Що змінилося в Козятині за рік

Що змінилося в Козятині за рік
  • Безперечно, 2022-ий став найважчим за всі роки Незалежності.
  • Адже 1 січня ми навіть не підозрювали, що зовсім скоро розпочнеться повномасштабна війна.
  • Які події сталися в Козятині за останні 12 місяців і як вони вплинули на місто — розбиралися наші журналісти

Ранок 24 лютого кожен козятинчанин запам’ятає на все своє життя. Тоді ми прокинулися зі страшною новиною — росія почала повномасштабне вторгнення. Перші дні великої війни запам’яталися довжелезними чергами — люди годинами чекали, щоб зняти готівку з банкоматів і заправити свої автівки. А ще пустими полицями — козятинчани стали активно скуповувати хліб, крупи й макарони і захопилися настільки, що перший тиждень супермаркети були схожі на радянські гастрономи за часів дефіциту.

Нова система оповіщення

Наступного дня ми дізналися, що таке повітряна тривога. Загалом за місяці повномасштабної війни по Вінницькій області оголошували тривогу більше чотирьох сотень разів. А якщо порахувати загальну тривалість усіх повітряних тривог у нашій області протягом останніх десяти місяців, то це більше 16 днів. Такі дані наводить мапа повітряних тривог, яку розробила компанія Ajax за підтримки Міністерства цифрової трансформації України.

За цей час неодноразово змінювався і порядок сповіщення про повітряну тривогу. Перші дні повномасштабної війни сирена гуділа безперестанку, а затихала лише тоді, коли був відбій. Техніка не витримувала, тож вирішили відкоригувати цей процес і зробити коротку сирену на початок та відбій. Згодом усе змінилося знову — на початок тривоги стала лунати довга трихвилинна сирена, а на відбій — три коротких. А влітку у Козятинській громаді почали міняти систему оповіщення. Почали з мікрорайону ПРБ. Там встановили сучасну ІР-систему, яка не лише видає звук сирени, а й голосове повідомлення про початок та відбій тривоги. Наразі таких IP-систем маємо уже декілька — у центрі міста, в селі Козятині та Махаринцях.

Відео дня

Патріотично

По-новому тепер виглядає фото-зона «Я люблю Козятин». За останній рік вона змінювалася вже тричі. До того ж, двічі ці зміни були вимушеними. Під час новорічно-різдвяних свят хтось відбив у знака літеру «О». Вона просто безслідно зникла, залишилася лише залізна арматура, яка тримала букву. За два місяці над фотозоною знову «почаклували» не надто добрі люди — надбили літеру «К». Кому так муляли око букви — невідомо, втім знак полагодили.

За деякий час після того, як відремонтовані літери повернули на місце, напис «Я люблю Козятин» розфарбували у жовто-блакитні кольори. А скульптуру янголяти поруч із написом перетворили на козака — на нього вдягнули шапку та вишивану сорочку. І це не єдиний патріотичний елемент, який з’явився у місті цьогоріч. Навесні на деяких вулицях стовбури дерев розфарбували жовто-блакитним, а на пам’ятник-танк встановили Державний Прапор.

Попрощалися з Московською

Ті події, які відбуваються в країні, породили не лише хвилю патріотизму, а й дерусифікації. У низці міст України почали перейменовувати вулиці, назви яких пов’язані із країною-агресором та її діячами. Не оминув цей процес і Козятин. Загалом у громаді перейменували 118 топонімів, із них 60 — у самому місті. Вперше від часів Незалежності одразу стільки вулиць та провулків одержали нові назви.

Нарешті у нас зникла вулиця Московська. Тепер це Львівська. Нарешті декомунізували Пролетарську. Тепер і вулиця, і провулок носять ім’я почесного громадянина міста, отця Олександра Бойка, який був єдиним священником на весь Козятин за часів Радянського Союзу. Вулицям Баженова та Кривоноса повернули їх історичні назви, тепер це Санаторна і Польова. І хоча табличок з новими назвами поки що можна порахувати на пальцях однієї руки, ми потрохи починаємо звикати до того, що колишня Матросова тепер Степана Бандери, а Катукова — Єдності.

Перша велодоріжка

Влітку сталася подія, на яку козятинчани чекали ще з осені минулого року — нарешті завершився скандальний ремонт на Куликівського. Нагадаємо, саме ця вулиця потрапила до програми «Велике будівництво», в рамках якої тут полагодили і проїжджу частину, і тротуар. Ремонт стартував на початку осені 2021-го. До кінця року встигли не лише зробити проїжджу частину і частково пішохідну доріжку, а й поремонтувати ще зовсім свіжий асфальт — якось так трапилося, що щойно на Куликівського постелили дорожнє полотно, воно почало трохи сипатися, тож довелося класти латки.

