Скільки нашому бюджету коштує членство в «Асоціації міст України»?

Скільки нашому бюджету коштує членство в «Асоціації міст України»?
Днями відбулося засідання Вінницького регіонального відділення "Асоціації міст України". Серед присутніх була і наша очільниця міста. Світлина з сайту Асоціації міст України
  • Цьогоріч очільниця міста Тетяна Єрмолаєва потрапила до правління Вінницького регіонального відділення «Асоціації міст України».
  • Членство у цій асоціації — не безкоштовне задоволення.
  • Чим займається об’єднання і скільки коштів ми витрачаємо на членські внески?

Козятин входить до «Асоціації міст України» вже багато років. Ми долучилися до об’єднання ще тоді, коли міським головою був Олександр Гвелесіані. Сама асоціація виникла у червні 1992 року як добровільне об’єднання органів місцевого самоврядування. Спершу до неї входило всього 35 міст. Нині, як свідчить Вікіпедія, Асоціація охоплює 909 громад. Це дані станом на грудень 2020 року.

Головне завдання «Асоціації міст України» — просувати інтереси територіальних громад на всіх рівнях державної влади. Для цього об’єднання звертається до високопосадовців, налагоджує співпрацю з іншими організаціями та компаніями, долучається до проведення конкурсів для громад. Крім того, об’єднання бере участь у законотворчому процесі. До прикладу, саме за ініціативи асоціації розробили Закон «Про місцеве самоврядування». Також асоціація була учасником впровадження реформи децентралізації. А ще об’єднання надає консультативну та правову допомогу своїм членам. Звісно, це далеко не повний перелік діяльності.

До «Асоціації міст України» входять не лише міста, а й селища та села. Лише на Вінниччині ми нарахували понад три десятки громад, які є членами цього об’єднання. Серед учасників — наші сусіди Калинівка та Хмільник.

Відео дня

Як ми вже згадували, за членство в асоціації треба платити. У міському бюджеті на 2021 рік заклали 34 тисячі гривень на оплату членських внесків до «Асоціації міст України». Це прописано у розділі видатків за статтею «Економічна діяльність».

Загалом цьогорічний бюджет прийняли у розмірі 234 мільйони. Це без субвенцій — тих грошей, які держава та область дають нам на освіту, медицину та забезпечення інших сфер. Тому ці 34 тисячі становлять менше 1 % від загального обсягу нашої скарбниці.

Ми хотіли перевірити, скільки коштів на членські внески місто витрачало у минулі роки, але у попередніх бюджетах видатки на це не зазначені. Проте маємо змогу порівняти, скільки коштів на «Асоціацію міст України» виділяють інші громади Вінниччини. Інформацію про це ми знайшли у документах на офіційних сайтах територіальних громад.

Тульчин, який нині є центром об’єднаного району, заклав у бюджет на 2021 рік 45 тисяч на членські внески до асоціації. Загалом скарбниця громади становить 347 мільйонів гривень.

Бар готовий цьогоріч витратити 41 тисячу на членські внески. Тоді як загальний бюджет об’єднаної громади — 292 мільйони гривень.

Селище міського типу Вапнярка заклало в бюджет 15 тисяч на членські внески до асоціації. Загальна скарбниця громади — всього 80 мільйонів.

У бюджеті Шаргорода на членські внески передбачено 25 тисяч гривень при загальній скарбниці у 195 мільйонів.

А от наш новий районний центр Хмільник заклав у бюджет 44 тисячі на членські внески до «Асоціації міст України». Загальна скарбниця громади — 343 мільйони. До слова, Хмільник сплачує внески не лише до цієї асоціації, бо входить до інших об’єднань.

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • Павло Дроздовський

    Інтереси територіальних громад. Витрачання коштів за потребами громади. Інструментів для збільшення прозорості має бути більше і вони мають бути дієвими, от як наявність електронних петицій...Там є подробиці в законі "Про звернення громадян".
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
16:35 Звітні концерти у Козятинській дитячій музичній школі: поділилися фото виступів photo_camera 16:15 Куди йти навчатися Козятинчанам. Вступ 2024 (партнерський проєкт) 14:30 Жовтий дощ дістався Козятина. Фото-відео play_circle_filled photo_camera 14:12 Першими робитимуть вулиці з найбільшими ямами: у Козятині стартує сезонний ремонт доріг Від читача 13:44 Українські поліцейські ліквідували шахрайський call-центр в Одесі, де громадян Чехії ошукали на 5,5 мільйонів гривень 13:04 Дефіцит в енергосистемі: на Вінниччині вводять графіки обмеження потужностей для підприємств 12:18 «Не вистачає грошей, щоб покупцям решту давати» 11:33 Латки на Куликівського скоро доведеться латати 10:00 У Безіменному відкриють меморіальну дошку на честь Героя Вадима Янчука 09:09 Збирають підписи аби присвоїти звання Героя України (посмертно) солдату-навіднику Анатолію Федорцю 08:08 «Дикі кабани» вибороли «бронзу» у районному етапі зі спортивного орієнтування photo_camera 19:16 Військові, які розстріляли поліцейських на Вінниччині, перевозили 100 гранат та 25 тисяч патронів play_circle_filled 17:25 Під час бою отримав поранення несумісне з життям: минає рік, як загинув Герой Владислав Сохинчук
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up