Скільки у селах платитимуть за вивіз сміття?

Скільки у селах платитимуть за вивіз сміття?
  • Розробили тарифи на вивіз твердих побутових відходів для сіл Козятинської громади.
  • Хтось платитиме більше, хтось трохи менше.
  • Ми порівняли ціни для різних сіл.

За проблему сміття у Козятині взялися кілька років тому. До того, як з’явилося «Чисте місто», яке стало вивозити побутові відходи, раз на день увечері їздила машина, на яку козятинчани виносили сміття. Не встиг на машину — чекай наступного дня, бо баків по всьому місту було так мало, що вистачило б пальців рук, аби їх полічити.

Потім створили «Чисте місто», придбали сучасну машину, поставили контейнери і почали регулярно вивозити відходи, тож тепер вже більше не треба перейматися, що можеш проґавити машину.

Натомість для села сміття досі залишається актуальною проблемою. Адже там не лише немає контейнерів, у селах відсутній регулярний вивіз побутових відходів. Про цю проблему почали говорити вже давно. Яскравий приклад — село Козятин, де вже кілька місяців сміття не вивозять взагалі. Про це у Фейсбук ще у листопаді минулого року писала Ірина Данкевич.

Відео дня

«Чи буде хтось забирати побутове сміття в мешканців села Козятин? Вже 2 місяця ніхто не вивозить. Сільрада сказала, що після виборів вже не вони це вирішують (до виборів місяць ніхто не вивозив, а до того раз в 2 тижні). Мешканці села Козятин, куди ви діваєте сміття? 21 сторіччя, європейська країна», — йдеться у дописі.

«Я здавав 90 грн на квартал, до виборів місяць не було машини, потім сказали, що сільрада не заключила договір на новий квартал, а потім, що вже цим займатись ніхто не буде. Вивожу до баків на Стуса або до Атлетики, бо немає іншого виходу», — написав у коментарях Сергій Ямпольський.

«Ми збираємо сміття три-чотири роки»

Та якщо село Козятин розташоване впритул до міста, то інші села — значно далі і у мешканців немає змоги привезти своє сміття до Козятина. Яскравий приклад — Махаринці. Про те, як там вирішують проблему зі сміттям, нам розповіла місцева мешканка Неля Піщенюк.

— Це велика проблема для нас, — каже жінка. — У нас є місце, називається сміттєзвалище, але воно загальне для декількох будинків. То ми збираємо туди все це сміття, а потім збираємо гроші, наймаємо транспорт. Де був колгосп, у нас там працює агрофірма. У них є погружчик і він вивозить, але куди — не знаю, бо ми збираємо сміття три-чотири роки, а потім вивозимо.

За словами Нелі Піщенюк, сміття збирається декілька років за рахунок того, що для так званого сміттєзвалища викопують глибоку яму. І вже коли ця яма заповнена до верху, наймають машину, щоб непотріб вивезти.

— Ну яке там сміття — те, що замітаємо у дворах біля хати: в перемішку палочки з дерев, пил, камінці мілкі, в кого ремонт робився, листя. Але листя зараз на город виносять, — продовжує жінка. — Папірці ніхто не виносить, а дерево якщо, бо в нас в селі багато хто дровами і вугіллям топить, бо ж газ дорого, то які залишаються мілкі палички, окремо складаємо. Ми його палимо на полі. Там таке є поле, що заводське колись було. За кульочки то ми домовилися, що кожен спалює у себе у плиті, щоб не викидати, щоб вітер їх не розвівав. А воду в пляшках у нас мало хто купує, бо тут все пенсіонери. Вони варять самі компоти.

Скільки пропонують платити?

Тепер, коли 14 сіл навколо Козятина увійшли до ОТГ, проблемою вивозу сміття стала займатися міська рада. Спершу визначили, що вивозити побутові відходи буде «Чисте місто», тепер розробили тарифи. Відповідний документ днями опублікували на сайті міської ради.

У всіх селах планують забирати сміття безконтейнерним способом, так, як це роблять у приватному секторі Козятина чи Вінниці. Це значить, що баків на вулиці не буде. Раз на кілька днів чи тижнів буде приїздити машина і забирати сміття, яке люди виставлятимуть за паркан.

