Що варто знати про кліщів

Що варто знати про кліщів

Приготувалися. На вулиці вже справжня весна, тому варто пригадати про безпеку на природі. Адже карантин карантином, але ми не лише сидимо в чотирьох стінах, а й гуляємо в парках, скверах, лісах. А там нас вже підчікують інші загрози - наприклад, кліщі 

Якщо доросла людина більш менш слідкує, куди ступає чи сідає, за дітьми потрібно наглядати більш ретельно. Тому лікар-педіатр Андрій Шиманський радить батькам дізнатись дещо більше про кліщів та засоби безпеки.

Загалом, за словами лікаря, кліщі - це велика група павукоподібних істот, яка нараховує більше 54 тисяч різних видів. Деякі види харчуються кров'ю теплокровних тварин (в тому числі не нехтують покуштувати людської кровиночки) є і більш миролюбні особини, які їдять траву та іншу органіку.

- Варто пам’ятати, що кліщі не падають з дерев, вони, як правило, не піднімаються на висоту вище 1-1,5 метра, а живуть у траві або на невисоких кущах, часто близько стежок та паркових доріжок, - розповідає педіатр. - Тому під час прогулянок намагайтеся триматися (і тримати дітей) стежок і доріжок. Ідіть по центру стежок, щоб менше торкатися різних гілок та кущів. Не сидіть на землі чи камінні.

Відео дня

Лікар радить для прогулянок обирати одяг з довгим рукавом, високе взуття, штани бажано заправляти в черевики або шкарпетки. Перевагу слід віддати світлому одягу, на ньому легше помітити незваного гостя. Не слід нехтувати використанням репелентів.

Чим небезпечні кліщі?

- Деякі види кліща є переносниками захворювань, наприклад, кліщового енцефаліту та хвороби Лайма, - говорить Андрій Шиманський. - Кліщовий енцефаліт - ендемічне захворювання, яке зустрічається в певних регіонах.

До речі, до ендемічної зони в Україні відноситься Волинська і частина Львівської області. За словами педіатра, перші симптоми кліщового енцефаліту можуть з'явитися через 7-14 днів після контакту з кліщем. А саме: підвищується температура, з'являється головний біль, може бути почервоніння і набряк місця укусу. При наявності подібних скарг, терміново потрібно звернутися до лікаря. І, звичайно, необхідно повідомити його про недавній укус.  

- Хвороба Лайма зустрічається дещо частіше, і викликається вона мікроорганізмами Borrelia burgdorferi, які живуть в шлунково-кишковому тракті деяких кліщів, - розповідає лікар. - Для перенесення цієї хвороби дуже важливий термін прикріплення. Для того, щоб бактерії потрапили в кров, вони повинні потрапити в слину кліща, що відбувається, коли кліщ наїдається. Тому важливо якомога швидше його видалити. Якщо це зробити в перші 24 години, то ризик передачі мінімальний. 

Класичні прояви хвороби Лайма - поява великої червоної плями, яка з'являється в проміжку від трьох до 30 днів після укусу. При появі будь-яких симптомів після укусу - терміново зверніться до лікаря.

Правила захисту

- Один з найбільш ефективних засобів боротьби з кліщами - використання репелентів, - розповідає лікар. - Це засоби, які створені для боротьби з різними комахами. Принцип їх роботи різний, деякі токсичні для комах, інші паралізують їх, деякі просто відлякують, але мета у всіх одна - не дати маленьким поганцям завдати шкоди.

Правила безпечного використання, за словами лікаря, можна подивитися просто на етикетці репеленту. Основні з них, це: 

1. Наносити лише рекомендовану виробником кількість. 

2. Застосовувати спрей лише на відкриту шкіру або одяг.

3. Не наносити засіб біля рота та очей (можна використовувати захист навколо вух).

4. Щоб захистити обличчя, спочатку потрібно нанести спрей на руку, а потім обережно намастити ним обличчя.

5. Не використовувати спрей на шкірі, яка має рани, порізи чи подразнення.

6. Не розпилювати репелент в закритих приміщеннях чи поблизу їжі.

7. Не можна вдихати спрей.

8. Потрібно змити засіб зі шкіри одразу після прогулянки.

9. Потрібно зберігати репелент в недоступному для дітей місці.

Який репелент обрати?

Сьогодні є досить багато засобів для захисту від комах. Лікар радить найбільш ефективні та безпечні для дітей.

- Важливо звертати увагу на терміни повторної обробки, чим менша концентрація репеленту - тим частіше потрібно наносити засіб, - говорить педіатр. - Дітям засіб потрібно наносити на одяг, адже при застосуванні будь-якого з компонентів все ж існує ризик подразнення. 

1. Dеет - «класичний» препарат, має хороший профіль безпеки, може використовуватися з народження. Але обов’язково потрібно дотримувася всіх правил безпеки. Рекомендована концентрація репеленту 10-30%.

2. Пікарідин - також безпечний до використання у дітей, інколи може викликати подразнення шкіри та слизових, тому ретельно дотримуємося правил використання. Має дещо менший ефект, ніж DEET, але працює триваліше.

3. Перметрин - хімічний репелент, який діє при контакті з кліщем та паралізує його. Наноситься лише на одяг. Не можна наносити на шкіру та слизові.

4. IR3535 - репелент має більш сучасну складову, більш безпечну, може використовуватися для дітей. За ефективністю схожий з Dеет.

5. Дітям з трьох років можна замість репеленту застосовувати евкаліптову або лимонну олію (концентрація більше 30%), або інші ефірні масла, але пам'ятайте, є ризик бронхоспазму і алергічних реакцій.

Альона Рябоконь

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) 15:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств 12:18 «Не вистачає грошей, щоб покупцям решту давати»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up