Щоб поквитатися з ресівцями, потрібно довести у суді, що ви постраждали

Щоб поквитатися з ресівцями, потрібно довести у суді, що ви постраждали

У минулому номері газети ми вкотре розповідали про те, що постраждали насадження від планової розчистки електромереж працівниками РЕМУ. Наші читачі звертаються на гарячу лінію із запитаннями, як їм діяти: йти в поліцію, в суд, мерію...

 

Юрист корпорації “RIA” дав консультацію з даної теми. За його словами, не все так просто, щоб порадити звертатися в будь-яку інстанцію, щоб відшкодувати збитки як моральні, так і матеріальні. Не хочеться вводити в оману довірливих громадян.

Докладніше про перспективи

Звичайно, кущі, дерева - це майно, що належить власникам (користувачам) земельних ділянок. Як і пошкодження будь-якого іншого майна, це підлягає відшкодуванню винними особами, в даному випадку - "Козятинський ЕМ" - юр.особою, працівники якого заподіяли шкоду під час виконання робіт (у підприємства, в свою чергу, виникне право регресної вимоги до цих працівників).

Відео дня

Однак для того, щоб довести свою правоту в суді і отримати відшкодування, позивачам потрібно перш за все оплатити судовий збір - 1% від заявленої суми, але не менше 640 грн. Його (збір), при позитивному результаті справи, відшкодує їм винна сторона, пропорційно задоволеним судом вимогам. Потім потрібно доводити, що "Ці кущі не несли ніякої Загрози Лінії електропередач". Це може доводитися свідками, фотографіями, і т. п. Крім того, потрібно буде оцінити розмір заподіяної шкоди. Це можуть зробити ліцензовані експерти. Але для них також потрібно: що було "до" і що стало "після". Якщо йти цим шляхом - то краще експерта залучати вже в суді, подаючи клопотання про забезпечення доказів, оплачуючи - і саме клопотання, і роботу експерта (що також потім відшкодує винна сторона, пропорційно задоволеним судом вимогам).

Тобто процес складний і витратний.

Краще б "Козятинський ЕМ" відшкодовував збитки самостійно, без звернення людей  до суду. Було б простіше і краще.

Також варто утриматися і від варіанту попереднього звернення в поліцію про порушення кримінальної справи за ст.194 КК (Умисне знищення або пошкодження майна). У цьому випадку збирати доказову базу повинна буде поліція і матеріальний позов не буде оплачуватися судовим збором. Однак розмір заподіяної шкоди для порушення кримінальної справи за цією статтею має бути не менше 250 неоподатковуваних мінімумів (яким, для кваліфікації в кримінальній справі, є 50% від 1600 грн.). Проте 200 тис. грн пошкоджені кущі/дерева не коштують…

Похід у мерію — також діло безрезультатне. Жодна людина ще не розповіла газеті, як їй допомогли в білому домі за останній рік.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анонім

    На сайті ПАТ Вінницяобленерго зазначено, що Козятинські електромережі то тільки їхній  структурний підрозділ. А адвокат РІА стверджує, що Козятинські електромережі - юр. особа. Не може юрист РІА помилятися. Кому вірити?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
17:15 Козятинчан запрошують на турнір дружин юних рятувальників-пожежних 15:23 Що вирішив Верховний суд у справі з ремонтом на Куликівського 15:16 Козятинська ЦРЛ отримала від МОЗ нові генератори 14:28 У Козятині визначили переможців І етапу дитячо-юнацької військово-патріотичної гри «Сокіл» photo_camera Від читача 16:59 Проект з кібербезпеки BRAMA запустили в Україні 13:09 Минає два роки, як ворожа ракета вбила козятинського залізничника В'ячеслава Франчука 10:28 Синоптики попереджають про грозу 09:35 Де купити сумку та взуття в Козятині? Огляд кращих магазинів (партнерський проєкт) 08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим 21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up