Шкільні випускні під час пандемії: коли, де і чи варто взагалі святкувати?

Шкільні випускні під час пандемії: коли, де і чи варто взагалі святкувати?
Марина Миколаївна, класний керівник випускного класу, дуже сумує за учнями і хоче ще раз зустрітися з випускниками в повному складі
  • Карантин. МОН пропонує цьогоріч не проводити випускні та останні дзвоники. Думки дітей, вчителів та батьків стосовно святкування випускного вечора різняться. Одні жалкують, що не доведеться танцювати шкільний вальс, інші радіють, що нічого не буде відволікати від підготовки до ЗНО.

2020 рік не перестає дивувати, а, швидше, шокувати нас сюрпризами. Це, мабуть, вперше в історії незалежної України випускники отримають атестати про закінчення школи без святкувань. Трохи дивно, навіть сумно, що не лунатиме такий знайомий шкільний вальс, не кружлятимуть у вишуканих сукнях та модних костюмах свій танок дівчата та хлопці, не зустрічатимуть дружною компанією світанок… Так було завжди, з року в рік. Дівчата заздалегідь обирали чи шили сукню, продумували свій образ до дрібниць: від зачіски до макіяжу, до вибору взуття. А хлопці старанно навчались вальсувати.

Тож якими випускні мають бути цьогоріч: ультрасучасними онлайн-вечірками чи звичайним врученням атестатів? Чи, може, має місце перенесення цього гучного дійства на більш спокійні часи?

Що думають діти?

Відео дня

Анна Кедис, учениця 11 класу школи-гімназії ім. Підгорбунського каже, що засмучена тим, що через карантин випускний відмінять. Дівчина розповідає, що підготовка до свята йшла досить інтенсивно. А розпочали готуватися ще в минулому році.

Анна жалкує, що так і не одягне тої прекрасної сукні, про яку так давно мріяла.

– Я була б дуже рада, якби випускний вечір перенесли на пізніше, або, навіть, і на наступний рік, – каже Аня. 

Одинадцятикласник Олег Смишляєв впевнений, що відсвяткувати можна і вдома, в колі сім’ї. 

– Безпека та здоров’я набагато важливіші усіх «бажань, хотінь та традиційних святкувань», – каже Олег. – Протягом шкільного життя та й під час навчання вже в 11 класі ми вже досить святкували так званих традиційних свят. А висловити подяку вчителям та поспілкуватись ще раз із шкільними друзями можна буде і після закінчення карантину. Для цього не потрібно гучних свят. Досить буде і якогось нетрадиційного спілкування поза межами школи.

Ще один очень школи-гімназії, Єгор Ольшевський досить спокійно і з розумінням ставиться до ситуації, що склалася. Він каже, що не слід засмучуватись з того приводу, що випускний бал відмінять. Бо, відмовившись від святкування, можна тим самим вберегти себе та своїх рідних від епідемії.

– А ще підготовка до випускного забрала б багато часу та зусиль. Краще ці сили спрямувати на підготовку до ЗНО та подальший вступ, – каже хлопець. – А згодом можна буде провести не одну зустріч, але вже без загрози життю і здоров’ю.

 

«Точно сказати, чи будуть випускні, чи ні, не можу»

Класний керівник 11 класу Марина Миколаївна каже, що поки ще точних вказівок щодо проведення випускних немає. Тому, точно сказати, чи будуть випускні, чи ні, вона не може. Вчителька каже, що і вона, і учні засмучені з того, що урочистості, швидше за все, не відбудуться. Адже ні для кого не секрет, що підготовка випускного вечора - справа не одного дня і навіть тижня. Тому одинадцятикласники, а особливо дівчатка, зустріли новину про можливу заборону випускних без ентузіазму. Адже всі так чекали цього свята, де вони мали б нагоду стати зірками, презентувати себе, разом порадіти досягненням та успіхам. 

– Неважливо, яким буде свято. Чи це буде гучне якесь дійство, чи просто звичайна лінійка. Але діти мають отримати атестат у традиційному форматі. Ну, звичайно, якщо це буде можливо і безпечно для здоров’я дітей, – каже педагог і додає, що карантин дав відчути, як вона скучила за своїми вихованцями і яке велике у неї бажання побачити своїх діток разом у повному складі.

Переносити свято недоцільно

– Звичайно, що здоров’я і безпека дітей на першому місці, — каже голова батьківського комітету 11 класу Тетяна Шевчук. – Тому ми будемо дотримуватись рекомендацій і Міністерства освіти, і вчителів та лікарів, і діяти саме за таким планом. Просто шкода дітей, бо вони готувались та мріяли про випускний бал. 

Пані Тетяна каже, що ті емоції, які кожному із нас довелося відчути на своєму випускному, зберігаються у серці на все життя. Мама випускника вважає, що переносити свято уже недоцільно. Бо попереду ЗНО, а далі — вступ, тому потрібно спрямовувати свою увагу і можливості саме туди.

Хто і як святкує

Церемонії випускних вечорів у школах та інших навчальних закладах проводились за різними сценаріями і з різним розмахом. Хтось влаштовував справжні барвисті бали, хтось — широку культурну програму, а десь все проходить скромно. Наприклад, в тому ж горезвісному Китаї випускники традиційно викидають з вікон все, що може нагадувати про школу: ручки, щоденники, зошити, лінійки… Тому багато китайських міст після випускних доводилось довго прибирати. У Франції все трохи сумно. Через те, що діти змінюють багато шкіл, випускний не святкують зовсім. А у Швеції святкування починається з вишуканого сніданку. В обов’язковому порядку кожен випускник одягає заздалегідь придбану білу шапочку. На ній товариші залишають пам’ятні надписи. А потім всі виходять на вулицю і підкидають білі шапочки в повітря. В Америці випускний відрізняється від наших традиційних уявлень. На святі нема ні батьків, ні вчителів, відсутні урочисті промови та вручення атестатів. Організовується тільки вечірка-бал. Юнаки та дівчата на святкування приходять парами.

Але повернемося до наших реалій. Карантин змушує нас виходити за рамки звичного, традиційного. Ми змінюємося, змінюється світ навколо, бо так вимагає час. То, може, варто спробувати створити щось нове і сучасне?

Ось, наприклад, YouTube транслюватиме онлайн-випускний на офіційній сторінці платформи. На вечірку запросили артистів та представників бізнесу. Розважатимуть випускників музиканти Алісі Кіс, Келлі Роуленд та інші. Дійство відбудеться 17 травня.

Facebook організував 15 травня віртуальний випускний вечір. Ведучою вечора стала американська телеведуча Опра Вінфрі. 

Тож давайте і ми спробуємо знайти та побачити у таких сумних, на перший погляд, подіях щось гарне. Тим більше, що організувати та провести свій випускний онлайн не так і складно. І залишить він у пам’яті емоцій та спогадів набагато більше, ніж звичайний. Бо тільки випускники 2020 мають унікальну можливість відсвяткувати свій перехід у доросле життя по-новому. 

Читайте ще:

Дистанційне навчання: виклик вчителям та морока батькам
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up