Скільки доведеться заплатити за перевезення дитини в машині без автокрісла?(ОПИТУВАННЯ)

Скільки доведеться заплатити за перевезення дитини в машині без автокрісла?(ОПИТУВАННЯ)
  • Верховна Рада ухвалила новий законопоект №1150 про штрафи через неправильне перевезення дітей у авто. 
  • За статистикою Міністерства охорони здоров‘я, кожна 10-та людина травмована внаслідок ДТП – дитина.
  • За новий закон проголосували 332 депутата.

 

Відповідно до нового закону, за порушення правил перевезення дитини водій може отримати штраф у розмірі 30-ти неоподаткованих мінімумів – 510 гривень. При повторному порушенні штраф збільшується до 850-ти гривень. 

Правилами дорожнього руху (21.11) забороняється перевозити дітей віком до 12-ти років і зростом до 145-ти сантиметрів у автомобілі без спеціальних засобів, які гарантують дитині безпечне переміщення в машині.  У коментарі для УНІАН позафракційний народний депутат, автор закону Дмитро Шпенов зазначає, що цей закон стосуватиметься й таксі.

«Він однозначно поширюється на таксі. І в таксі тепер повинні бути передбачені автокрісла. Це загальноприйнята практика в усій Європі. В багажнику лежать дитячі крісла. Коли я готував законопроект, розумів, що сума штрафу в 510 грн для деяких сімей є дуже великою сумою. Плюс, мінімальне крісло коштує від 300 гривень – це теж пристойна сума для сьогоднішньої, по суті, бідної країни. Але це вимушений захід, тому що є чітка статистика, яка свідчить про те, що на 52% смертність дітей залежить саме від того, в кріслі вони чи ні»
У пояснювальній записці уточнюється:

Відео дня

  «Наразі, чинним законодавством не передбачено норми, яка б встановлювала відповідальність за порушення правил перевезення дітей. Безпека дітей, в такому разі, прямо залежить від усвідомленості батьків, які в більшості випадків нехтують такими правилами безпеки

Батьки забувають, що ігнорування встановлених правил перевезення дітей, а особливо, щодо користування автокріслами може призвести до загибелі дитини.

Так, випробування на безпечність демонструють: звичайні автомобільні сидіння і паски безпеки не гарантують захисту пасажира, зріст якого менше 135 сантиметрів. 

При фронтальному ударі дитина легко вислизає з-під паска, виготовленого під габарити дорослого пасажира.  Правильно встановлені дитячі автомобільні крісла є найдієвішим засобом пасивної безпеки для дитини. За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), правильно встановлені дитячі автомобільні крісла зменшують імовірність смерті немовлят приблизно на 70%, і на 54-80% дітей».

Анна Ковальова

Опитування

А як ви возите своїх дітей у машинах?

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up