Школа при німцях: як навчали під час окупації

Школа при німцях: як навчали під час окупації
Перша школа - одна зі шкіл, які функціонували в Козятині у роки Другої світової війни
  • У вівторок, першого вересня - чергова річниця початку Другої світової війни.
  • Спеціально до Дня знань ми підготували цікаву інформацію про школу за часів нацистів.

У липні 1941 року німці окупували Козятин. На території тодішннього Козятинського, Самгородоцького та Погребищенського району вони утворили Козятинський ґебіт із центром у нашому місті. Почали встановлювати нові правила — запроваджували податки, штрафи, тощо. А ще трохи змінили умови навчання.

Як відомо, окрім училища у нашому місті ще до Другої світової війни було кілька шкіл. Перша та друга збереглися у Козятині донині. Так звана єврейська школа (колишній ліцей) вже не функціонує. У східній частині міста, на вулиці Пролетарській був ще один навчальний заклад, який не зберігся до наших часів. П’яту та сучасну третю школи звели вже у повоєнні роки, ліцей-школу — ближче до розпаду СРСР.

Реклама місцевого навчального закладу з газети, що виходила у Козятині в часи німецької окупації

Відео дня

Якщо нині школами та садочками керує управління освіти та спорту при міській раді, то за часів німців цим займався Відділ народної освіти. Директори шкіл мали вести облік дітей від 12 до 17 років, які не ходили до школи, і подавати до цього відділу списки. Вказували не лише ім’я та прізвище дитини, а й професію, яку вона хотіла б здобути після випуску.

Навіть якщо дитина довгий час не відвідувала школу, директорам дозволяли приймати її на навчання. Але для прийому таких проблемних учнів був дедлайн. До прикладу, у 1942 році — до 15 березня.

Не думайте, що на прогули дітей влада закривала очі. Батьків штрафували, якщо вони не відправляли дітей до школи. На початку березня 1942 року чотирьох мешканців села Пиковець оштрафували на 75 карбованців через те, що їхні діти не ходили до школи. На той час це були немаленькі гроші.

У серпні 1942-го ввели обов’язкове навчання в народних школах округи. Навчалися у таких закладах чотири роки.

Кожна дитина, якій виповнилося 7 років, повинна була відвідувати навчальний заклад і підкорятися «шкільним законам». Не правилам, а саме законам. Так писали у тодішній пресі.

Батьки й опікуни записували дитину у районного шкільного інспектора, коли вона набувала шкільного віку. Також батьки зобов’язувалися слідкувати за тим, аби дитина «акуратно відвідувала навчання у визначені для цього дні та години». За недотримання цих правил суворо карали. Могли присудити штраф до 10 тисяч карбованців. Або й арештувати на півтора місяці. Бувало й таке, що порушник мусив і за ґратами відсидіти, і штраф сплатити.

Зміни стосувалися і предметів, які викладали у школах. У бердичівській газеті ми знайшли пам’ятку для вчителів народної школи із програмою предметів. Серед них — закон Божий. Учнів першого класу навчали молитися — «Отче наш», «Богородиця», тощо. У другому класі розповідали про гріхопадіння Адама та Єви, потоп та інші історії зі Старого заповіту. У третьому класі вивчали Новий заповіт. Звісно, це повідомлення не з козятинської преси, та позаяк і Козятин, і Бердичів входили до Житомирської генеральної округи, можна припустити, що у наших школах теж викладали богослів’я.

Читайте також:

Німці у Козятині. Новий порядок в роки окупації (1941-1943)

Як визволяли Козятин від німців

Вошебійки проти тифу. Як боролися з хворобами у Козятині в часи Другої світової війни

Як жив Козятин під час Другої світової війни

Усі публікації про історію Козятина читайте тут

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up