Наприкінці червня 2022-го на Куликівського знову з’явилися дорожники. Спершу вони провели ямковий ремонт під номером два, а тоді завершили пішохідну доріжку й нарешті поклали асфальт на доріжці для велосипедистів. Щоправда, відповідної розмітки і знаків про те, що це саме велодоріжка, там немає досі. Попри це, козятинчани радо користуються нею, коли їдуть на своїх двоколісних, а велосипедистів у місті чимало.

Та вулиця Куликівського увійшла в історію не лише через те, що свіжий асфальт довелося ремонтувати фактично одразу. Це поки що єдина у Козятині вулиця, через яку відкрили кілька судових справ.

Робили, але не доробили

Цього року сталася ще одна, ще більш довгоочікувана подія — взялися доробляти алеї у парку. Нарешті, подумали без виключення всі козятинчани, які про це дізналися, адже відтоді, як у міському сквері стартувала реконструкція, а це було ще за головування покійного Михайла Висоцького, половину доріжок так і не доробили. Дві центральні алеї виклали бруківкою, натомість решту алей залишили зі старим асфальтобетонним покриттям, яке вже давно віджило своє і потребувало капітального ремонту.

Нарешті наприкінці листопада у міському сквері насипали гору піску, привезли бруківку і бортові камені й взялися облаштовувати алеї. Але випав сніг, тому ремонт довелося відкласти до кращих часів. Тож у 2023-ій рік ми увійдемо з незавершеною справою і продовжимо місити болото у парку і в наступному році.

Сподіваємося, що після зими ремонт алей нарешті завершать і через наш парк можна буде ходити навіть у дощ і відлигу, бо поки що прогулянка через сквер за мокрої погоди перетворюється на випробування «витягни ноги з болота, якщо зможеш».

Поставили нове обладнання

Та одну справу завершити цьогоріч таки вдалося. Перед початком опалювального сезону на котельнях у місті та на Другому Козятині встановили нові котли. Нагадаємо, торік опікуватися котельнями почало «Чисте місто», на зміну лушпайкам для палива почали використовувати деревину, втім користувалися обладнанням, яке встановили інвестори, що забезпечували роботу котелень до минулого року. Цьогоріч місто закупило своє обладнання і поставило на чотирьох котельнях.

Найбільша проблема виникла із об’єктом, який опалює опорний навчальний заклад «Ліцей» та дитячий садок № 1. У той час як на решті котелень нове обладнання вже встановили і вони почали потроху давати тепло, на цій котельні монтаж нового обладнання тривав найдовше. Це призвело до того, що в приміщеннях навчальних закладів було холодно. Втім проблему усунули і зараз котельня, яка опалює колишню школу № 4 та садочок № 1, працює.

Хотіли зробити, але не змогли

До наших підсумків міг потрапити ще один пункт — модернізація вуличного освітлення. Торік Козятинська міська територіальна громада потрапила до переліку громад, які Північна екологічна фінансова корпорація (НЕФКО) відібрала для фінансування екологічно важливих проєктів. Місто мало брати кредит, щоб оновити існуючу систему вуличного освітлення. Втім повномасштабна війна завадила втілити цей план у життя.

 

Читайте також:

Як змінювалися ціни впродовж усього року на ринках Козятина?

Без вбивств, але з замахом на життя. Про злочини року, що минає та про зміни у керівництві поліції

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (12)
  • Надежда Якимова

    Скажіть хто знає,це правда ,що якщо трапився інсульт,то в нашій лікарні ти вже не лікуватимешся,а треба їхати і Хмільник чи у Вінницю?       Коли ж це можна буде кришталевої водички попити ?Де ж це ті обіцяні  артезіанські колодці?

    Станислава Немировская reply Надежда Якимова

    Надежда Якимова так, коли у мами була підозра сказали інфаркт чи інсульт тільки на Вінницю.
  • Тетяна Якимова

    Нічого не змінилось в кращий бік. Принаймні я не відчула покращень.
  • Леся Корнійчук

    Розруха в усьому
  • Диночка Дина

    Те що з району зробили село,цього сподіваюсь ніхто не забуде ,при якій владі.....

keyboard_arrow_up