Що зводять на «свайному полі» у Козятині?

Що зводять на «свайному полі» у Козятині?
«Мертве будівництво» на Грушевського, 46 ожило. З літа тут працюють будівельники

Будівництво. Нарешті «Мертве будівництво» на Грушевського, 46 ожило і перекваліфікувалося. Колись тут планувалася багатоповерхівка. Наразі будують сучасний торговельний об’єкт. Думки містян з цього розділились. Хтось обома руками «за» супермаркет. А хтось вважає, що без житлових новобудов місто приречене на вимирання

Добре знане в Козятині «свайне поле» відходить у минуле. Такою народною назвою козятинчани нарекли земельну ділянку на вулиці Грушевського, 46. А все через залізобетонні конструкції — «сваї», які забили тут та залишили. А ще козятинчани прозвали тамтешнє будівництво «мертвим». Адже розпочалось воно ще 15-20 років тому. Купи побутових відходів та зарості бур’янів там були роками. Наразі на вулиці Грушевського, 46 триває активне, і на перший погляд, серйозне будівництво. Усе відбувається досить швидко та злагоджено. За місяць звідти вивезли старі конструкції, очистили рештки старого фундаменту та перезалили його. Уже виставили панельні стіни та дах.

Доля землі

Щоб  розібратися, хто, що і на якій підставі будує на цій ділянці, ми звернулися з запитом у міську раду. У відповіді вказано, що земельна ділянка, площею 4826 квадратних метри на Грушевського, 46, є комунальною власністю територіальної громади. Спочатку її цільове призначення було для будівництва і обслуговування багатоквартирного житлового будинку для громадських потреб.

Відео дня

Згідно з договором оренди землі від 16.10.2013 року вона перебувала в оренді в державного підприємства «Укрвійськбуд». Та через три роки право на користування було припинене, а договір оренди — розірвали. У зв’язку з закінченням терміну, на який він був укладений. Після цього земельну ділянку віднесли до земель запасу Козятинської міської ради. Згодом вона вже була в переліку вільних земельних ділянок в Козятині, які підлягають наданню в оренду на конкурентних засадах. У квітні 2017 року депутати на сесії вирішили продати право оренди на земельних торгах. Але Господарський суд у Вінницької області таке рішення визнав неправомірним і скасував його. Після цього договір оренди «Укрвійськбуду» відновили. Але не надовго. У минулому році право на користування земельною ділянкою знову припинили. За будівництво на Грушевського, 46 віднедавна взявся замовник ТОВ «Вінагроінвест». Рішенням 25 сесії 7 скликання від 16.02.2018 фірмі надано в оренду земельну ділянку, як власнику нерухомого майна, а саме незавершеного будівництва, без проведення земельних торгів.

На сесійному засіданні 06.09.2019 року було прийняте рішення про надання дозволу на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки зі зміною цільового призначення. А саме для будівництва та обслуговування будівель торгівлі, комерційне використання.

У міській раді повідомили: «Козятинська міська рада не проводила опитувань серед мешканців міста стосовно того, що має бути збудовано на земельній ділянці. Дане питання піднімалося на засіданнях 25 сесії 7 скликання від 16.02.2018 року та 37 сесії 7 скликання від 06.09.2019 року під час розгляду питань по даній земельній ділянці».

За місяць з пустиря вивезли старі конструкції, очистили рештки старого фундаменту та перезалили його. Уже виставили панельні стіни та дах.

Хто будує?

За інформацією на будівельному паспорті, який розміщений на паркані будівництва, генеральним підрядником є ТОВ «Транст Інвест Груп», що знаходиться у місті Києві. 

Щоб дізнатися, що конкретно будують, чи буде там паркінг, чи розважальний центр, чи просто супермаркет (як говорять козятинчани), ми зателефонували до головного архітектора проекту (так вказано в паспорті об’єкта будівництва) Євгена Вашкевича. Те, що він нам повідомив, нас неабияк здивувало. Адже, як сказав пан Євген, він і гадки не має, що це за проект і дозволу розміщувати свої контакти нікому не давав.

— Справа в тому, що я не працюю в цій організації. Я не знаю, чому на будівельному паспорті мої контакти, — каже пан Євген. — Ця інформація не є достовірною. Я архітектор, але в компанії ТОВ «Транст Інвест Груп» наразі не працюю.

У прес-службі міської ради сказали, що за інформацію на будівельному паспорті відповідальність несе забудовник. 

 Що кажуть і хочуть люди

«RIA-Козятин» на своїй сторінці у Фейсбуці запустила власне опитування, яке охопило більш як дві тисячі козятинчан і набрало більш як 200 голосів. А питали ми в людей, що потрібно побудувати на вулиці Грушевського, 46 (район ринку «Хлібодар»)? 66% проголосувало «за» багатоповерхівку, 34% — за супермаркет. Козятинчани активно коментували опитування. Переважна більшість за те, що в Козятині важливіше побудувати багатоповерхівку з паркінгом. А на першому поверсі, щоб був супермаркет.

Ми побували на Героїв Майдану, 15-17. Ця багатоповерхівка найближча до будівництва і має спільний двір. Серед опитаних нами людей, всі були «за» торговельний центр.

Лише один — за багатоповерхівку. 42-річний Олександр каже, що його все влаштовує, а будівництво не заважає. Олена висловила свою радість з того, що нарешті тут не буде смітника, бомжатника і наркоманії. Єдиний мінус для жінки — нема де вигуляти собаку.

Надія рада, що нарешті взялися за будівництво

—  Дуже добре, що нарешті взялися за роботу, — каже жителька будинку на Героїв Майдану, 15-17 пані Надія. — Адже 15-20 років все було глухо.

 Катерину торговельний об’єкт влаштовує

— Я тільки «за» торговельний центр чи супермаркет, — каже ще одна місцева мешканка Катерина. — Цей смітник вже набрид. Якби побудували багатоповерхівку, а квартири не продали б, то була б знову пустка. А так, все влаштовує.

Мало бути і житло, і бізнес

Депутат міської ради, член земельної комісії Леся Кравчук розповіла, що спочатку планувалося будувати житловий будинок, в якому перші поверхи мали йти під бізнес. На засіданні комісії таке рішення підтримали одноголосно. Але через певний час цільове призначення землі змінили.

— Квартири мали бути невеликі. Плюс додаткове облагородження території, — каже пані Леся. — На комісії було сім людей і всі це підтримали, тому що багато років в місті нічого не будувалося. Пройшов певний час і пішли чутки про те, що мають змінити цільове призначення земельної ділянки і має будуватися торговий центр. Хоча мова про це не йшла. На мою думку, в місті має бути новобудова. Люди зараз, наприклад, багато хто працює за кордоном і мають певні заощадження. У нас дуже багато дітей-сиріт, яким не придбали житла. Так само учасники АТО. Знайти інвестора, для забудови під бізнес набагато легше, ніж під житло. Я вважаю, що мали провести опитування серед людей, зробити громадські слухання. Не тільки все вирішити на сесії. 

Депутат Таїсія Радіна поділяє думку колеги, каже, що місто без житла приречене на знищення і додає:

— Я не проти супермаркету. Але хай він буде разом з будинком. Мало бути 154 квартири.  Якщо змінювалося цільове призначення, значить потрібно було виставляти землю на аукціон. І продавати її. Тоді місто б мало з цього мільйони. 

Дивіться відео VITA.TV

 

Опитування

А як ви ставитесь до того, що по Грушевського, 46 будуть супермаркерт?

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up