Славна та сумна доля басейну «Дельфін»

Славна та сумна доля басейну «Дельфін»
  • Історія. Козятинський басейн «Дельфін» почали будувати в середині шістдесятих років минулого століття. Здали в експлуатацію за років шість.
  • Це був проєкт начальника Південно-Західної дороги Петра Кривоноса. У Козятині та Жмеринці за його вказівкою стали будувати басейни-близнюки. Жмеринчани краще впоралися з завданням, їх басейн не зазнав стільки потрясінь, як наш «Дельфін»

Басейн за 52-літню історію пройшов декілька етапів, які чергувались закриттям і відродження після реконструкції. У перші роки «Дельфін» і правда був оздоровчим комплексом. Щоденно в басейні лікувались, оздоровлювались та проводили спортивні змагання, чи просто відпочивали до 400 дітей городян. На водних доріжках проводились змагання плавців найвищого рівня. Так було до 2004 року. На той час вже не було біля керма залізниці Петра Кривоноса і його послідовника Бориса Олійника. Сину Бориса Олійника Володимиру Олійнику та Анатолію Слободяну, які керували дорогою в 1999 та 2002 роках, було не до нашого басейну. Заступивши на посаду в 2002-ому, керівник Укрзалізниці Олексій Кривопишин передав «Дельфін» на баланс Козятинської міської ради.

Реконструкція тривала майже сім років

Багато наших земляків пам’ятають, як «Дельфін» почав занепадати. За поганої ізоляції, особливо в холодну пору року, він виглядав наче змочений водою. Стіни почали руйнуватись від вологи, осипались клапті штукатурки і басейн закрили на реконструкцію.

Тривала та реконструкція майже сім років, до 2010, поки міський голова, на той час,  Михайло Висоцький, не завершив реконструкцію та відновив роботу басейну.

Відео дня

Тільки радість козятинчан та гостей міста була не довгою. В кінці літа наступного року «Дельфін» знов припинив свою діяльність, тому що для нових власників Всеукраїнської громадської організації «МЕДІА Арсенал» приміщення, яке вони взяли в оренду, стало збитковим через високу ціну на паливо.

З приводу закриття басейну до міського голови вже на ту пору Олександра Гвелесіані і до тодішнього начальника Південно-Західної дороги Олексія Кривопишина звернувся з відкритим листом козятинчанин майстер спорту Микола Панасюк. Він у своєму листі писав. «Дуже приємно дивитися на білборди, з яких ви вітаєте мешканців Козятина зі святами та бажаєте їм усяких гараздів. Так зробіть людям реальне свято, відновіть і забезпечте подальше існування гордості міста Козятин плавального басейну «Дельфін».

У 2013 році басейн знову ремонтували.

►Таким був наш дельфін в часи свого розквіту

Знову ожив

Нове життя Козятинський «Дельфін» здобув в 2015 році, коли орендарем басейну стає спортивна організація «Планета спорт». На відкритті були присутні як перші особи міста, так і спортивне керівництво Вінниччини, в особі голови обласного НОК Павла Хникіна та голови громадської організації Федерація плавання України у Вінницькій області, Юрія Сізова. Дворазовий срібний призер олімпійський ігор, Павло Хникін, Козятин вважає містом, яке дало йому путівку у великий спорт. Саме на доріжці нашого басейну він виконав норматив першого дорослого розряду. Як подяку нашому місту, під час того візиту він передав плавцям-початківцям для тримання на воді набір дощечок.

Гості басейну «Дельфін» сказали козятинчанам багато теплих слів і поїхали, а в «Дельфіні» з тої пори відновились змагання плавців. Кожен охочий міг зануритися в штучно підігріту воду за символічну плату 15 гривень за годину. Для групи організованих дітей квиток коштував 20 гривень і 25 гривень на дорослого плавця. Дорослий місячний абонемент коштував 475 гривень. Працівники басейну проводили аукціони, розігрували безкоштовні квитки до басейну на двох. Так було майже до кінця 2019 року.

З часом подорожчало життя і ціни в басейні стали більше кусатися. Стало менше відвідувачів, які були спроможні сплатити за водну блакить. У травні 2020 року на 45 сесії депутати міської ради за невиконання умов договору оренди розірвали співпрацю з орендарем та спортивною організацією.

Два — в одне

У жовтні 2020 року в нашому місті змінилася влада. Більш, як рік басейн працював і до нього ходили любителі водних доріжок. У грудні минулого року голосами депутатів на сесії міської ради було прийнято рішення «Дельфін» та стадіон «Локомотив» об’єднати у одне комунальне підприємство. Зі стадіону «Локомотив» та з басейну «Дельфін» почали звільнятися працівники об’єднаної комунальної установи, за власним бажанням. Хто залишився, ще деякий час були в басейні статистами. 

У непрацюючому басейні затхнулась вода, а через надмірну вологу стала відвалюватися стеля. Більше року басейн взагалі не працює і влада не знає, що з ним робити. Мабуть, доведеться чекати чергового благодійника. Тільки сам він не прийде, його треба знайти. Майже кожній попередній владі це вдавалося, як буде тепер — побачимо.

Економимо на спорті 

Оцінити стан приміщення басейну «Дельфін» ми попросили будівельників. Багато спеціалістів основну причину негараздів басейну бачать у тому, що він довго простоює не працюючим. А фахівець будівельної сфери Олександр впевнений, що в чаші басейну потрібна потужна витяжка, а щоб зменшити енерговитрати, на витяжці повинен бути повітряний теплообмінник, тільки після цього доцільне зовнішнє утеплення будівлі, щоб зменшити вологість стін.

Фахівці будівельної справи пропонували багато енергозберігаючих технологій, які можливо застосувати, але для цього потрібні немалі кошти і розумний розрахунок. А інакше — що не робіть, без цих двох компонентів толку не буде, казали вони. 

Інші вважають, що Козятинський басейн треба розвалити та збудувати новий. От тільки вони не кажуть, де на такий басейн взяти гроші, коли у нас немає належного фінансування на ремонт доріг і реконструкцію площі. Чому неможливо при нинішніх реаліях у нас щось будувати, тому що ми декларуємо одне, а робимо інше. Для прикладу, ми піднімаємо олімпійський прапор і не можемо створити умови для тренувального процесу тенісисту рівня збірної України. Економимо на спорті і здоров’ї козятинчан.

Читайте також:

«Дельфін» закриють? Що буде з басейном у Козятині

Парк, площа і стадіон — що хочуть там зробити

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (2)
  • Concordia Duncan

    🇺🇦 Українці та біженці подайте заявку на фінансову підтримку сьогодні разом із проектом Uappl.

    натисніть на 👉🏼 https://s.uappl.org/122reco1570

    Ви швидкоможете створити свій прохання, і ми опублікуємо його на наших каналах для потенційних iнвесторiв.

    На відміну від багатьох інших закладiв, допомога надходять напряму від донора до того, хто запитує.

  • Геннадий Ткачук

    Затхнулася вода ,через вимушений простій басейну .В КК України є такий склад злочину ,як злочинна недбалість .Цікаво ,чому всі обговорюють долю басейну в ЗМІ ,а ніхто не звертається до правоохоронних органів ,щоб дали оцінку такій недбалості ?

keyboard_arrow_up