Серед дипломантів фольклору премії Гната Танцюри — вокалісти Махнівки

Серед дипломантів фольклору премії Гната Танцюри — вокалісти Махнівки
  • Вже багато років поспіль, починаючи з 1986 року, під гаслом «Народній пісні жити» проходить величне, захоплююче фестивальне дійство — обласне свято фольклору імені Гната Танцюри. Проходить воно на батьківщині знаного фольклориста в селі Зятківцях, що на Гайсинщині

 Кожного разу на святі української пісні беруть участь фольклорні колективи, окремі виконавці народної пісні, та народні музики. Кожного року на святі проводиться конкурс за різними темами, а саме «Вишита сорочка з бабусиної скрині» «Вишитий рушник оберіг роду» «А у тому гаю всілякі квіти».

Вперше в ньому взяли участь представниці Козятинщини — вокальне тріо та співачка українських пісень Олена Балецька з Махнівки.

За традицією організатори свята проводять його до дня народження етнографа, збирача народної мудрості, та українських пісень Гната Танцюри. Народився він 10 червня 1901 року. От тільки в зв’язку з коронавірусом 119 річницю з дати його народження святкували не за традицією, а в онлайн. форматі. Солісти, дуети, вокальні гурти та тріо серед яких були наші земляки Марія Кулеша, Олена Антонюк, Галина Гагаркіна та вокалістка Ольга Балецька на краще виконання української народної пісні визначалися за поданими відео.

Як стверджують організатори, на конкурс подали відео виконавці з 23 районів, всього 55 учасників, якими представлено 70 пісень

Жіноче тріо наших землячок співали українську народну пісню «Ой у полі сухий дуб схилився», Ольга співала — «Ой піду я в ліс по дрова».

Співачки, як ми повідомляли вище, вперше святкують в такому форматі і відразу були відзначені дипломами Вінницького обласного центру народної творчості Управління культури і мистецтв Вінницької ОДА.

Після нагородження ми зв’язалися з Марію Кулешу і попросили, щоб вона розповіла про виконавця їхнього тріо. Сама Марія відома за межами України, а за жінок її тріо майже нічого. Тільки як завжди Марія була не багатослівна. Каже, що жінки з якими вона співає вже пенсійному віку. Без пісні вони не можуть.

Відео дня

— Кажуть, пісня їх лікує. Де б у них щось не боліло, як заспівають то й біль проходить, — розповідає співачка.

Звичайно, за болячки вокалістки жартували, а без пісні вони і правда не можуть. Не може натішитись успіху землячок в конкурсі на відстані солістка-керівник гурту»Калина» Антоніна Петрушкевич-Шевченко. Адже артисти прославили, як Махнівський край, так і Козятинщину, за яку композитор та автор українських пісень серцем вболіває.

 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up