Славна та сумна історія басейну «Дельфін»

Славна та сумна історія басейну «Дельфін»
  • На 45 сесії Козятинської міської ради було прийнято рішення розірвати договір оренди з ГО «МЕДІА Арсенал» як такою, яка не виконує умови договору та на базі басейну створити комунальне оздоровче підприємство «Дельфін». Судячи з сумної історії козятинських комунальних підприємств мало віриться, що басейн «Дельфін» без допомоги спонсорів стане прибутковим підприємством і буде функціонувати з помірними цінами  та приносити радість дітям козятинщини та мешканцям міста.

Козятинський басейн «Дельфін» має багаторічну історію. Почали його будувати в середині шістдесятих минулого століття. Здали в експлуатацію за років шість. Це був проект начальника Пд-Зах дороги Петра Кривоноса. Того самого Кривоноса, що одна із вулиць нашого міста носить його ім’я. Петро Кривонос з повагою ставився до простих залізничників і вимагав, щоб його підлеглі будували житло та оздоровчі комплекси для робітничого класу і дітей залізничників. В Козятині та Жмеринці за його вказівкою стали будувати басейни близнюки. Жмеринчани краще впоралися з домашнім завданням, їхній басейн не зазнав стільки потрясінь.

Наш басейн за 50-літню історію пройшов декілька етапів, які чергувались закриттям і відродження після реконструкції. В перші роки «Дельфін» і правда був оздоровчим комплексом. Щоденно в басейні лікувались, займалися спортом, чи просто відпочивали до 400 дітей козятинчан. На водних доріжках козятинського басейну проводились змагання плавців самого високого рівня. Так було до 2004 року. На той час вже не було біля керма Пд-Західної Петра Кривоноса, його послідовника Бориса Олійника. Володимиру Олійнику та Анатолію Слободяну, які керували дорогою в 99 та 2002 роках було не до Козятинського басейну. Заступивши на посаду в 2002-ому Олексій Кривопишин басейн «Дельфін» передав від залізниці на баланс Козятинської міської ради.

Відео дня

Багато наших земляків пам’ятають, яким «Дельфін» був на початковій стадії. За поганої ізоляції, особливо в холодну пору року, він виглядав наче змочений водою. З стін стали відвалюватися клапті штукатурки і басейн закрили на реконструкцію.

Пам’ятають наші земляки, що басейн на початковій стадії був сірого кольору. Червоною цеглою його обклали пізніше під час реконструкції

Тривала вона майже сім років поки в 2010 році тодішній міський голова Михайло Висоцький не відновив роботу басейну.

Тільки радість козятинчан та гостей міста була не довгою. В кінці літа наступнрнр року «Дельфін» знов припинив свою діяльність тому, що для нових власників Всеукраїнської громадської організації «МЕДІА Арсенал» приміщення, яке вони взяли в оренду, стало збитковим через високу ціну на паливо.

З приводу закриття басейну до міського голови вже на ту пору Олександра Гвелесіані і до тодішнього начальника Пд-Зах дороги Олексія Кривопишина звернувся з відкритим листом козятинчанин майстер спорту Микола Панасюк. Він в своєму листі написав. «Дуже приємно дивитися на білборди з яких ви вітаєте козятинчан зі святами і бажаєте їм усіляких гараздів. Так зробіть людям реальне свято відновіть і забезпечте подальше існування гордості міста Козятин плавального басейну «Дельфін».

Ще басейн проходив євроремонт в 2013 році

Нове життя Козятинський «Дельфін» здобув в 2015 році. На відкритті були присутні, як перші особи міста, так спортивне керівництво Вінниччини в особі голови обласного НОК Павла Хникіна та голови обласної федерації плавання Юрія Сізова. Дворазовий срібний призер олімпійський ігор Павло Хникін Козятин вважає містом, яке дало йому путівку у великий спорт. Саме на голубій доріжці нашого басейну він виконав норматив першого дорослого розряду. Як подяку нашому місту, під час того візиту він плавцям початківцям для тримання на воді передав набір дощечок.

Гості басейну «Дельфін» поїхали і з тої пори відновились змагання плавців, кожен охочий міг зануритись в штучно підігріту воду за символічну плату. 15 гривень за годину для групи організованих дітей, 20 гривень коштував квиток на дитину і 25 гривень на дорослого плавця. Дорослий місячний абонемент коштував 475 гривень.

З часом подорожчало життя і ціни в в басейні стали більше кусатися. Стало менше відвідувачів, які готові заплатити за водну блакить в приміщенні. Як буде тепер час покаже. Тільки беруть нас сумніви, що зміниться щось на краще для людей. Як показує практика мало, що змінюється при владі, яка оточила себе збитковими підприємствами. Коли не знайшлося коштів, щоб басейн утеплити зовні, по цінам 2015 року, то тепер мала ймовірність, що пінопласт поверх басейну буде виглядатиме охайніше і його не будуть клювати ворони на кубла воронятам

Нам, наприклад, трохи страшно, що якийсь об’єкт переходить на баланс міської ради. Розподілять у водному комплексі посади, а зарплати новоспеченим посадовцям заплатять чи з кишень батьків дітей, чи з міського бюджету. Тільки краще було б щоб ми помилились і новоспечений оздоровчий комплекс дихав на повні груди.

Нагадаємо:

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (3)
  • Олександр

    В чаші  басейну потрібна потужня витяжка, а щоб енерго витрати не збільшились на вітижці повинен бути повітряний теплообмінник, тільки після цього можливе утеплення будівлі і стіни на будуть сиріти.Багато енергозберігаючих технологій можна застосувати, але для цього потрібні гроші та "мозги", а так, що не робіть без цих двох компонентів толку не буде.
  • Олександр

    Гарна історична розповідь і взагалі незрозуміле завершення статті. То що автор пропонує? Не створювати КУ (створено установу, а не підприємство - це різні форми)? Не утеплювати? Чи у 2015 утеплювали не пінопластом і мінватою? Чи зробити тарифи на басейн збиткові, тоді автор собі суперечить.
    Навчіться вже писати...
  • Валентина Швец

    Чуть совсем не разрушили здание,теперь  никому не нужное аварийное ...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up