Сезон консервації в розпалі, а ціни на ринку кусаються. Рекордними стали олія та цукор

Сезон консервації в розпалі, а ціни на ринку кусаються. Рекордними стали олія та цукор

Хто має змогу вести домашнє господарство з метою заготівлі консервації на зимовий період, то тим у фінансовому плані трохи легше. Тільки більшість козятинчан для консервації ягоди, фрукти чи овочів купують. І хоч сезон закруток вже в самому розпалі, але ціни ніяк не можуть наблизитись, хоча б до минулорічних показників. Ми побували на «Хитрому базарчику» та розповідаємо вам про побачене

Перед тим, як наповнені банки будуть дбайливо стояти закутані в ковдру для повільного охолодження консервації, на господинь чекає складний етап. Навіть людям, які виростили на земельній ділянці свої продукти, доведеться брязнути гаманцем на вже майже «золоті» цукор та соняшникову олію. Без останніх під час консервації не обійтися. 

Як ми побачили на ринку, цукор з торішніх 12 стрибнув до 27 гривень за кілограм. Ціни на олію, у порівнянні з весняними, трохи знизилися, тепер в середньому доведеться заплатити 50 гривень за літр.

Крути не верти, а консервація влітку з одного боку традиція, а з іншого необхідність. Тож, не зважаючи на дорожнечу, наші землячки стерилізують банки та закладають туди зібрану чи куплену продукцію. Зовсім кепсько тим господиням, які для закруток продукти купують. 

Відео дня

Помідори в день нашого візиту, 12 серпня, коштували від п'яти до 26 гривень за кілограм. Якщо брати середні помідори, які на закрутку якраз підходять, то вони обійдуться щонайменше у 15 гривень. 

Є й на ринку помідори по п'ять гривень, але продавці сказали нам, що то помідори не для банок, а до борщу. Найдорожчі помідори, що по 25 гривень, для засолювання також не годяться. По-перше, це не економічно, а по-друге, такі красиві овочі краще свіжими в салат використати. Ціна помідор залежить як від якості товару, так і від щедрості продавця.

Огірками на «Хитрому базарчику» торгувала лише одна продавчиня. Дивлячись на товарний вид того ще зеленого, але вже не найкращого на вигляд продукту, ми зробили висновок, що сезон консервації цього родича гарбузового пройшов.

Кабачки на ринку теж продаються, коштують вони від двох до 15 гривень. Кабачки по 15 гривень в середині серпня, наче вирощені та привезені із заморських країн. Ціни дивують. 

Баклажани, або, як їх ще називають «синенькі», від 12 до 15 гривень за кілограм.

Не оминули ми увагою й один з основних продуктів на кухні господині — болгарський перець. Лечо, овочеві рагу, салати асорті — цей список може продовжити кожна господиня, коли вмикає власну фантазію. Ціна болгарського перцю на «Хитрому базарчику» коливалася від 18 до 30 гривень за кілограм. 

А щоб зробити домашню консервацію смачнішою, тут допоможуть правильно підібрані у банку приправи. В кожної господині з досвідом давно є свій рецепт. Але ж є в цій справі й початківці. Саме для них ми підібрали цікаві, на наш погляд, приправи і написали, як їх використовувати. Вони можуть надати домашній консервації гостроти, пікантності чи пряності. А також збагатити консервацію вітамінами та продовжити термін придатності. 

Чим присмачити овочі в банці

Базилік — добре гармоніює з солодким перцем, помідорами, квасолею. Додають при маринуванні огірків, грибів, кабачків, патисонів.

Коріандр (кінза) використовують для надання аромату рибним, м’ясним і овочевим консервам. У кулінарії застосовуються як листя, так і насіння.

Гострий перець — це добавка для тих, хто любить консервацію з «вогником». Додасть пікантності та гостроти маринованим огіркам, помідорам й іншим овочевим асорті. 

М'ята і меліса надає заготовкам ментолового аромату, а меліса аромату лимона. Добре поєднується з усіма овочами, але особливо — із соліннями з огірків.

Часник — це класика консервування. Часник ідеально поєднується практично зі всіма овочами.

Розмарин та чебрець — ці трави додадуть консервації пряного аромату. Він може вийти досить насиченим, тому краще обійтися маленькою гілочкою.

Петрушка — користується великою популярністю, у консервації використовуються і корінь, і листя, і насіння. Найкраще підкреслить смак помідорів, огірків і кабачків.

Кріп додають для консервовання огірків і помідорів. Суцвіття кропу надає різносолам та маринадам особливого пряного аромату і смаку.

Естрагон (тархун) у домашніх заготовках він просто незамінний. Все завдяки речовинам, що містяться в його листі. Вони пригнічують ріст молочнокислих бактерій, сприяють збереженню кольору продукту, збільшують міцність, покращують смак і запах овочів. Естрагон застосовують при маринуванні й солінні огірків, томатів, грибів, для квашення капусти.

Запашний перець застосовують у вигляді горошку або меленим. Вживається в овочевій консервації, соусах і маринадах.

Лавровий листок просто незамінний при консервуванні овочів, грибів, риби, м’яса, дичини. Особливо добре гармонує з маринованими огірками, помідорами, капустою. Лавровий листок надає приємного смаку практично будь-якому продукту (крім солодкого). Однак не перестарайтеся, його надлишок може зіпсувати смак консервації.

Кориця — це приправа з яскраво вираженим смаком. Використовується в маринуванні грибів, овочів, фруктів, приготуванні повидла, варення та джемів.

Гвоздика має цікавий аромат і вдало поєднується з різними інгредієнтами в маринадах при консервуванні грибів, овочів, фруктів, ягід, риби.

Кмин використовується при засолюванні томатів, огірків, при квашенні капусти, а ще — для засолювання сала.

Гірчиця, а точніше її зерна, використовуються при консервуванні овочів, грибів, риби. Гірчичний порошок застосовується при солінні огірків, кабачків, патисонів та помідорів, приготуванні соусів і маринадів.

Селера використовується при солінні й маринування огірків, патисонів, кабачків, грибів.

Пастернак у деяких рецептах використовують для консервування овочів, при солінні огірків та помідорів.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Юлія Федотова

    Мій чоловік з Чехії привіз цукор по 9.40- це по акції, без акції-12корун.
    Олію- по акції 25 корун.

keyboard_arrow_up