Сміттєвий конфлікт: під Козятином скинули відходи з іншої області

Сміттєвий конфлікт: під Козятином скинули відходи з іншої області
Мешканці Махаринців обурені тим, що в їхнє село звозять сміття з іншої області. Кажуть, серед відходів шприци та пляшечки з лікарень

Мешканці села Махаринці більше доби чергували біля цегельного заводу разом з поліцією. Усе через те, щоб не дати водіям фур на львівських номерах розвантажити сміття. Жителі підозрюють, що сміття привезли незаконно та побоюються наслідків

Село Махаринці розташоване на відстані з десяток кілометрів від Козятина. З міста туди веде розбита дорога, на якій можна залишити колесо. Але погана траса не стала на заваді чотирьом фурам зі львівськими номерами, з яких, за словами місцевих мешканців, вивантажили та скинули сміття біля цегельного заводу.

Через це сміття в селі розгорівся конфлікт — жителі заблокували дві фури та викликали поліцію. На місце події виїжджав і наш журналіст. Розповідаємо, що сталося.

Відео дня

►Мешканці Махаринців кажуть, що серед відходів — шприци. На місце викликали поліцію

Вивіз ніхто не узгоджував

Мешканка Махаринців Валентина Чулюк каже, що дізналася про ситуацію зі сміттям від односельчан.

— Мені зателефонували й розповіли, що чотири фури висипали сміття біля цегельного заводу, — каже Валентина. — Дві фури встигли поїхати, а інші дві заїхали на територію заводу, і їх тут уже заблокували. Кажуть, що все почалося ще з другої години ночі (на момент цієї розмови була дев’ята година вечора 4 червня, тобто машини були тут майже добу, — авт.).

Валентина з односельчанкою вказують на купу сміття. На вулиці вже темно, але жінки при світлі ліхтариків кілька хвилин намагаються розшукати якусь етикетку чи щось інше зі львівськими «реквізитами».

— Це територія сільського сміттєзвалища, — каже Валентина. — Але цієї великої купи тут раніше не було. Більше того, частину з того, що висипали з фур, одразу встигли підгорнути під землю. З громадою ніхто не узгоджував, щоб нам тут привозили та висипали чуже, тому ми проти.

Мешканці Махаринців кажуть, що поряд із цим місцем бере початок річка, а тому вони проти, щоб невідомо що потрапило у її та підземні води. І згадали про те, що поряд із селом планували побудувати сміттєпереробний завод.

На місці подій була жінка, яка назвалася депутаткою місцевої сільради, але представлятися журналісту не захотіла. Але вона сказала, що сільська рада не давала ніяких дозволів на вивіз сюди чужого сміття.

Виконували завдання

Зустріли водія однієї з фур, які стояли тут. Чоловік якраз виходив із кабіни машини. Запитали, чи правда, що машини були завантажені сміттям, яке потім висипали біля цегельного.

— Не знаю, — ухиляється від відповіді водій.

— А що ви привезли? — допитуємося.

— Нічого, я пустий, — говорить чоловік.

Один із поліцейських, які працювали на місці події, також відмовився будь-що говорити про ситуацію. Не сказав навіть, з якого приводу був виклик.

— Усі питання до прес-центру, — сказав він.

Помічаємо тут також очільника Козятинської районної ради Віктора Слободянюка. Підійшли із запитаннями до нього також.

— Ми бачимо ознаки того, що тут відбувається незаконний вивіз сміття, — говорить Слободянюк. — Будемо встановлювати, хто й що тут робить, на яких підставах. Водії зі Львова. Кажуть, що отримали завдання і виконували його. З водіями зараз розбирається поліція.

«Будемо стояти всю ніч»

Обурення мешканців Махаринців не вщухало. Біля цегельного вони зібралися обговорити план дій на ніч та наступний день.

— Громада перекриє всі рухи цих машин зі сміттям, яке привозять нам з інших областей, — каже Сергій Бенедичук. — Не запустити й не випустити.

— Машини ніхто не випустить, — додає жіночка-депутатка сільради. — Тут залишається представник поліції та представники громади.

— Ми не хочемо дихати цим сміттям, — каже Сергій Бенедичук. — Щоб ці хвороби їхали до нас. Усе піде в стічні води. У людей тут поряд будинки, господарства. З цього й починається екологічна катастрофа. Серед цього сміття дуже багато шприців та баночок із лікарні.

Наступного дня

Як і обіцяли мешканці села, вони знаходилися біля машин та цегельного заводу всю ніч. Також були поліцейські. Станом на 11.00 п’ятого червня, жителів Махаринців тут було приблизно п’ять десятків.

Зателефонували в сільраду, щоб розпитати про те, що, можливо, змінилося за ніч. На жаль, голови не було на місці. Жінка, яка взяла слухавку, записала номер телефону журналіста та обіцяла передати його очільниці ради.

Зауважимо, що мешканці села обурені тим, що голова сільради не хоче виходити та спілкуватися з людьми.

Що кажуть в поліції

Як розповіла прес-офіцер поліції області Анни Олійник, правоохоронці відкрили провадження за статтею 356 Кримінального кодексу («Самоправство»). Фури затримані. Слідчі встановлюють усі обставини.

Микита Панасенко

Дивіться ще:
Де в Козятині встановили 18 євроконтейнерів для сміття?
 

Слідкуйте за новинами Козятина у Telegram.

Коментарі (1)
  • RIA-Козятин

    Підписуйтесь на канал у інстаграмі ria_kazatin_ria https://www.instagram.com/ria_kazatin_ria/

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Козятина за сьогодні
keyboard_arrow_up