку промисловості та розвитку міста.

Сьогодні Козятин — це місто з розвиненою інфраструктурою, в якому працюють підприємства легкої та харчової промисловості, а також є заклади освіти, культури та спорту. Також Козятин славиться своїми традиціями та культурними заходами, зокрема фестивалями та ярмарками.

(Зауважимо, що наш Козятин не єдиний в Україні. Окрім Вінницької області, населені пункти із такою назвою є ще у Волинській та Сумській областях. Втім аж ніяк не в Черкаській. Та, схоже, штучний інтелект знає, про який саме Козятин йде мова, адже говорить про залізничний вузол).

Про перлину нашого міста

— Розкажи про козятинський вокзал.

— Козятинський вокзал — це вокзал, який розташований в місті Козятин, що знаходиться в Черкаській області України. Він є важливим транспортним вузлом на заході області та забезпечує зв’язок між Києвом, Одесою, Львовом, Харковом та іншими містами України.

Козятинський вокзал був збудований у кінці XIX століття та складається з двох пасажирських перонів, що обслуговують дві колійні зупинки. Вокзал є пам’яткою архітектури та історії, оскільки його будівля збереглася з часів спорудження.

У Козятинському вокзалі працюють каси продажу квитків, кіоски з харчуванням та напоями, а також є кімнати для очікування пасажирів та санвузли. Крім пасажирських поїздів, на вокзалі зупиняються й вантажні поїзди, які доставляють вантажі на підприємства міста та його околиць.

Козятинський вокзал є важливою частиною транспортної інфраструктури Черкаської області та забезпечує зручний та швидкий зв’язок між містами України.

(Додамо, що наш вокзал дійсно збудований наприкінці ХІХ століття (1888–1889 роки), має дві платформи — Київську та Шепетівську і є пам’яткою архітектури та історії, тож тут майже все правильно).

— Яка найгарніша будівля Козятина? — запитали ми. Чат-бот довго думав, потім відповів:

— У місті Козятин є кілька цікавих та красивих будівель, але вибір найгарнішої залежить, -на цьому штучний інтелект завис. А ми чекали, що він знову розповість нам про наш вокзал.

— Які пам’ятники розташовані у Козятині?

— У місті Козятин є кілька пам’ятників, серед яких:

Пам’ятник Тарасові Шевченку — знаходиться в центрі міста на площі перед будівлею міської ради.

Пам’ятник Леніну — розташований на площі перед колишнім будинком культури.

Пам’ятник Героям УПА — встановлений на центральній площі міста.

Пам’ятний знак жертвам Голодомору

(Зауважимо, що пам’ятника Леніну в Козятині немає вже майже десять років, а пам’ятників Героям УПА та Тарасові Шевченку ніколи й не було. Проте Пам’ятний знак жертвам Голодомору таки є).

Суперечки з приводу розташування

— Скільки років місту Козятин?

— Офіційна дата заснування міста Козятин невідома, проте відомо, що вже у XV столітті на території сучасного міста була заснована кріпость. У середині XIX століття Козятин став важливим залізничним вузлом, а в 1923 році отримав статус міста. Таким чином, можна сказати, що Козятину більше 600 років.

(Додамо, що у Козятині ніколи не було фортеці, натомість офійційна дата заснування відома. Це липень 1874 року. Саме тоді завдяки ініціативі місцевого поміщика Мар’яна Лехно-Васютинського Козятин отримав статус містечка).

— Як звати міського голову Козятина?

— На даний момент (станом на 2023 рік) міським головою міста Козятин є Сергій Олександрович Козій.

(Ми намагалися з’ясувати, міським головою якого міста є Сергій Козій, однак ґуґл не знайшов відповіді. Але людина з таким іменем, по-батькові і прізвищем в Україні точно існує. За даними аналітичної системи YouControl, Сергій Олександрович Козій був керівником однієї з Одеських компаній).

Позаяк штучний інтелект помилився із тим, хто у Козятині міський голова, ми уточнили питання:

— Як звати міського голову міста Козятин Вінницької області?

