Штраф за незнання — 11900 гривень. Закон про мову в цифрах

Штраф за незнання — 11900 гривень. Закон про мову в цифрах

Що потрібно знати про новий закон, який ухвалили чиновники — пояснюємо простими словами та цифрами.

 

Верховна Рада, 25 квітня, ухвалила закон про функціонування державної мови. Дія нового закону не поширюється на сферу приватного спілкування та здійснення  релігійних обрядів. Але володіння державною мовою є обов’язковим для чиновників. У тому числі, в школах та медзакладах.

Пояснюємо просто про новий закон:

Кожен громадянин України зобов’язаний володіти державною мовою. Держава забезпечує всім громадянами можливість вивчити українську.

Відео дня

0 гривень коштуватиме складання тесту на знання державної мови та отримання відповідного сертифіката. Діятиме цей сертифікат безстроково.

Усі кандидати мають скласти іспит з української мови для отримання громадянства України.

450 депутатів Верховної Ради — єдині чиновники, яких закон не зобов’язує складати іспит зі знання мови та використовувати її на роботі. Усі інші державні службовці — президент, прем’єр-міністр, армійські офіцери тощо — зобов’язані складати іспит з української мови.

90% ефіру ТБ повинно вестися державною мовою. Ця норма набуде чинності лише за п’ять років.

100% друкованих ЗМІ видаються державною мовою. Але ця норма набуває чинності для регіональних медіа через п’ять років, і через 30 місяців для загальнонаціональних ЗМІ.

100% сайтів, мобільних додатків і сторінок у соцмережах органів держвлади чи підприємств, зареєстрованих в Україні засобів масової інформації та фірм мусять мати версію державною мовою. Україномовна версія мусить завантажуватись за замовчуванням.

11 900 гривень – максимальна сума штрафу, який може виписати Уповноважений із захисту державної мови за результатами перевірки чиновників, держорганів чи компаній.

Але процедура призначення штрафу є розтягнутою, адже спочатку Уповноважений має зробити декілька зауважень і якщо особа їх не усуне — тільки тоді накладається адміністративне покарання.

За матеріалами: Українська правда

Фото: fb.com/mova.ukr

Читайте ще:

Історичне рішення: прийняли закон про українську мову
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Ирина Чори

    А чого ці 450клоунів не будуть складати іспити,там повний НУЛЬ
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
19:34 Загинув при виконанні бойового завдання. Минає річниця, як ми втратили Героя Богдана Жмуцького 18:05 У Залізничному біля трансформатора знайшли гранату. Вона виявилася іграшковою 16:00 «За що сваритися, що селянина нагнули?» 15:40 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) Від читача 18:11 Щодо зборів ГО "Джерело" 15:16 Сорок хвилин розглядали одне питання, а тоді зі скандалом розійшлися 14:53 «Поки у дітей весняні канікули і вони кайфують, вчителі дружно працюють по благоустрою селища» play_circle_filled 14:00 Як сортувати пластик правильно — розповідає експертка 13:08 З Меморіального комплексу у Козятині викрали поминальну лампадку. Злодія впіймали 12:00 Постраждали всі блоки на Ладижинській ТЕС: повідомили наслідки ракетної атаки 22 березня 11:10 Сьогодні в області через сильний вітер підвищений рівень небезпеки. Буде сухо та сонячно 10:15 Не вистачає кілька тисяч гривень на комплекти одягу-трансформера для поранених photo_camera 09:08 Глуховецький ліс повертають у власність Вінницької обласної Ради 08:37 «Тарифи в дію ще не ввели. Та розрахунок поданий на затвердження в ЖКГ»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up