Сільські жінки трудяться без вихідних

Сільські жінки трудяться без вихідних
Ольга вміє їздити на автомобілі, такторі, і є справжньою берегинею родини

Репортаж.  15 жовтня - Міжнародний день сільських жінок. Наші берегині в селах трудяться, як бджілки. Встають рано - лягають пізно.  За день встигають зробити безліч справ.
 

На плечі сільських жінок лягають не тільки турботи про сім’ю і виховання підростаючого покоління, а й турботи по будинку, домашньому господарству, робота і безліч інших турбот, про які навіть і не підозрюють ті, хто проживає в містах, де, за великим рахунком, «все під рукою». Тетяна Затвариницька прокидається щодня о 6.30. Її ранок починається не з чаю, не з кави, а молока. Вона швиденько одягається та йде доїти свої дві корови – Маньку та Зорьку. Після того жінка швиденько поспішає приготувати сніданок.

Тетяна сама обробляє майже півгектарів городу, зараз збирає урожай та готує землю для оранки

Відео дня

- Я вже кілька років сама господарюю, мій чоловік не допомагає, рідко приходить додому.  Відтак, сама дрова рубаю, кошу, сама в городі пораюся, і ще маю двох дітей – школярів і старшого сина, в якого вже своя родина. За день  встигаю зробити безліч справ: годую господарство, пораюся на городі, зараз сама копаю моркву, збираю кукурудзу. Потім біжу готую обід, зустрічаю дітей зі школи. Знову біжу поратися на город. Коли потрібно ремонт, сама роблю, десь підфарбую, побілю, - говорить Тетяна Затварницька.

Жінка виросла в селі, але лише в дорослому віці навчилась доїти корову та готувати їсти. Каже, якщо людина захоче, навчитися можна робити все. 

– Мені потрібно плитку на грубці покласти, то мій господар не хоче приїхати допомогти, мушу сама вчитися класти. Дітям лише гроші привезе, а сам поїде. Лише інколи приїде допомоги город покропити. Відтак я вже кілька років роблю все сама: череду пасу, наймаю собі помічника – пастушка. Будь якою погодою іду цілий день в поле пасти корів. Під вечір лише в хаті прибираю, перу одяг дітям, збираю їх до школи, і вже об 11, а влітку взагалі о 12-тій лягаю спати, так і трудимося.


Водить трактор і косити вміє


Багато жінок в селі не звикли нарікати на владу, чи на безгрошів’я. Ольга Діденко, з села Михайлин, щодня прокидається ні в світ ні зоря – пів на четверту ранку. Далі іде до своїх корів -  годувальниць. Їх в неї аж 10.

- Чоловік мені допомагає доїти корови, сама я б не змогла. Потім біжу готую сніданок, відправляю дітей у школу, швиденько випиваю каву і починаю прати одяг, прибирати. Сама дивуюсь, як усе встигаю! Далі готую на обід їсти. Вдень влітку біжу на город, потім до корів, знову подоїла, напоїла корови і варю знову їсти. Після обіду - знову на город. Стараємося зараз до 10 години вечора все поробити і лягати спати. Влітку набагато важче, рано встаєш, і о 12 годині ноги до дивану волочеш, - розповідає про свої будні пані Ольга.

Питаю, а чоловічу роботу робите? 

-  Так, вмію косити, дрова рубати, водити автомобіль, якщо потрібно і на тракторі щось привезу, в нас з чоловіком немає такого, що це твоя робота, а це моя, робимо все разом, гуртом, дружно працюємо.
Ольга Діденко, до того ж, мама трьох дітей. Встигає допомогти усім зробити домашнє завдання, прасувати одяг, ще й балує домашньою випічкою.

- Діти нам допомагають. Ціле літо теж прокидаються разом з нами. Наш 15-річний  хлопчик біжить і сам просить: «Тату, що тобі допомогти? Найменша, 7 років – зараз допомагає бабусі горішки збирати. Вірю, що їм інколи хочеться погратися, чи відпочити, але вони в нас працьовиті і бачать, що ми й для них стараємося, працюємо. Буває, коли релігійне свято, відпочиваємо поруч біля ставка, смажимо шашлики, всі разом родиною. Але і то не на цілий день, - додає Ольга.

Леся Родіна

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • лєна

    ой ой ой
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
08:12 Сьогодні може бути гучно — підриватимуть кар'єр 06:17 У гімназії № 9 пам’ятають загиблих воїнів і дякують живим 21:19 «Маю знов проблеми. Гістологія показала передраковий стан гортані» 18:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) 15:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств 12:18 «Не вистачає грошей, щоб покупцям решту давати» 11:33 Латки на Куликівського скоро доведеться латати 10:00 У Безіменному відкриють меморіальну дошку на честь Героя Вадима Янчука 09:09 Збирають підписи аби присвоїти звання Героя України (посмертно) солдату-навіднику Анатолію Федорцю
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up