— Місто Козятин не належить до Вінницької області, воно розташоване в Черкаській області України. Тому Козятин не має міського голови Вінницької області. Однак, у Вінницькій області є багато інших міст і сіл, у яких також є свої міські голови. Якщо Ви маєте на увазі місто в Вінницькій області і хочете дізнатися, як звати його міського голову, то будь ласка, уточніть назву міста.

Не отримавши відповіді на питання з другої спроби, ми вирішили запитати у штучного інтелекту напряму про Єрмолаєву Тетяну Миколаївну.

— На жаль, я не можу знайти достовірної інформації про Єрмолаєву Тетяну Миколаївну, оскільки це може бути будь-хто з таким ім’ям та прізвищем. Будь ласка, надайте додаткову інформацію про цю особу, наприклад, де ви про неї почули, у якому контексті згадується, тощо. Тоді я зможу спробувати допомогти вам більше, — відповів нам чат-бот.

Ми думали, що то посьолок робітничих бригад, а виявилося, що ні

— Де у Козятині можна випити кави?

У місті Козятин є декілька кав’ярень та кав’ярських закладів, де можна скуштувати смачну каву. Ось декілька з них:

  • «Coffee Love» (вулиця Грушевського, 16)
  • «Cofebar 33» (вулиця Пушкіна, 33)
  • «Black&White Coffee» (вулиця Незалежності, 1)
  • «Rosticceria» (вулиця Миру, 4)
  • «La Venta Coffee» (вулиця Шевченка, 11)

Більшість з цих кав’ярень пропонують різноманітні кавові напої, десерти та закуски, а також мають затишну атмосферу для приємного відпочинку.

(Зауважимо, що жодної із перелічених кав’ярень у Козятині немає).

— Що таке ПРБ?

— ПРБ — це скорочення, яке може мати різні значення залежно від контексту. Ось декілька можливих варіантів:

  • Польська Рада Безпеки — це надзвичайний орган, який створено у Польщі для реагування на надзвичайні ситуації та координації дій служб безпеки та захисту населення.
  • Передплата на рік без блокування — це формат передплати на послуги мобільного зв’язку, при якому абонент здійснює оплату на цілий рік заздалегідь і отримує можливість використовувати послуги оператора без блокування до закінчення терміну передплати.
  • Польська Республіка Бананів — це іронічна назва, яку деякі люди використовують для Польщі, щоб підкреслити негативні аспекти суспільно-політичної ситуації в країні.
  • Пострадянський простір — Балтія — це геополітична термінологія, яка використовується для опису країн, що раніше входили до складу Радянського Союзу і розташовані на півночі Європи, а саме Естонія, Латвія та Литва.
  • Панелі розподілу сил — це спортивна вправа з фітнесу, яка виконується на тренажерах або з використанням власного вагового комплексу, і спрямована на зміцнення м’язів рук, плечей та спини.

(Про наше ПРБ штучний інтелект нічого не знає).

Майже те саме, що і з кавою

— Який номер автобусного маршруту курсує на Білу Казарму у місті Козятин?

— У місті Козятин є район міста, який називається «Біла Казарма», проте на жаль, інформації про те, який автобусний маршрут курсує до цього району, немає в доступних джерелах. Рекомендую звернутися до місцевої адміністрації або транспортного підприємства міста Козятин для отримання більш детальної інформації.

— На якій вулиці розташоване Козятинське міжрегіональне вище професійне технічне училище залізничного транспорту?

— Козятинське міжрегіональне вище професійне технічне училище залізничного транспорту розташоване на вулиці Шевченка, 8 у місті Козятин, Вінницької області, Україна.

(Нарешті штучний інтелект зрозумів, що Козятин розташований у Вінницькій, а не в Черкаській області. Але з адерсою училища помилився: воно на вулиці Єдності (колишня Катукова).

— Які магазини є у місті Козятин?

— У місті Козятин є кілька магазинів різних категорій, серед яких:

  • Супермаркети: «АТБ», «Велика кишеня», «Фора», «Екомаркет», «Наш Край».
  • Магазини продуктів харчування: «Агро-Майстер», «Віват», «Молочна хата», «М’ясний дім», «Сирна крамниця».
  • Магазини електротоварів: «Епіцентр», «Нова Лінія».
  • Магазини одягу та взуття: «Квітка», «Софі», «Омега», «Елегант», «Єва».
  • Магазини будівельних матеріалів: «Будмайстер», «Козятинбуд».
  • Аптеки: «Аптека Козятин», «Добра Аптека», «Фармація», «Аптека № 1».

