Що таке Університет третього віку та як туди потрапити?

Що таке Університет третього віку та як туди потрапити?
Спеціальний велотренажер. За його допомогою можна зміцнити м’язи живота, спини, розробити колінні суглоби. А ще покращити настрій за рахунок вивільнення енергії
  • У міському територіальному центрі для людей похилого віку та людей з інвалідністю проводять чимало безкоштовних гуртків.
  • За допомогою цього підопічні навчаються новому та спілкуються одне з одним.
  • До того ж, для цього не треба до терцентру лягати.
  • Розповідаємо, якими саме послугами можна скористатися.

У міському територіальному центрі для пенсіонерів та людей з інвалідністю безкоштовно проводять різноманітні гуртки. Найбільшим попитом користується комп’ютерний.

— Сергій цим займається, — розповідає Лариса Казмірчук, культмасовий працівник терцентру. — У нас там стоять ноутбуки, столи. Пенсіонери вчаться, як онлайн платити, користуватися вайбером, watsapp, вчаться працювати з документацією. На комп’ютери у нас ходить дуже багато народу. Пенсіонери йдуть, і йдуть, і йдуть постійно. Я сама, до речі, ходила сім років тому.

Відео дня

Також займаються у співочому гуртку. Свої вокальні здібності пенсіонери демонструють у ансамблі під назвою «Подоляни».

— Зараз вони поки відпочивають, — продовжує Казмірчук. — Але у нас ще є хор ветеранів-пенсіонерів. Ще у нас в понеділок і четвер люди приходять, співають під баян.

Підопічні терцентру беруть участь у різноманітних концертах, приурочених до різних свят: дня людей похилого віку, людей з інвалідністю, нового року, тощо.

Займаються пенсіонери і на гуртку прикладного мистецтва. Власне, за нього і відповідає Лариса Казмірчук. Раніше вона була у терцентрі волонтером, проводила концерти протягом семи років. Зовсім нещодавно стала штатним працівником.

— Плани у мене великі, — ділиться Лариса. — Займатися рукоділлям, декупаж, вишивка стрічками, бісероплетіння, поробки із джгута. Плюс я малюю. То я хочу малювання фольгою зробити. Подивилася, це не дуже важко. Хочемо зробити кулінарний гурток, клуб поезії. У нас є жінки, які пишуть вірші самі. Хтось просто любить почитати вірші. Є бажаючі, які і помалювати хочуть, і пов’язати. Приходять бабусі, ми їх теж питаємо, що вони хочуть.

Крім того, що люди можуть тут чогось навчитися, вони ще й мають змогу поділитися своїм досвідом. Адже підопічні самі можуть організовувати майстер-класи і передавати іншим свої знання та вміння.

Загалом підопічні вивчають багато корисного та цікавого. До прикладу, у клубі здорового способу життя їм проводять різноманітні лекції, де розповідають, як правильно харчуватися, підтримувати своє здоров’я. А ще є клуб дозвілля.

— Фільми підбирають старі, — продовжує Казмірчук. — Приходять люди, дивляться, обговорюють. Спілкуються, п’ють чай. Тут у нас чайничок є. Принесли кожен по жменьці печива. Посиділи, поспілкувалися.

Власне, спілкування — це головне мета таких гуртків. Адже люди похилого віку та люди з інвалідністю часто мають брак комунікації. Тому основне завдання працівників терцентру — не лише навчити підопічних чомусь новому та заохотити до культурно-масової роботи, а й зробити так, аби вони підтримували одне з одним зв’язок.

— Пенсія — це ж депресія починається у людей, — каже Лариса. — А тут, виходить, адаптуєшся. Тут хворіти ніколи. Прийшов, очі загорілися. Там гурток працює, а там лекцію якусь читають по школі здорового життя. Багато жінок кажуть, що у них життя цікавіше зараз, ніж коли вони на роботі були. Пішла в хор «Прометей», прибігла в ансамбль «Подоляни», а потім на якийсь гурток.

Це все Лариса Казмірчук добре знає із власного досвіду, тому що теж довгий час ходила до територіального центру займатися у різних гуртках.

— Я прийшла, вік у мене був не пенсійний, — ділиться жінка. — По групі, нирки хворі. Мене дівчата тут прийняли. Я вже восьмий рік ходжу. Я пам’ятаю, тоді на всі гуртки бігала. І на лозоплетіння ходила, і на солоне тісто.

Усі ці гуртки проводяться у рамках Університету третього віку. Це спеціальні курси навчання для пенсіонерів та людей з інвалідністю.

— Це пенсіонери денного перебування у територіальному центрі, — пояснює культмасовий працівник терцентру. — Тобто, є стаціонар, це окремо люди, які тут постійно. А це пенсіонери, які приходять. У нас тут проводиться так багато цікавого. Люди просто не знають, що тут, виявляється, йде дуже активне життя.

Для того, аби займатися у гуртках, достатньо прийти до Міського територіального центру із документами: паспортом, ідентифікаційним кодом, пенсійним посвідченням. Якщо взяти довідку у сімейного лікаря, можна також скористатися фізіотерапевтичними процедурами.

— Тут і лазери є, — продовжує Лариса Казмірчук. — На масаж черга. Магнітотерапія. Єдине, що зараз вимагають від сімейного лікаря довідку, можна людині це, чи ні. Це нормальне явище. Тому що, хтозна, раптом у людини онкологія, а вона прийшла і каже: «Я хочу масаж». А їй цього робити не можна.

До того ж, тут можна безкоштовно постригтися та поремонтувати одяг.

— Тут швея працює, — розповідає Казмірчук. — Там черга, звісно, але це все одно робиться безкоштовно. І в шашки приходять, грають на вихідних у нас чоловіки.

Наразі в Терцентрі готуються до проведення осіннього балу, який планують організувати 7 листопада.

— Дефіле хочу, щоб дівчатка взяли участь, — додає Лариса. — Тому що у нас гарні вбрання. Жінки хочуть пройтися гарно, показати себе. Не важливо, яка ти, повна, чи стара. Музику підібрала їм. Королеву осені будуть обирати. Пісні вони готують. Підібрала музику під танці, то з великим задоволенням потанцюють.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up