Для кожного села буде різна періодичність вивозу. Так, у Рубанці, Флоріанівці, Пиковці та Пустосі збираються вивозити сміття раз на чотири тижні. Раз на два тижні хочуть забирати сміття з Кордишівки, Прушинки, Сестринівки, Махаринець, Сокільця, Сигналу та Титусівки. Із Іванковець планують вивозити сміття раз на тиждень, а з села Козятина — тричі на тиждень.

Плата за вивіз сміття теж буде різною. Найменший тариф пропонують для Рубанки і Флоріанівки — 10 гривень 58 копійок з людини на місяць.

Для Пиковець та Пустохи пропонують тариф 10 гривень 62 копійки з людини на місяць. Дещо більше доведеться платити мешканцям Іванківець. Пропонують тариф 11 гривень 42 копійки з людини на місяць.

Для Кордишівки і Прушинки пропонують платити за сміття 12 гривень 17 копійок з людини на місяць.

Для Махаринець, Сокільця, Сигналу і Титусівки пропонують тариф 12 гривень 42 копійки з людини на місяць.

Для мешканців Сестринівки пропонують тариф 12 гривень 54 копійки з людини на місяць.

А ось найвищий тариф може бути у селі Козятині. Там збираються брати 16 гривень 30 копійок з людини на місяць.

Зауважимо, що це лише пропозиція від «Чистого міста». Тарифи ще не затверджені, тож цифри можуть змінитися.

«Зауваження і пропозиції від фізичних та юридичних осіб приймаються протягом 10 календарних днів з дня опублікування», — йдеться у тексті документу. Враховуючи те, що його розмістити 31 березня, пропозиції можна подавати до 10 квітня. Що з цього приводу думаєте ви?

 

Читайте також:

Чи захочуть селяни платити за сміття, яке раніше вивозили безкоштовно?

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (19)
  • Читач58

    Я вважаю що вивіз сміття повинен бути.У нас в Титусівці по посадці немає де стати все в смітті це так гидко.так для моєї сім'ї це трохи дорого.Але я за.А щодо сортування люди сортуйте самі здавайте і заробляйте.Це моя власна думка.
  • Читач64

    Як почитаєш коментарі,то сміття взагалі ні в кого немає,а на свалці багато метрові гори. А як посадками біля сіл пройдешся,то видно куди дівається те сміття, якого "у нас сміття немає,машина порожня їздить"
  • Анатолій Огороднійчук

    В мене і за квартал не набереться відра сміття.І що, платити 50 грн щомісяця?Встановіть тариф за 1кг. І це буде справедливо.

    Biliakova Marina reply Анатолій Огороднійчук

    Анатолій Огороднійчук абсолютно підтримую.
  • Читач90

    ти спочатку посортуй,потім спробуй продати і матимеш "тисячі прибутку"

    Читач78 reply Читач90

    на смітті мілліардерами стають. по друге згідно https://kodeksy.com.ua/pro_vidhodi/statja-35-1.htm сортуємомо ми, інакше можуть штрафувати. і в них уже є договора на утілізацію по різним видам сміття.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
20:30 Загинув в районі Богданівки: минає рік, як ми втратили Героя Володимира Грубіка 18:00 У Пиковецький сільський ставок випустили понад 200 кілограм коропа photo_camera 15:55 Поки ремонтують КТ, козятинчани зможуть пройти його безкоштовно у Бердичеві 14:07 Цієї ночі на Вінниччині сили ППО знову збивали «шахеди» Від читача 11:45 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 13:26 В Козятині п’яний водій хотів відкупитись від патрульних за двадцять тисяч гривень 11:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 11:00 Що замовляла міська рада в лютому 10:04 Козятинські студенти поїхали у Німеччину аби пройти практику. Показали фото photo_camera 09:06 Ситуація з туберкульозом напружена: серед чотирьох громад найбільше хворих — у Козятинській 08:17 Козятинчани збирають кошти на систему дистанційних радіовмикачів «феєрверків» 07:03 В Махнівці відбувся турнір пам’яті Івана Лазарчука ·
Дивитись ще keyboard_arrow_right
keyboard_arrow_up