Що таке пандемія і чому ми так часто чуємо цей термін в ЗМІ?

Що таке пандемія і чому ми так часто чуємо цей термін в ЗМІ?
  • Чим пандемія відрізняється від епідемії і чим може загрожувати всьому людству?
  •  Подібні питання виникають у багатьох людей, що стикаються з цим словом.

Що таке пандемія і чому ми так часто чуємо цей термін в засобах масової інформації? Чим пандемія відрізняється від епідемії і чим може загрожувати всьому людству? Подібні питання виникають у багатьох людей, що стикаються з цим словом.

Пандемією називають епідемію, яка виросла з локального масштабу і загрожує зараженням цілим країнам. Кажучи «глобальна пандемія», мають на увазі загрозу всьому людству від того чи іншого вірусу або мікроба. Пандемія описується часто як неконтрольоване поширення смертельно небезпечної хвороби по всьому світу, приводячи, в більшості випадків, до тотальних наслідків.

В нашому випадку, ми розглядаємо якийсь абсолютно новий вірус «Х», до якого у людства немає імунітету і який в лічені дні і тижні пошириться на всю Європу, Азію, Африку і обидві Америки. Згідно найгіршим сценарієм, пандемія швидше за все буде викликана штамом вірусу, з швидким перебігом хвороби і високою смертністю (до 100%). Швидкий розвиток хвороби буде проблемою знаходження відповідних ліків, якщо таке буде можливо знайти, з одного боку, і якщо людство встигне знайти подібний засіб, з іншого. В іншому випадку, шукати вакцину буде вже нікому.

Відео дня

Наша історія знає чимало випадків пандемії. У 14 столітті епідемія бубонної чуми викосила третину населення Європи — близько 30 мільйонів чоловік. Хвороба передавалася з величезною швидкістю, люди заражалися по вітряно — крапельним шляхом і через безпосередній контакт, однак, рознощиками, як і причиною самої пандемії, стали чорні щури. У ті роки чисельність цих гризунів складала воістину величезну кількість, причому це тварини дуже невибагливі і штам чуми принесли з території східного Китаю саме вони, на торгових кораблях. Відносною локалізацією пандемії бубонної чуми тільки Європою, в ті роки, стало відносне обмеження пересування: люди вмирали досить швидко, не встигаючи переміщатися на великі відстані.

У нашому столітті найвідомішим випадком пандемії вважається епідемія «іспанки» або іспанського штаму. Епідемія вірусу почалася в 1918 році і тривала приблизно рік, за який загинуло більше 40 мільйонів чоловік по всій Європі. Основною проблемою стала нездатність локалізації вірусу, а також знаходження способів лікування.

Коли ми говоримо навіть про банальне вірус грипу А, не можна його недооцінювати. В останні роки ми все більше в цьому переконуємося. Як показали дослідження останків жертв «іспанки», хвороба викликав все той же матований вірус грипу, який за своєю будовою був дуже схожий з вірусом пташиного грипу H5N1 і був ідентичний вірусу свинячого грипу H1N1, чимало похвилюватися населення Землі в останні роки. Щодо мала кількість жертв і те, що епідемія не переросла в пандемію, пояснюється сучасними методами діагностики та швидкого реагування служб охорони здоров’я різних країн, що об’єднали зусилля по локалізації та запобігання подальшого розповсюдження вірусу.

Епідеміологія вірусів говорить нам про особливу небезпеку, набагато більшою, ніж можуть таїти в собі інші мікроорганізми, оскільки віруси схильні до постійних мутацій своєї ДНК. Цим обумовлюється і відносна складність пошуку ліків, оскільки віруси антибіотиками не лікуються. Наприклад, вакцина проти вірусу свинячого грипу до сих пір не знайдена. Попередження хвороби, в такому випадку, є першорядним завданням: зміцнення імунної системи усіма різними способами.

Чи може нас чекати сценарій смертельної пандемії в 2012 році? Таку можливість не можна виключати, тим більше, що в останні роки ми пережили серйозні епідемії пташиного і свинячого грипу, а отже вірус постійно мутує. Існує ймовірність пандемії в 2012 році і більше смертельних вірусів, які можуть набути поширення в результаті аварій на військових об’єктах або в результаті терористичної атаки. Віруси типу Ебола володіють стійкістю до різних сучасним способам боротьби, а смертність становить до 98%.

Будемо сподіватися, що нас уникне трагічна доля наших предків, які пережили пандемію чуми і іспанки. Погодьтеся, подібна доля з усіх сценаріїв, можливих в 2012 році, сама незавидна. Міністерство здоровье попереджає.

Секрети світу

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up