Щоб піти у мери Козятина, потрібно 4723 грн

Щоб піти у мери Козятина, потрібно 4723 грн
  • Вибори-вибори. Верховна Рада прийняла закон, який вносить зміни щодо грошової застави на місцевих виборах: її розмір зменшено, однак тепер за участь у виборах платитимуть усі учасники перегонів. Скільки потрібно грошей, щоб стати міським головою та депутатом на Вінниччині?

Нардепи 16 липня підтримали зміни до Виборчого кодексу, які передбачають, зокрема, грошові застави на всіх рівнях. Платити мають кандидати у депутати сіл, міст, обласних та районних рад і також претенденти на посади місцевих голів. Розбиралися, хто та скільки має заплатити за участь у виборах.

Сито для «поганих» кандидатів

У теорії грошова застава є своєрідним підтвердженням серйозності намірів учасників виборів. Крім цього, це і «фільтр», який має зменшити вплив на вибори технічних кандидатів, яких реєструють, щоб мати більший вплив на виборчі комісії та відтягнути частину голосів у сильних кандидатів.

Заставу запровадили в 2014 році, а до цього використовували інший механізм — збір підписів виборців на підтримку кандидатів та партій. Щоправда, цей метод не зарекомендував себе з позитивної сторони, через підробку підписів, їхню купівлю тощо.

Відео дня

А мотивацією до змін стало ухвалення нового Виборчого кодексу, в якому 200 з 289 статей були частково або повністю змінені.

«Закон усуває прогалини в законодавстві, спрощує виборчі процедури, а частина новел стосується діяльності Центральної виборчої комісії, притягнення до адміністративної і кримінальної відповідальності за фальсифікацію і втручання у виборчий процес», — повідомляли в прес-службі уряду.

І там же додали, що на цих місцевих виборах в нас буде новий бюлетень, де можна буде поставити не тільки «галочку» за партію, а й обрати номер кандидата у депутати від цієї партії.

Хто і скільки платитиме?

Найменше платитимуть кандидати-самовисуванці у депутати до сільської, селищної та міської ради, де кількість виборців менше 10 тисяч — 20% від мінімальної заробітної плати, тобто 944,6 гривні. Кандидат на посаду голови села, селища чи міста, де кількість виборців не перевищує 75 тисяч, повинен буде заплатити 4723 гривні застави. 

Для всіх кандидатів у депутати до рад, де громади налічують більше 10 тисяч виборців, розмір грошової застави визначається за такою формулою: чотири мінімальні зарплати на кожні 90 тисяч виборців (4 х 4723 грн), тобто 18 892 гривні. За такою ж формою визначатиметься розмір грошової застави для кандидатів на посаду міського голови, де кількість виборців складає більше 75 тисяч.
Наприклад, грошова застава кандидата у мери Козятина складає тільки 4723 гривні, оскільки у місті всього 19 797 виборців (станом на 30 червня, за даними Держреєстру виборців - авт.). 

Застава на те, щоб отримати право балотуватися у депутати Козятинської міськради, буде на рівні чотирьох тисяч гривень. Адже за новим Виборчим кодексом, у містах, де більше 10 тисяч виборців, можна висуватися лише від партій. І за розрахунками руху «Чесно», грошова застава для депутатів від партій коштуватиме 209 гривень на кожну тисячу виборців. Тож, звідси виходить 4137 гривень на заставу (209 х 19,797).

Якщо рахувати по інших містах обласного значення, то по 4723 гривні доведеться заплатити застави, щоб стати кандидатами у мери Хмільника, Жмеринки, Ладижина чи Могилів-Подільського. В усіх цих містах проживає менше 75 тисяч виборців.

А от розрахунки грошової застави для депутатів до місцевих рад дещо відрізняються. Кандидат у депутати Жмеринської міськради має заплатити 5852 гривні, кандидат у раду Ладижина — 3553 гривні, кандидат у депутати мерії Могилів-Подільського — 4807 гривень, а кандидат у депутати Хмільницької міськради повинен дати 3971 гривню застави.

Найдорожче стати кандидатом у мери Вінниці. Оскільки у місті 282 тисячі виборців, то з розрахунку 4 мінімальних зарплати за кожні 90 тисяч виборців, потенційному кандидату доведеться заплатити 56 тисяч гривень застави. А стати кандидатом у депутати міськради коштуватиме 58 тисяч гривень (з розрахунку 209 гривень за кожну тисячу виборців - авт.).

Варто зазначити, що ці суми є орієнтовними і вони можуть змінитися через збільшення розміру мінімальної зарплати, або через оновлення даних з кількості виборців, що нині відбувається щомісяця у Держреєстрі виборців.

Однак до 9 вересня Центральна виборча комісія зобов'язана визначити точний розмір грошової застави для кожного виборчого округу та опублікувати таку інформацію на офіційному сайті.

Що буде з грошима після виборів?

У законодавстві прописано, що кандидати та партії мають заплатити за участь у виборах до подання документів для реєстрації. Кошти перераховуються на спеціальний рахунок виборчої комісії у безготівковій формі. 

Реквізити для сплати грошової застави мають бути опубліковані до 6 вересня 2020 року як на сайті територіальних виборчих комісій або на стенді, так і на сайті Центральної виборчої комісії.

При цьому грошову заставу можуть повернути, якщо виборча комісія ухвалить рішення про відмову в реєстрації кандидату. Заставу отримують назад переможці протягом восьми днів з моменту офіційного оприлюднення результатів місцевих виборів. Це партії, які подолали виборчий бар'єр (5% підтримки на виборчому окрузі) та отримали право на депутатські мандати, та кандидати, обрані депутатами. Також це кандидати, яких визнано обраними сільськими, селищними, міськими головами.

Не повернуть грошову заставу тим кандидатам і партіям, які внесуть менший розмір плати, ніж це потрібно. Їх перерахуюють в місцевий бюджет після завершення реєстрації всіх кандидатів. А також не повернуть кошти, сплачені з порушенням інших вимог, перелік яких ще має затвердити Мінфін у термін до 26 серпня 2020 року. 

Валерій ЧУДНОВСЬКИЙ

Читайте ще:

ТОП-5 найбагатших сільських голів

Олександр Пузир на передостанньому місці серед топ-чиновників області: що мають «за душею» мери міст та голова ОДА
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Александр Курников

    Всі в мери.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up