Селяни добиваються справедливої ціни на молоко

Селяни добиваються справедливої ціни на молоко
Селяни збиралися у сільраді щоб вирішити, що їм робити далі
  • Молочний конфлікт. Підприємець, що скуповував у Куманівці молоко, опустив ціну на нього до шести гривень.
  • Люди обурені, перекривають дорогу і не пускають у село молоковоз. Кажуть, що краще виливатимуть молоко свиням, ніж віддаватимуть за такі гроші

У суботу, 23 листопада, на гарячу лінію редакції газети «RIA-Козятин» звернулися мешканці Куманівки. Вони повідомили, що підприємець, який забирав у їхньому селі молоко, хоче знизити ціну продукту з 7-ми до 6-ти гривень за літр. 

– Ми скликали збори домогосподарств, у кого в обійсті є корова. Вирішили, якщо підприємець відмовляється платити справедливу ціну – будемо з ним розривати усні домовленості, – розповіла мешканка Куманівки Ірина. – Окремим пунктом було вирішено: якщо підприємець не хоче платити прийнятну ціну – його молоковоз в Куманівку не пускати.

Відео дня

Позиція селян зрозуміла, адже ціна 6 гривень за літр молока, не те, що мала, а навіть збиткова. Адже крім доїння корови, потрібно ще заготовити корм, при необхідності викликати ветлікаря та й догляд за скотиною щось вартий. Як корову доглянеш, стільки вона й дасть. Правда, мова не йде за корову-рекордсменку на кличку «Марфа» з Докучаєвська, яка, зі слів місцевого фермера Дмитра Пивовара, дає на добу 60 літрів молока. У Куманівці звичайні корови, які на день дають не більше 20 літрів. У середньому, від такої корови фермер чи домогосподарство отримують 6 тисяч кілограмів молока за сезон. Якщо перевести це у гроші, виходить за сезон 42 тисячі гривень, що дорівнює 3 тисячі 500 гривень на місяць. Нібито колова дає непоганий місячних дохід. Але якщо врахувати, що середня зарплата доярки шість-сім тисяч на місяць, то три з половиною за вищезгаданими витратами на утримання корови малувато. А якщо здавати молоко по 6 гривень, то ще менше. 

Молочнику селяни перекрили дорогу

У понеділок, 22 листопада, селяни, яких зібралося більше 50 осіб, перекрили дорогу і не пустили в Куманівку водія молоковоза. Між підприємцем-молочником та громадою села зав’язався словесний конфлікт. Підприємець в присутності преси сказав.

 — У мене тут все схвачено. Що б ви не робили, крім мене до вас ніхто не приїде, – казав  підприємець.

Селяни стояли на своєму.

– Не буде підвищення ціни на молоко, будемо його виливати свиням. По шість гривень за кілограм не віддамо, – казали селяни. 

У наступну середу, коли підприємець ще раз спробує запастися молочним продуктом, громада села знов перекриє йому дорогу.

— У нас з цим молочником не підписано ніякого договору. Усе тримається на добровільних началах і на чесному слові, – каже одна з учасниць молочного конфлікту.

Коли верстався номер, в редакцію, куманівчани повідомили, що підприємець Юрій був у селі 27 листопада на молоковозі. У одних селян він молоко забрав, а в тих, хто перекривав дорогу – ні.

– Ми вийшли на контакт з менеджерами маслозаводу. До кінця цього місяця нам обіцяли розібратися з проблемою збору молока з нашого села, – повідомили селяни.

Редакція газети «RIA-Козятин» буде й надалі відслідковувати ситуацію з молоком у Куманівці.  

Дмитро Артемчук

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up