Це не повний список магазинів, які можна знайти у місті Козятин, проте ці найбільш популярні та відомі магазини різних категорій.

(Принаймні тут хоч щось вгадав — Фора, АТБ і Козятинбуд у нас дійсно є).

— Які кафе і ресторани є у місті Козятин?

— У місті Козятин є кілька кафе та ресторанів різних категорій, серед яких:

  • Ресторан «Софія»: ресторан з українською кухнею та кав’ярнею.
  • Кафе «Україна»: кафе з українською та європейською кухнею.
  • Піцерія «Венеція»: піцерія з широким асортиментом піц та інших італійських страв.
  • Ресторан «Чайка»: ресторан з російською та європейською кухнею.
  • Кафе «Хінкалі»: кафе з кавказькою кухнею.
  • Кафе «Ластівка»: кафе з українською та європейською кухнею та живою музикою.
  • Кафе «Єва»: кафе з європейською кухнею та піцою.

Це не повний список кафе та ресторанів, які можна знайти у місті Козятин, проте ці найбільш популярні та відомі заклади різних категорій.

(Жодного з перелічених закладів у Козятині немає).

Про це знає навіть штучний інтелект

— Скільки закладів загальної середньої освіти є у місті Козятин?

— За даними Вінницької обласної ради, у місті Козятин є 6 загальноосвітніх шкіл (зокрема, Козятинська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 1, Козятинська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 2, Козятинська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 3, Козятинська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 4, Козятинська ЗОШ І-ІІІ ступенів № 5 та Козятинська гімназія). Окрім цього, у місті також є Козятинський колегіум, який надає загальну середню освіту з поглибленим вивченням окремих предметів.

(Майже правильно. Щоправда, замість школи № 4 зараз опорний ліцей. Однак колегіуму у нас не було ніколи).

— Назви плюси і мінуси Козятина.

— Нижче наведено деякі плюси та мінуси міста Козятин:

Плюси:

  • Розташування: місто знаходиться у центрі Вінницької області, що дозволяє швидко дістатися до багатьох інших населених пунктів регіону.
  • Історичні пам’ятки: у Козятині збереглося кілька цікавих історичних пам’яток, зокрема Козятинський замок, Козятинський музей та інші.
  • Привітність місцевих жителів: багато туристів зауважують, що місцеві жителі Козятина дуже привітні та гостинні.

Мінуси:

  • Транспортна інфраструктура: в місті недостатньо розвинена транспортна інфраструктура, особливо коли порівнювати з більшими містами. Автобуси та маршрутки, що курсують у місті, можуть бути не дуже зручними для мешканців та гостей міста.
  • Розваги: у Козятині обмежений вибір розваг та розважальних закладів, порівняно з більшими містами. Це може становити проблему для молоді та туристів.
  • Екологія: у деяких районах міста може бути помітна проблема з екологією, зокрема, з викидами забруднюючих речовин та неякісною якістю води.

(Навіть штучний інтелект знає, що у Козятині погана вода, однак Козятинського замку не існує).

 

Читайте також:

Насолоджуйтесь грою та допомагайте: у Козятині відбудеться благодійний кубок з Ping-Pong

«Draft» поїде в благодійний тур, щоб зібрати гроші на авто для ЗСУ

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Татьяна Алёхина

    Цікаво, хоч і з помилками.
  • Геннадий Ткачук

    А з деякими похибками штучного інтелекту можна погодитись .Наприклал після децентралізації і те як з Козятином вчинили ,ми можемо об’єднатися наприклад з Бердричівом і гірше не буде ,а сполучення краще .То що він не впізнав очільниці залежить тепер від нас ,стоїть зробити людину знаменитою ,тай від керівництва міста теж .Тому кожен з нас може змінити долю ТГ ,а керівництво тимпаче
  • Yessipenko Nick

    У чатботі інформація до 2011 року. Тому новітні очільники влади не зрозумілі для нього

keyboard_arrow_up