Що таке «балалайка» і зацепи? Рибалки розповіли про тонкощі зимової риболовлі

Що таке «балалайка» і зацепи? Рибалки розповіли про тонкощі зимової риболовлі

Ще в минулому році у нас з’явилося бажання розповісти про відпочинок на зимовій риболовлі. Але тодішня тепла зима позбавила нас можливості поспілкуватися з рибалками, які мають пристрасть до підльодного лову риби. В цьому році погода представила таку можливість. 

– Для мене хоч влітку, хоч взимку немає кращого способу для відпочинку, як сидіти з вудкою, спінінгом чи зимовою вудкою з надією упіймати хоча б десяток окунів чи інших екземплярів риби, які є у нашій Водокачці, – розповідає рибалка із стажем пан Василь. – Не стоїть питання зловити багато риби. В основному ловлю недалеко від дому на річці Гуйва. Цю річку наші прадіди по народному, назвали Водокачка. Риболовля –— це не тільки відпочинок чи задоволення, а й зняття стресу і відновлення нервової системи. Рибалка для мене і мабуть для кожного — це така собі «лікувальна терапія». А ще – це просто чудовий відпочинок на природі, – підкреслив наш співрозмовник.

—Відпочинок на природі дійсно справа корисна. Тільки кожного року багато любителів зимової риболовлі провалюються на водоймах під лід. Товщина льоду достатня для безпечної ловлі риби?, – запитали ми у пана Василя

– Дійсно, – каже знавець рибальства, —.Щоб відпочинок не перетворився на нeщасний випадок, кожному потрібно бути вкрай обережним, дисциплінованим і суворо дотримуватись правил поведінки на льоду, Щоб не наражати на небeзпеку себе і оточуючих рибалки повинні виконувати правила безпеки на льоду. В таких умовах як ми ловимо, лід повинен бути не менше 7 см. Де на льоду снігу немає, він саме таким є – 7-8 см. В місцях де лід покритий снігом, він може бути меншим. Рибалка повинен пам’ятати чим товщий сніговий покрив на льоду, тим тонкий лід може бути під снігом. 

Відео дня

— Пане Василю скажіть сьогоднішня погода підходить для підльодної ловлі риби і чи задоволені ви були риболовлею на першому льоду? 

 —Так, по першому льоду риба добре ловилася. Але цьогоріч  період першого льоду був не тривалим, всього 3 дні. 

– На інших водоймах ще день рибалки на лід на лижах виходили, – підключається до розмови рибалка Євгеній. – Четвертого грудня минулого року прийшло потепління до 6-ти градусів з плюсом. Тоді взагалі лід був до 4-ох см.  Виходити на такий лід вже було небезпечно. 

– Зараз знов взяли морози, – каже наш експерт з рибальства Василь. – погода ніби не зовсім погана, тільки вітер дається в знаки. В безвітряну погоду риба краще ловиться.

Ще ми запитали в пана Василя, що носять рибалки у своїх масивних ящиках. Адже це цікавить багатьох, хто далекий від активного відпочинку зимової рибалки. 

— По-перше, то не стільки ящик, як стілець рибалки. По-друге, у ящику мають бути зимові вудки, а їх там може бути декілька видів. Поплавкова типу літньої тільки значно менша за розміром, без поплавкова на мормишку, саморобна вудка «Балалайка» чи «Жерлиця» на рибу хижака таких як щука, судак чи великий окунь. Крім згаданих вудок в рибалки у ящику повинна бути мотузка метрів 15 та зацепи 

Про зацепи розкажіть більше детально.

‘— Наші рибалки зацепи рідко носять. Це на річках, де швидка течія, може підмити лід. На річках з великою течією зачепи просто необхідні. Ми на Водокачці можемо обійтися без них. Це дві загострених палки за допомогою яких потрапивши у воду можна вибратися знов на слизьку поверхню льоду. Тільки якщо така погода буде ще дні чотири, на лід вже буде виходити небезпечно

— Ми чули коли лід стає крихким, то рибалки застосовують допоміжне знаряддя для лову риби у вигляді мокроступів чи навіть щитів.

— Таке дійсно є, тільки це не про нашу компанію, – сказали рибалки які полюбляють ловити рибу на живця жерлицею

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up