Шахтар пам’ятає війну

Шахтар пам’ятає війну

Наш земляк Віктор Демчишин у свої 79 років веде активний спосіб життя.

У нього багато друзів, яких він не забуває впродовж довгих років. Нещодавно поїхав у місто Вінницю провідати товариша, з яким працював у шахті...

Народився Віктор Григорович у 1939 році в селі Журбинці. З раннього віку залишився без батька. Війну пам’ятає за епізодами, в яких сам брав участь.

— У 1943-му, коли мали прийти наші війська, у хату зайшов німецький офіцер, — пригадує він. — Я, чотирирічний, в той момент відпочивав на лежанці. Пам’ятаю, що захотілося до вітру. Тихенько поза окупантом прошмигнув на двір. Так само непомітно хотів пробратись знову на піч. Та німець оступився від столу і став мені на ногу. За мить  німецький офіцер взяв мене на руки, протягнув цукерку. Поставивши мене знову на ноги, німець став переодягатися в цивільне та сховався на горищі...

Відео дня

Згодом до Демчишиних зайшли визволителі. А коли наші військові покидали хатину, бабуся Віктора сказала їм за німця на горищі. Тільки зауважила: “Прошу, не бийте його”. Примкнув до колони полонених німецький вояка за бабусиним проханням.

У школу наш герой пішов після голодного 1947 року. Закінчивши 7 класів, влаштувався працювати в колгоспі на відповідальній роботі доставки зерна з поля в комору. Робота йому подобалась, тільки не міг він миритися з нечистими на руку керівниками. Молодий хлопець вирішив, якщо хочете красти, то без мене.

Не сказавши рідним, юнак Віктор перебрався в Козятин і за комсомольською путівкою поїхав піднімати Донбас.

От тільки задумане журбинецьким комсомольцем не знайшло підтримки у керівника новоспеченого комсомольського загону. Нашому земляку він сказав: “Ти молодий, перспективний, вступай до училища. Два роки навчання і в 1959  році наш герой стає спецалістом із застосування в шахті нової техніки. Працювати за спеціальністю Віктору Григоровичу не довелось. Шахтарі з досвідом йому порадили, що спеціаліст по новій техніці — робота хороша, тільки хороші гроші платять тим, хто ближчі до вугілля. Так пан Демчишин став прохідником у шахті. Відбулися в нього зміни й у особистому житті. Одружився з шахтаркою за професією і опорою в житті Антоніною Миколаївною. З нею виростили та виховали доньку і двох синів. На жаль, самої Антоніни Демчишиної півроку, як не стало.

За 10 років, що козятинець провів на дебальцівській шахті, багато води втекло. Стало менше продуктів у магазинах. Значно врізали шахтарям зарплати. Працювати важко, як кажуть, задарма Віктор Григорович не хотів та ще й на ту пору його в рідні краї потягло.

Після приїзду в Козятин влаштувався водієм хлібовозки. Без відриву від виробництва вступив до Вінницького технікуму залізничного транспорту. Отримавши нову професію, став працювати бригадиром бази комплектації колії. А в 1986 році на посаді начальника автоколони по переводу знов відправився на Донбас.Там працював начальником шахтарської техніки. На цій посаді наш земляк доробив до пенсії.

Після виходу на заслужений відпочинок пенсіонер Віктор Демчишин переїхав із сім’єю назад у Козятин. Пробував працювати завгоспом у двох козятинських організаціях. Та не міг дивитися, як ті організації штучно розвалюють. Маючи золоті руки, став займатися підприємництвом вдома. З кожним роком замовлень меншало, тому що люди ставали біднішими. Дерти з людей не хотів, а меншої плати робота не коштувала. Тому робив на замовлення друзям чи для власного задоволення.

Маючи чуйне серце до тварин, спорудив євробудку для трьох безпритульних песиків. Сусіди дивуються, кажуть, де він всього цього навчився.

На питання, як йому живеться на пенсії, газеті “RIA-Козятин” відповів, що на хліб є. От тільки ноги іноді підводять його. Роки в мокроті та в резинових чоботях далися взнаки. Дочка Олена живе в Козятині, провідує з внуками. Син Леонід живе за кордоном, приїздить, коли має відпустку. Син Сергій, який працював машиністом в “Локомотивному” депо, пішов у світ інший…

— Так і живу, ні на що не скаржуся, — каже наш земляк. — Лише для України у Бога прошу кращої долі.

Дмитро Артемчук

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Новини Козятищини на нашому Телеграм-каналі: https://telegram.me/RIA_kazatin_bot

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up