Що у Козятині роблять з ялинками, які викинули на смітник?

Що у Козятині роблять з ялинками, які викинули на смітник?
Вулиця Склярова, біля міського скверу
  • Минулої неділі було останнє свято новорічно-різдвяного циклу — Водохреще.
  • Зазвичай після цього дня зі святкових ялинок знімають гірлянди та прикраси.
  • Частина козятинчан ставить удома штучний атрибут Нового року, а частина купує живу ялинку чи сосну.
  • Ми поцікавилися, що трапляється із ялинками, які ми виносимо на смітник.

Особисто у авторки цієї статті проблеми із тим, куди подіти «списану» новорічну красуню не виникає — у нашій сім’ї щороку прикрашають штучну ялинку. Раритетну срібну, ще радянських часів.

Проте штучні ялинки ставлять у себе вдома не всі. Є люди, які віддають перевагу живій зеленій красуні.

Ірина щороку на Новий рік ставить живе дерево. Попередні роки прикрашала сосну, а цьогоріч придбала ялинку. На смітник ще не викинула — лише винесла з будинку і поставила у дворі. Каже, ставила б штучну, якби не кусалася ціна. До кімнати у будинку пасує лише велика зелена красуня, а вони коштують не дешево.

Відео дня

— Вона в мене у дворі стоїть, — каже жінка. — Дощиком прикрашена. Зараз же холодно, вона не обсипається, тому я її ще не викидаю.

Наш колега В’ячеслав теж ставив у себе вдома живий символ Нового року. Проте замість того, щоб викинути дерево на смітник, спалив.

— У мене була смерека, — каже В’ячеслав. — Я спалив її у твердопаливному котлі. Одразу після Водохреща.

Проте не всі спалюють ялинки та сосни. Більшість їх викидає на смітник. Ми поцікавилися в Управління житлово-комунального господарства, що трапляється із деревами, які козятинчани викинули на смітник.

 Вулиця Грушевського навпроти Центру дитячої та юнацької творчості. Ялинку вже винесли, але вона поки не обсипається, бо стоїть у резервуарі з піском

— Якщо чесно, чи їх ще масово не виносили, я навіть з комунальниками спілкувався, щось я не бачив біля контейнерів тих ялинок і сосон. Двічі я бачив, що у нас біля бака стояла ялинка чи сосна. Мало їх зараз. Бували такі роки, що скрізь ці ялинки, видно, що Новий рік пройшов. А цього року взагалі слабенько. Може не купували, може ще будуть викидати, — каже Євгеній Малащук, начальник Управління Житлово-комунального господарства. — Де вони зараз діваються, точно сказати не можу. Але в будь-якому випадку, якщо це така деревина, яку можна використати в опаленні, я думаю, комунальні підприємства їх відбирають.

За словами Євгенія Малащука, комунальні підприємства мають власні об’єкти, які треба опалювати. Вони мають котли і відповідні дозволи. Тому якщо викинуті ялинки і сосни, а також гілки, що залишаються після формовочної обрізки, можуть використовувати у якості дров для котла.

— Але переробки такої деревини у нас немає, — підсумував Малащук. 

Що роблять з ялинками у Вінниці?

Як пише видання «Вежа», вінничани свої ялинки та сосни можуть приносити до єдиного пункту прийому комунального підприємства «Вінницязеленбуд». Ці дерева використовують для того, аби опалювати теплиці, де вирощують дерева та рослини. Таким чином, вінничани допомагають озеленювати своє місто.

Як йдеться у статті, роблять це для того, щоб «уникнути ялинкових «кладовищ», які нівелюють святкову атмосферу, а також щоб частково допомогти Вінниці». Звісно, у Козятині ялинкових «кладовищ» не буває, бо у нашому місті новорічних дерев викидають не так багато.

Попередні роки на «Вінницязеленбуд» практикували віддавати частину дерев у зоопарк. Все тому, що гілочки хвої є поживою для деяких видів тварин. Але нині від цього відмовилися, тому що ялинки і сосни можуть бути оброблені хімікатами.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
15:14 У Козятинській громаді закінчується опалювальний сезон 14:00 Через бойові дії є знеструмлення у Вінницькій області 13:39 Перехід на літній час 2024: коли і куди переводять годинники в Україні 13:00 Презентували нову пісню і збирали гроші в гранатомет photo_camera Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 12:00 Масований удар 29 березня: ППО знищила 84 ракети і дрони з 99, якими атакувала рф photo_camera 11:13 Як відбувається відкликання міського голови за народною ініціативою 10:10 Найкращий сонцезахисний крем для обличчя з SPF 50: як правильно вибрати (Новини компаній) 09:49 Цей день в історії, 29 березня. Яке сьогодні свято, прикмети і забобони 08:37 Ворог вночі атакував Вінниччину. Є влучання в приватний будинок 19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up